Για επικοινωνία, στείλτε, τα άρθρα, τις σκέψεις , τα σχόλια και τις απόψεις σας στο e-mail tritеknoiefimerida@gmail.com

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ Στην ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΟΥΡΩΤΗΣ – ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ του ΘΕΟΛΟΓΟΥ & ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ   13-06-2015

Στην  ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΟΥΡΩΤΗΣ – ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ  του   ΘΕΟΛΟΓΟΥ   &  ΑΓ.   ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ      ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

 Ο σύλλογός  Τριτέκνων  Ν.  Πρέβεζας  αποφάσισε   να πραγματοποιήσει μια εκδρομή στο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και του Άγιου Αρσένιου του Καππαδόκη, του οποίου τα Λείψανα βρίσκονται στο  Καθολικό της Μονής  στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, εκεί  βρίσκεται  και  ο τάφος του Αγίου Παϊσίου.
Οι μοναχές της Ιεράς Μονής Σουρωτής, είχαν πνευματικό καθοδηγητή τους τον μακαριστό Γέροντα Παΐσιο. Στις 12 Ιουλίου 1994 ο Γέροντας εκοιμήθη εν Κυρίω κι ετάφη δίπλα στο ναό του Αγίου Αρσενίου. 

Ο Όσιος Παΐσιος o Αγιορείτης (κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης, 25 Ιουλίου1924 - 12 Ιουλίου 1994) ήταν Έλληνας μοναχός που έζησε κατά τη διάρκεια του  20ού αιώνα και έγινε ευρέως γνωστός για τον βίο και το έργο του. Ανακηρύχθηκε Άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 13 Ιανουαρίου 2015  Επίσης  πρόσφατα    το 2015  , ανακηρύχτηκε  Άγιος από την Ρουμανική εκκλησία .


Δύο  λεωφορεία  με   προσκυνητές, αφού  παρέμειναν στη Ι. Μονή  όσο χρόνο  απαιτείται, στη  συνέχεια αναχώρησαν για τον  Αγ. Δημήτριο  Θεσσαλονίκης . 
Ο Ναός του Αγίου Δημητρίου  Θεσσαλονίκης  ως μνημείο τέχνης αποτελεί ένα από τα πλέον υπέροχα χριστιανικά μνημεία της ελληνικής Ανατολής.


Ο Ι. Ναός του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου κτίσθηκε στα μέσα του 5ου αι. από τον έπαρχο του Ιλλυρικού Λεόντιο πάνω στον τάφου του Αγίου, ο οποίος μαρτύρησε ως χριστιανός με το στρατιωτικό αξίωμα του ανθυπάτου επί του αυτοκράτορος Μαξιμιανού (292-311).
Μεγάλη πυρκαγιά μεταξύ των ετών 629 και 639 κατέστρεψε μεγάλο μέρος αυτού του κτηρίου.. Το 904 ο Ναός λεηλατήθηκε από τους Σαρακηνούς και αρπάχτηκε σε κομμάτια το ιερό «Κιβώριο». Άλλη διαρπαγή νέου «Κιβωρίου» σημειώνεται από τους Νορμανδούς 281 χρόνια αργότερα, όταν καταλήφθηκε η πόλη από αυτούς το 1181.  Το 1493 ο Ναός μετατρέπεται σε τζαμί από τους Τούρκους.
 Με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 ο Ναός επαναλειτουργεί ως χώρος λατρείας - τιμής του Αγίου Δημητρίου. Η πυρκαγιά της 5ης και 6ης Αυγούστου του 1917 αποτεφρώνοντας τα δύο τρίτα της Θεσσαλονίκης μετέβαλε σε ερείπια και τον ιστορικό Ναό οπότε και καταστράφηκε, για να αναστηλωθεί στη συνέχεια   «ἐκ βάθρων».
Οι φίλες  και φίλοι , μετά  την επίσκεψη στον Ιερό Ναό αφέθησαν    ελεύθεροι  στην   νύφη του Θερμαϊκού όπου απόλαυσαν τις ομορφιές   της .


Πρέπει  να συγχαρούμε τους υπεύθυνους  της  εκδρομής : Αρετή  Χρηστιά , Ζωή  Αηδόνη  και Παπαγεωργίου  Ευάγγελο  διότι χειρίστηκαν όλα  τα θέματα  άψογα.

Πρέπει  να συγχαρούμε  του  Τουριστικό  Γραφείο  του  ΚΤΕΛ  Ν. Πρέβεζας  Α.Ε.  για  τα σύγχρονα λεωφορεία  του και τους  άψογους  οδηγούς  του 

 Κασκάνη  Σωτήρη  και Μαλίζογλου  Δημήτρη.

Δίνεται ξεκάθαρα η δυνατότητα στους Δήμους να χορηγούν μείωση ή απαλλαγή σε δημοτικά τέλη

Δίνεται ξεκάθαρα η δυνατότητα στους Δήμους να χορηγούν μείωση ή απαλλαγή σε δημοτικά τέλη. ΤΕΛΕΣΦΟΡΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ


Διευρύνεται η δυνατότητα των Δήμων να χορηγούν μείωση ή απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τέλη, ώστε να συμπεριληφθούν οι τρίτεκνοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι μακροχρόνια άνεργοι, καθώς και οι δικαιούχοι των μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης του ν. 4320/2015 (Α’ 29). Αυτό προβλέπει το άρθρο 46 του νομοσχεδίου του ΥΠΕΣΔΑ: «Αυτοτελής υπηρεσία ελέγχου νομιμότητας ΟΤΑ –οικονομική βιωσιμότητα και αυτοτέλεια ΟΤΑ – Κανόνες Δημοσιονομικής Διαχείρισης και άλλες διατάξεις θεμάτων Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης». Με την ίδια ρύθμιση δίνεται επιπλέον στις ΔΕΥΑ να συμπεριλαμβάνουν στα “κοινωνικά τιμολόγιά τους” και τους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς και νέους επαγγελματίες.
Το γεγονός αυτό ικανοποιεί ιδιαίτερα τα μέλη της ΟΠΟΤΤΕ αφού στο προηγούμενο διάστημα έγιναν αρκετές συναντήσεις σε όλες τις Αποκεντρωμένες Περιφέρειες προκειμένου να υπογράψουν και να ΄΄ περάσει ΄΄ η μείωση που ήθελε το κάθε Δημοτικό συμβούλιο να χορηγήσει σε κάποια κοινωνική ομάδα –εκτός τους πολύτεκνους (ισχύει βάσει νόμου).
Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, πως η συνεχής ΄΄ πίεση ΄΄ μπορεί να φέρει αποτελέσματα.
Ακολουθεί το σχετικό άρθρο:

Άρθρο 46
Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους -Κοινωνικά τιμολόγια ΔΕΥΑ
Η παράγραφος 3 του άρθρο 202 του ν. 3463/2006 (Α’ 114) αντικαθίσταται ως εξής :
«3. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών του, είναι δυνατή η μείωση δημοτικών φόρων ή τελών μέχρι το πενήντα τοις εκατό (50%), ή η απαλλαγή από αυτούς για τους απόρους, τα άτομα με αναπηρίες, τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους μακροχρόνια άνεργους, όπως η ιδιότητα των ανωτέρω οριοθετείται αντίστοιχα από την κείμενη νομοθεσία, καθώς και τους δικαιούχους του πρώτου κεφαλαίου του ν. 4320/2015 (Α’ 29), όπως εκάστοτε αυτοί ορίζονται με τις υπουργικές αποφάσεις του άρθρου 5 του ίδιου νόμου. Με την ίδια απόφαση μπορεί να τίθενται και εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση της ως άνω μείωσης ή απαλλαγής.»

Πέραν των προβλεπόμενων στο άρθρο 202 παρ. 3 του ν. 3463/2006 (Α’ 114), οι ΔΕΥΑ μπορούν επιπλέον με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου τους και στο πλαίσιο της ετήσιας τιμολογιακής πολιτικής τους, να θεσπίζουν κατ’ έτος μειωμένα τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης έως και 50% ή και απαλλαγή από αυτά για συνταξιούχους και για νέους επαγγελματίες έως τριάντα (30) ετών για τα πρώτα πέντε (5) έτη λειτουργίας της επιχείρησης ή εκμετάλλευσής τους, με εξαίρεση τα ισόγεια καταστήματα και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, των οποίων το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα δεν υπερβαίνει τα δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ.