Για επικοινωνία, στείλτε, τα άρθρα, τις σκέψεις , τα σχόλια και τις απόψεις σας στο e-mail tritеknoiefimerida@gmail.com

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Η ελληνική γλώσσα στο επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές


Η ελληνική γλώσσα στο επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές



 ελληνική γλώσσα φαίνεται ότι στο επόμενο διάστημα θα κυριαρχήσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς αποδείχθηκε ότι εξαιτίας της ακριβολογίας που τη διακρίνει οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές νέας προχωρημένης τεχνολογίας αναγνωρίζουν την ελληνική γλώσσα ως νοηματική, διότι οι έννοιες, οι καταστάσεις που περιγράφουν οι ελληνικές λέξεις, απεικονίζονται στις οθόνες των νέας τεχνολογίας ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Μάλιστα ήδη το μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο CNN εφαρμόζει το πρόγραμμα Hellenic Quest το οποίο προβλέπει την ηλεκτρονική εκμάθηση της ελληνικής. Το πρόγραμμα αυτό το CNN άρχισε να το διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για τους αγγλόφωνους και ισπανόφωνους. Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληρο φοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας..
Το πρόγραμμα παράγεται από τη μεγάλη εταιρία Η/Υ Apple, ο πρόεδρος της οποίας Τζον Σκάλι είπε σχετικά:
«Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής, επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει αναπτύξει τη δημιουργικότητα της, να εισαγάγει καινούργιες ιδέες και θα της προσφέρει γνώσεις περισσότερες απ” όσες ο άνθρωπος μπορούσε ως τώρα να ανακαλύψει. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μιαν εκδήλωση της τάσης για επιστροφή του παγκόσμιου πολιτισμού στο πνεύμα και τη γλώσσα των Ελλήνων».
Άλλη συναφής εκδήλωση: Οι Αγγλοι επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη να μάθουν αρχαία ελληνικά, επειδή αυτά περιέχουν μια ξεχωριστή σημασία για τους τομείς οργανώσεως και διαχειρίσεως επιχειρήσεων.
Σε αυτό το συμπέρασμα ήδη οδηγήθηκαν ύστερα από διαπι στώσεις Βρετανών ειδικών ότι η ελληνική γλώσσα ενισχύει τη λογική και τονώνει τις ηγετικές ικανότητες.
Γι” αυτό έχει μεγάλη αξία, όχι μόνο στην πληροφορική και στην υψηλή τεχνολογία, αλλά και στον τομέα οργανώσεως και διοικήσεως..
Αυτές οι ιδιότητες της ελληνικής ώθησαν το Πανεπιστήμιο Ιρβάιν της Καλιφόρνια να αναλάβει την αποθησαύριση του πλούτου της. Επικεφαλής του προγράμματος τοποθετήθηκαν η γλωσσολόγος -διαπρεπής ελληνίστρια Μαριάν Μακ Ντόναλντ και οι καθηγητές της ηλεκτρονικής Μπρούνερ και Πάκαρι.
6 εκ. λεκτικοί τύποι
Στον Η/Υ Ίβυκο αποθησαυρίστηκαν 6 εκ. λεκτικοί τύποι της γλώσσας μας, όταν η αγγλική έχει συνολικά 490.000 λέξεις και 300.000 τεχνικούς όρους, δηλαδή ως γλώσσα είναι μόλις το 1/100 της δικής μας. Στον Ίβυκο ταξινομήθηκαν 8.000 συγγράμματα 4.000 αρχαίων Ελλήνων και το έργο συνεχίζεται. Μιλώντας γι” αυτό ο καθηγητής Μπρούνερ είπε:
«Σε όποιον απορεί γιατί τόσα εκατομμύρια δολάρια για την αποθησαύριση των λέξεων της ελληνικής απαντούμε: Μα πρόκείται για τη γλώσσα των προγόνων μας. Και η επαφή μας μ” αυτούς θα βελτιώσει τον πολιτισμό μας».
Οι υπεύθυνοι του προγράμματος υπολογίζουν ότι οι ελληνικοί λεκτικοί τύποι θα φθάσουν στα 90 εκατομμύρια, έναντι 9 εκατομμυρίων της λατινικής.
Το ενδιαφέρον για την ελληνι κή προέκυψε από τη διαπίστωση των επιστημόνων πληροφορικής και υπολογιστών, ότι οι Η/Υ προ χωρημένης τεχνολογίας δέχονται ως νοηματική γλώσσα μόνον την ελληνική. Όλες τις άλλες γλώσ σες τις χαρακτήρισαν σημειολογικές.
Λέξεις με πρωτογένεια
Νοηματική γλώσσα θεωρείται η γλώσσα στην οποία το σημαίνον, δηλαδή η λέξη, και το σημαινόμενο, δηλαδή αυτό που η λέξη εκφράζει (πράγμα, ιδέα, κατάσταση), έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση. Ενώ σημειολογική είναι η γλώσσα στην οποία αυθαιρέτως ορίζεται ότι το αμ πράγμα (σημαινόμενο) εννοείται με το αμ (σημαίνον).
Με άλλα λόγια, η ελληνική γλώσσα είναι η μόνη γλώσσα της οποίας οι λέξεις έχουν πρωτογένεια, ενώ σε όλες τις άλλες οι λέξεις είναι συμβατικές, ση μαίνουν δηλαδή κάτι, απλώς επειδή έτσι «συμφωνήθηκε» με ταξύ εκείνων που τη χρησιμοποιούν.
Όλες οι λέξεις στην ελληνική ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ, π.χ. η λέξη ενθου σιασμός = εν-Θεώ, γεωμετρία = γη + μετρώ, προφητεία = προ + φάω, άνθρωπος = (ο αρθρώνων λόγο).
Έχουμε δηλαδή αιτιώδη σχέση μεταξύ λέξεως-πράγματος, πράγμα ανύπαρκτο στις άλλες γλώσ σες. Τα πιο τέλεια προγράμματα Ίβυκος, Γνώσεις και Νεύτων αναπαριστούν τους δεκτικούς τύπους της ελληνικής σε ολοκληρώματα και σε τέλεια σχήματα παραστατικής, πράγμα που αδυνατούν να κάνουν για τις άλλες γλώσσες.
Και τούτο επειδή η ελληνική έχει μαθηματική δομή που επιτρέπει την αρμονική γεωμετρική τους απεικόνιση.
«BR» Ιδιαιτέρως χρήσιμα είναι τα ελληνικά προσφύματα όπως: τηλέ, λάνδη
=…LAND, ΓΕΩ…, νάνο, μίκρο, μέγα, σκοπό…. ισμός, ΗΛΕ-. ΚΤΡΟ…..κύκλο……
ΦΩΝΟ….. ΜΑΚΡΟ….. ΜΙ ΚΡΟ……. ΔΙΣΚΟ….. ΓΡΑΦΟ…,
ΓΡΑΜΜΑ…, ΣΥΝ…..
ΣΥΜ…, Κ.λπ…
Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θεωρούν την ελληνική γλώσσα «μη οριακή», δηλαδή ότι μόνο σ” αυτή δεν υπάρχουν όρια και γι” αυτό είναι αναγκαία στις νέες επιστήμες όπως η Πληροφορική, η Ηλεκτρονική, η Κυβερνητική και άλλες.
Αυτές οι επιστήμες μόνο στην ελληνική γλώσσα βρίσκουν τις νοητικές εκφράσεις που χρειάζονται, χωρίς τις οποίες η επιστημονική σκέψη αδυνατεί να προχωρήσει.
Γι” αυτούς τους λόγους οι Ισπανοί Ευρωβουλευτές ζήτησαν να καθιερωθεί η ελληνική ως η επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι το να μιλά κανείς για Ενωμένη Ευρώπη χωρίς την ελληνική είναι σαν να μιλάει σε έναν τυφλό για χρώματα.

Μόλις το 3% των Ελλήνων χρησιμοποιεί ποδήλατο

Μόλις το 3% των Ελλήνων χρησιμοποιεί ποδήλατο

«Κάντε πετάλι» για πιο βιώσιμες πόλεις και καλύτερη ποιότητα ζωής. Μόλις των 3% των Ελλήνων στα μεγάλα αστικά κέντρα χρησιμοποιεί το ποδήλατο ως βασικό μέσο για τις καθημερινές του μετακινήσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα της Public Issue για λογαριασμό του WWF Ελλάς.

Παρόλα αυτά, με το 27% των ερωτηθέντων να διαθέτει ποδήλατο και τους μισούς νέους (ηλικίας 18 - 35) να έχουν τα πρωτεία σε δράσεις όπως η πρωτοβουλία «Με ποδήλατο στη δουλειά» και η 8η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία μπορούν να είναι μια ακόμη «ορθοπεταλιά» για την υιοθέτηση του πλέον οικολογικού, οικονομικού και υγιεινού μέσου μετακίνησης.

Το πρόγραμμα WWF - Καλύτερη Ζωή, αποκλειστικός δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δίνει σήμερα στη δημοσιότητα αποκαλυπτικά στοιχεία για τη χρήση του ποδηλάτου από τους Έλληνες.

Η έρευνα της Public Issue αποδεικνύει ότι έχουμε να κάνουμε ακόμη πολύ πετάλι:

Μόλις το 32% των πολιτών δήλωσε ότι χρησιμοποίησε το ποδήλατο τον τελευταίο χρόνο

το 15% των Αθηναίων δήλωσε ότι «δεν έχει κάνει ποτέ / δεν ξέρει» ποδήλατο

το 40% έχει να κάνει ποδήλατο από παλιά ή την παιδική του ηλικία

το 21% των πολιτών δήλωσε ότι το χρησιμοποιεί όσο συχνά θέλει.

το 27% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η έλλειψη υποδομών και ποδηλατοδρόμων λειτουργεί αποτρεπτικά όσον αφορά τη χρήση του ποδηλάτου

Παράλληλα, η αίσθηση ανασφάλειας και η επικινδυνότητα -κάτι που οφείλεται εν μέρει και στην έλλειψη υποδομών - είναι ο λόγος μη συχνής χρήσης ποδηλάτου για το 23% των πολιτών.

Με ποδήλατο στη δουλειά


Το πρόγραμμα WWF - Καλύτερη Ζωή, μας καλεί να συμμετέχουμε στην πρωτότυπη δράση «Με ποδήλατο στη δουλειά» που διοργανώνεται για 4η συνεχόμενη χρονιά, μέχρι τις 31 Μαΐου, από τους ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ και την Ποδηλ ΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα. Πρόκειται για έναν φιλικό διαγωνισμό που καλεί τους εργαζόμενους να πηγαίνουν με το ποδήλατο στη δουλειά, προωθώντας την καθημερινή του χρήση και τα πολλαπλά του οφέλη.

Δείτε περισσότερα εδώ: http://biketowork.gr/

«Είναι εφικτό να βάλουμε ξανά το ποδήλατο στη ζωή μας. Ο φιλικός διαγωνισμός "Με ποδήλατο στη δουλειά" είναι μια πρώτης τάξεως αφορμή για να κάνουμε την αρχή», σημείωσε ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος WWF - Καλύτερη Ζωή.

Όπως προκύπτει και από την έρευνα της Public Issue, οι ποδηλατόδρομοι και όλες οι σχετικές υποδομές είναι απαραίτητα βήματα προς τη διάδοση του ποδηλάτου και τη βιώσιμη αστική μετακίνηση. Αυτό είναι και το κεντρικό αίτημα της 8ης Πανελλαδικής Ποδηλατοπορείας, στις 10 Μαΐου: «Βάλτε το ποδήλατο σε όλα τα σχολεία, και ποδηλατόδρομους σε κάθε συνοικία»

Δείτε περισσότερα για την 8η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία εδώ: http://podilattiki.gr/index.php/draseis/item/19-panelladiki-podilatoporeia-2015

«Οι ποδηλάτες της Αθήνας και της Αττικής, επικεντρώνουμε το αίτημα για ποδηλατόδρομους στην άμεση υλοποίηση του Μητροπολιτικού Δικτύου Ποδηλατικών Διαδρομών (ΜΔΠΔ) που περιλαμβάνεται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθηνών (ΡΣΑ), και βρίσκεται στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής. Η δημιουργία ενός δικτύου που θα ενώνει τις γειτονιές και θα δίνει τη δυνατότητα στους ποδηλάτες να κινούνται με ασφάλεια από τη μία άκρη της πόλης στην άλλη, θα είναι καταλυτική παρέμβαση στην αύξηση της χρήσης του μέσου. 'Άλλωστε , το ποδήλατο είναι μια καθημερινή πραγματικότητα για έναν αρκετά σημαντικό αριθμό Αθηναίων. Πρέπει να αποκτήσει και αυτό τον χώρο του στον δρόμο, όπως όλα τα Μέσα Μετακίνησης», δηλώνει ο Δημήτρης Σπυρόπουλος  μέλος της Ποδηλ ΑΤΤΙΚΗΣ κοινότητας και της οργανωτικής επιτροπής της φετινής Πανελλαδικής Ποδηλατοπορείας.

ΚΑΡΤΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Εθνική: Το σχεδιασμό και το συνολικό κόστος για την "Κάρτα Αλληλεγγύης"
ΑΘΗΝΑ 07/05/2015

Το σχεδιασμό, την υλικοτεχνική στήριξη και το συνολικό κόστος για την έκδοση και χορήγηση στους δικαιούχους της «Κάρτας Αλληλεγγύης», ανακοίνωσε ότι ανέλαβε η Εθνική Τράπεζα.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της, η κίνηση αυτή εντάσσεται σε γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό της τράπεζας για υλοποίηση πρωτοβουλιών και δράσεων, που στηρίζουν νοικοκυριά και ευρύτερα την κοινωνία.

«Κατ' αυτό τον τρόπο, η Εθνική Τράπεζα, έμπρακτα αποδεικνύει και πάλι τον κοινωνικό ρόλο που επί δεκαετίες υπηρετεί και αντανακλά τη γενικότερη κινητοποίησή της μέσα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της κρίσης, σηματοδοτώντας την προσπάθεια για μια νέα εποχή», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η «Κάρτα Αλληλεγγύης» είναι ένας σύγχρονος και ασφαλής τρόπος διενέργειας αγορών από τους δικαιούχους του επιδόματος. Είναι ονομαστική και έχει τη μορφή προπληρωμένης κάρτας με τεχνολογία "chipandpin". Η κάρτα θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για αγορές τροφίμων σε πάνω από 5.000 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία διαθέτουν τερματικές συσκευές αποδοχής καρτών όλων των Τραπεζών (pos).

Η «Κάρτα Αλληλεγγύης», χορηγία της Εθνικής Τράπεζας, προορίζεται, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, να χορηγηθεί σε 150.000 οικογένειες για τη διενέργεια αγορών από καταστήματα εμπορίας τροφίμων, στο πλαίσιο του νόμου αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης (Ν.4320/2015).

Ο βασιλιάς της μαρμελάδας

Με λεμόνι και νεράντζι: ο βασιλιάς της μαρμελάδας

Κλασική μαρμελάδα που θα την φτιάξετε με τα μυρωδάτα εσπεριδοειδή της εποχής. Η συνταγή μου είναι εμπνευσμένη από την αγγλική παραδοσιακή marmalade, που την λένε και «μαρμελάδα Χριστουγεννιάτικη», μια και τα παλιά χρόνια λεμόνια και νεράντζια ήταν πολύτιμοι εισαγόμενοι καρποί στα Βρετανικά νησιά και τούτη είναι η κορωνίδα της μαρμελάδας. Αποκαλείται “marmalade” στα αγγλικά ενώ όλες οι άλλες λέγονται “jam”. Αν έχετε μυρωδάτες φλούδες από μανταρίνι ή κουμκουάτ, μπορείτε να τις προσθέσετε και αυτές.


Μαρμελάδα νεράντζι-λεμόνι
Διασκευή από την κλασική αγγλική συνταγή για marmalade.
Για περίπου 7 βαζάκια (250 ml):
·        10 - 12 φρούτα (6 νεράντζια και 4 - 6 λεμόνια) πολύ φρέσκα, κατά προτίμηση βιολογικά, δείτε σημείωση
·        1 ½ λίτρα νερό
·        1 ½ - 2 κιλά ζάχαρη (ανάλογα με το γούστο σας)

Πλύντε τα φρούτα σε τρεχούμενο νερό και τοποθετήστε τα σε κατσαρόλα που να τα χωράει στριμωχτά - βάλτε 10, 12 ή περισσότερα, όσα ακριβώς χωράνε σε μια στρώση. Περιχύστε με το νερό και βάλτε να πάρουν βράση. Τοποθετήστε πάνω ένα πυρίμαχο πιάτο για να τα κρατάει βυθισμένα στο νερό και βράστε 15 λεπτά, να αρχίσουν να μαλακώνουν. Με πιρούνι ή σουβλί κάντε 2-3 τρύπες σε κάθε νεράντζι και λεμόνι και συνεχίστε να βράζετε 5-10 λεπτά ακόμα, μέχρι να είναι μαλακά. Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρετε τα φρούτα σε τρυπητό και αφήστε να κρυώσουν ελαφρά, για να μπορείτε να τα πιάσετε.

Αδειάστε τη ζάχαρη - περισσότερη ή λιγότερη, όση θέλετε - στην κατσαρόλα με το ζουμί από τα εσπεριδοειδή, ανακατώστε με ξύλινο κουτάλι και χαμηλώστε πολύ τη φωτιά, μόλις να σιγοβράζει, ίσα που να διαλυθεί η ζάχαρη. Μεταφέρετε ένα νεράντζι ή λεμόνι σε βαθύ πιάτο, κόψτε το στη μέση και με κουτάλι βγάλτε τη σάρκα.

Απλώστε τουλπάνι σε σήτα και βάλτε μέσα τη σάρκα, κουκούτσια κλπ. από τα φρούτα. Κρατήστε μόνο το φλούδι με το λευκό τμήμα.

Ανάλογα με το γούστο σας, κόψτε το σε λεπτότερα ή πιο χοντρά κομματάκια - εγώ κόβω μικρές λουρίδες.

Αφού τελειώσετε με όλα τα φρούτα, δέστε χαλαρά το τουλπάνι με τη σάρκα. Μεταφέρετε στην κατσαρόλα με το ζαχαρωμένο ζουμί την κομμένη φλούδα των φρούτων καθώς και το τουλπάνι με τη σάρκα, που θα το δέσετε στην άκρη της κατσαρόλας, να βρέχεται καλά από το ζουμί.

Δυναμώστε τη φωτιά και βράζετε ζωηρά τη μαρμελάδα, ανακατώνοντας πού και πού, για 15-20 λεπτά ή περισσότερο. Όταν αρχίσει να σιροπιάζει - οι φυσαλίδες γίνονται μεγαλύτερες -, βάλτε ένα κουταλάκι σε μεγάλο πιάτο και αφήστε το να κρυώσει. Η μαρμελάδα είναι έτοιμη αν η κρύα κουταλιά ζαρώνει καθώς την σπρώχνετε με το δάχτυλο. Πιέστε να βγει το ζουμί και πετάξτε το περιεχόμενο από το τουλπάνι.

Αμέσως μεταφέρετε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα στεγνά βαζάκια κλείνοντας το καπάκι. Μπορεί να μοιάζει νερουλή αλλά μόλις κρυώσει θα πήξει πολύ.
Σημείωση:
Προτείνω να μαζέψετε τα νεράντζια από τα δέντρα στα πεζοδρόμια της Αθήνας και των προαστίων. Πλύντε τα καλά όμως, με σαπούνι, γιατί τραβάνε το μαύρο καυσαέριο κυρίως στο κέντρο της πόλης.

Του γιαουρτιού το ρεβανί

Του γιαουρτιού το ρεβανί



Στα παιδικά μου χρόνια το δίλημμα το οποίο αντιμετωπίζαμε ως οικογένεια τις παραμονές ονομαστικών γιορτών και γενεθλίων συνοψιζόταν στη φράση: «Να κάνουμε του γιαουρτιού ή με τα σαβουαγιάρ;». Το γλυκό του γιαουρτιού ήταν ένα είδος ανατολίτικου σάμαλι-ρεβανί μασκαρεμένο ώστε να μοιάζει με ευρωπαϊκή πάστα: τη σιροπιασμένη βάση με σιμιγδάλι, γιαούρτι και αβγά κάλυπτε μια στρώση σοκολατένιας κρέμας (αηδιαστικό μίγμα από σοκολάτα και μαργαρίνη) και πάνω από αυτήν υπήρχαν ροζέτες και άλλα στολίσματα με σαντιγύ.
Photo: funkycook.gr



Το γλυκό που εμείς λέγαμε «του γιαουρτιού» είναι αυτό που κοινώς αποκαλείται “ρεβανί” ή “ραβανί” από το τούρκικο revani και το αραβικό basbousa, που σε διάφορες παραλλαγές - περισσότερο ή λιγότερο βουτυράτες - το φτιάχνουν οι νοικοκυρές στην Τουρκία, στην Αλβανία και στα υπόλοιπα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και στην Αίγυπτο. Πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι οι ρίζες του σιροπιαστού με σιμιγδάλι και γιαούρτι βρίσκονται στους θρησκευόμενους Κόπτες της Αιγύπτου που έφτιαχναν το ma'mounia, μια εκδοχή νηστίσιμου γλυκού με σιμιγδάλι χωρίς αβγά ή γιαούρτι. Μαγειρεύαν το σιμιγδάλι στο λάδι και, όταν ήταν μισό-έτοιμο, του πρόσθεταν σιρόπι με ανθόνερο ή ροδόνερο και συνεχίζαν να το σιγοβράζουν. Τέλος το σερβίριζαν σε γαβάθες με αμύγδαλα ή φιστίκια, κάπως σαν το δικό μας σιμιγδαλένιο χαλβά, αλλά με το σιμιγδάλι λευκό, όχι ξανθό, καβουρντισμένο, όπως το συνηθίζουμε εμείς στην οικογένειά μου.
Η συνταγή που ακολουθεί βασίζεται στο γλυκό της γιαγιάς και της μαμάς μου. Πρόσθεσα την κρούστα με τα αμύγδαλα από πάνω και άλλαξα το σιρόπι για να χρησιμοποιήσω τις λεμονο-νεραντζομαρμελάδες μου που του ταιριάζουν πολύ. Δοκιμάστε το και με κίτρινο καλαμποκάλευρο που δίνει πολύ ενδιαφέρουσα υφή.
Γλυκό του γιαουρτιού, διασκευή από το οικογενειακό μας γλυκό
(για ταψί με διάμετρο 25 εκ.)
·        3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και επιπλέον για το ταψί
·        1 φλιτζ. ζάχαρη
·        4 αβγά μεγάλα, χωρισμένοι οι κρόκοι και τα ασπράδια
·        1 κεσέ γιαούρτι (όχι στραγγιστό)
·        1 ½ φλιτζ. σιμιγδάλι ή κίτρινο καλαμποκάλευρο
·        1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
·        2 κουτ. γλυκού μπέκιν πάουντερ
·        1/3 φλιτζ. κονιάκ ή λικέρ λεμόνι
·        ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
·        1 φλιτζ. αμύγδαλα με το φλούδι χοντροκοπανισμένα
Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Στρώστε με λαδόχαρτο στρογγυλό ταψί με διάμετρο 25 εκ. (ή 2 φόρμες για κέικ) και λαδώστε το. Κρατήστε 2 κουτ. σούπας ζάχαρη για το πασπάλισμα. Σε μεγάλο μπολ χτυπήστε με μίξερ την υπόλοιπη ζάχαρη μαζί με τους κρόκους από τα αβγά, μέχρι το χρώμα τους να γίνει άσπρο-κίτρινο, περίπου για 3 λεπτά.  Χτυπώντας συνεχώς προσθέστε στο μείγμα το λάδι, το γιαούρτι και το σιμιγδάλι.
Σε άλλη γαβάθα ανακατέψτε αλεύρι και μπέκιν πάουντερ. Προσθέστε το αλεύρι στο μείγμα με τους κρόκους και ανακατώστε βάζοντας το κονιάκ και το ξύσμα. Καθαρίστε τα ροδάκια του μίξερ και σε καθαρή γαβάθα χτυπήστε τα ασπράδια σε μαρέγκα, μέχρι να σχηματίζονται μαλακές μύτες. Με σπάτουλα ανακατέψτε τη μαρέγκα με την υπόλοιπη ζύμη.
Αδειάστε το μείγμα στο ταψί και χτυπήστε το στο τραπέζι για να απλωθεί ομοιόμορφα. Παντού. Απλώστε επάνω τα αμύγδαλα και με σπάτουλα πιέστε να μισό-βουλιάξουν στη ζύμη. Πασπαλίστε με τις 2 κουτ. ζάχαρη που κρατήσατε.
Ψήστε για 40 λεπτά περίπου ή περισσότερο μέχρι το κέικ να ροδίσει καλά στην επιφάνεια και τρυπώντας το κέντρο με μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή. Μόλις βγάλετε το κέικ από τον φούρνο, κάντε τρύπες στην επιφάνεια με πιρούνι. Πετάξτε τις φλούδες λεμόνι από το σιρόπι και προσεκτικά περιχύστε με κουτάλι πάνω σε όλη την επιφάνεια του γλυκού. Αφήστε να κρυώσει τελείως, προτού να το κόψετε για να το σερβίρετε.
Διατηρήστε το κέικ σε θερμοκρασία δωματίου ή σκεπασμένο στο ψυγείο.
Το σιρόπι
·        1 φλιτζ. και 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
·        1 φλιτζ. νερό
·        ¼ φλιτζ. χυμό πορτοκάλι
·        φλούδι από ½ λεμόνι κομμένο σε λωρίδες
·        1/3 φλιτζ. μαρμελάδα πορτοκάλι ή νεράντζι
Ενώ το κέικ ψήνεται, βάλτε σε μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, τον χυμό πορτοκάλι και το φλούδι λεμόνι. Όταν το μείγμα πάρει βράση, χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 4 λεπτά. Βγάλτε από τη φωτιά και προσθέστε τη μαρμελάδα. Αφήστε να κρυώσει.