Για επικοινωνία, στείλτε, τα άρθρα, τις σκέψεις , τα σχόλια και τις απόψεις σας στο e-mail tritеknoiefimerida@gmail.com

Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Συνάντηση Θ. Φωτίου με Επικεφαλής Συμπράξεων για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους

Συνάντηση Θ. Φωτίου με Επικεφαλής Συμπράξεων για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Άπορους

Αυτό είναι το όλο πρόγραμμα και όσοι σύλλογοι πήραν την πιστοποίηση που χρειαζόταν για να συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα με δήλωση μέχρι 20 / Ιουν./ 2015.


Την Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου και του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου κυρίου Α. Παπαδεράκη με τους Επικεφαλής Εταίρους (Leaders) των Κοινωνικών Συμπράξεων όλης της ελληνικής επικράτειας  για την υλοποίηση  του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ι «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους».
Παρέστησαν εκατόν είκοσι άτομα, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, που αποτελούν τους Επικεφαλής Εταίρους (Leaders) των Κοινωνικών Συμπράξεων.
Αρχικά η αναπληρώτρια υπουργός ευχαρίστησε, το προσωπικό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου,  της Διαχειριστικής Αρχής του προγράμματος, το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ) και τους συνεργάτες της  που εργάστηκαν χωρίς φειδώ προκειμένου να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα, καθώς σε σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ άλλων διαμορφώθηκαν και δημοσιεύτηκαν 2 Υπουργικές αποφάσεις και 3 Κοινές Υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες συγκροτούν το νομικό πλαίσιο υλοποίησης του ΤΕΒΑ.
Στη συνέχεια ενημέρωσε τους Επικεφαλής Εταίρους (Leaders) για θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή του Προγράμματος. Συγκεκριμένα επιβεβαίωσε ότι από την 1η μέχρι και την 31η Ιουλίου οι ωφελούμενοι θα έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις - για να ενταχθούν στο πρόγραμμα - είτε ιδιωτικά, είτε από  συγκεκριμένα σημεία που θα καθοριστούν από τους Επικεφαλείς Εταίρους, ενώ ως έτος αναφοράς των φορολογικών δηλώσεων ένταξης ορίζεται το οικονομικό έτος 2015 (χρήση 2014). Επίσης τόνισε ότι η προκήρυξη των προμηθειών θα γίνει μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα   ώστε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και τον Οκτώβριο να γίνει η πρώτη διανομή που θα περιλαμβάνει νωπά κρέατα, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, βρεφικές τροφές, είδη και προϊόντα γενικής καθαριότητας και προσωπικής υγιεινής. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα εκατόν τριάντα πέντε εκατομμύρια για το 2015 και για το 2016. Από τον παραπάνω προϋπολογισμό το Υπουργείο Εργασίας έχει αναθέσει στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου την προκήρυξη των προμηθειών για τα τριάντα εκατομμύρια, για τα υπόλοιπα εκατόν πέντε εκατομμύρια θα διενεργηθούν αποκεντρωμένες προμήθειες από τους Επικεφαλής, ώστε να ενισχυθούν σημαντικά οι τοπικές αγορές. Για τη διευκόλυνση των Επικεφαλής Εταίρων των Κοινωνικών Συμπράξεων στη διενέργεια των προμηθειών για το 2016   θα δοθούν όλα τα πρότυπα τεύχη των διαγωνισμών προμηθειών, έτσι ώστε να προβούν άμεσα  στη διεξαγωγή αυτών.
Μέρος των τροφίμων θα διατεθούν για την ενίσχυση των συσσιτίων για τους άστεγους, στους οποίους θα παρέχονται  είδη προσωπικής υγιεινής σε ατομική συσκευασία.
Μέχρι τις 26 Ιουνίου θα σταλούν υπογεγραμμένα τα Πρωτόκολλα Συνεργασίας των Κοινωνικών Συμπράξεων, μέσα σε αυτά θα περιλαμβάνονται ως εταίροι: δήμοι, ΜΚΟ, Ιερές Μητροπόλεις και άτυπες κοινωνικές δομές. Η αναπληρωτής υπουργός τόνισε την ανάγκη συμμετοχής των άτυπων δικτύων Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις Κοινωνικές Συμπράξεις, ώστε να δημιουργηθεί σε τοπικό επίπεδο μια ομπρέλα όλων όσων ασχολούνται με ζητήματα ανθρωπιστικής κρίσης, 
Παράλληλα πρότεινε  τη νέα δράση που θα περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα, αυτή της παρασκευής και διανομής σχολικών γευμάτων στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η διανομή αυτή, όπως εξήγησε η κα Φωτίου, θα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές χωρίς διακρίσεις και εξαιρέσεις και προκειμένου να υλοποιηθεί με τον βέλτιστο τρόπο θα συνεργαστούν πιστοποιημένες μονάδες όπως κοινωνικά μαγειρεία, βρεφοκομεία, παιδικοί σταθμοί κ.α., οι οποίες ήδη παρασκευάζουν βρεφικά και γεύματα. 
Η αναπληρώτρια υπουργός τόνισε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να δημιουργήσει ισχυρή συνεργασία με τους Επικεφαλείς των Συμπράξεων προκειμένου να υλοποιηθεί με επιτυχία το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΤΕΒΑ ώστε  να βοηθηθούν τα άτομα που οι μνημονιακές πολιτικές οδήγησαν  στην ακραία φτώχεια και την απόγνωση. 


Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ)

Το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ) στηρίζει τις δράσεις των χωρών της ΕΕ για την υλοποίησης σχεδίων ανακούφισης των πολιτών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.Υποστηρίζει τα κράτη μέλη ώστε να προσφέρουν υλική βοήθεια, με τη διανομή τροφίμων, ρουχισμού και άλλων αναγκαίων ειδών ατομικής χρήσης, όπως είδη προσωπικής υγιεινής, είδη καθαρισμού, σχολικά είδη. Επίσης προβλέπεται, ότι τα κράτη μέλη θα συνοδεύουν την υλική βοήθεια με μέτρα κοινωνικής ένταξης που προάγουν την κοινωνική συνοχή και έχουν ως στόχο την εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού που συνδέεται με αυτή. 

Η εφαρμογή του ΤΕΒΑ εξειδικεύεται στην Ελλάδα μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΕΠ I) που θα υλοποιηθεί στο σύνολο της χώρας, μέσω Κοινωνικών Συμπράξεων. Η περίοδος εφαρμογής του ΕΠ Ι διαρκεί από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως την 31η  Δεκεμβρίου 2020.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος για την περίοδο 2015-2016 ανέρχεται στο ύψος των 135.000.000,00 ευρώ. Συγκεκριμένα, για το έτος 2015 προβλέπεται η διάθεση ποσού ύψους 30.000.000,00 ευρώ ενώ για το έτος 2016 προβλέπεται η διάθεση ποσού ύψους 105.000.000,00 ευρώ.

Η πρώτη προμήθεια τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής 26.000.000 ευρώ, θα διενεργηθεί κεντρικά από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ στη συνέχεια οι προμήθειες θα διενεργηθούν αποκεντρωμένα, απ’ ευθείας από τις Κοινωνικές Συμπράξεις. 

Οι Κοινωνικές Συμπράξεις

Έχουν επιλεγεί 57 Κοινωνικές Συμπράξεις (συνέργειες εταίρων) με επικεφαλής Εταίρους (δικαιούχους) Περιφέρειες ή Δήμους της χώρας. Οι επικεφαλής Εταίροι θα επιλέξουν έως τις 20 Ιουνίου 2015 τους υπόλοιπους Εταίρους της Σύμπραξης, στους οποίους μπορούν να συμπεριληφθούν πιστοποιημένα ΝΠΙΔ. Οι Συμπράξεις, όμως, μπορούν να συνεργαστούν άτυπα, χωρίς να συνυπογράψουν το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, και με:

• Καταναλωτικές Οργανώσεις που εντάσσονται στο μητρώο της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή (Ν.2251/94) του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, 

• Άτυπα κοινωνικά δίκτυα με πρωτοβουλίες και δράσεις διανομής ειδών σε απόρους σε τοπικό επίπεδο.

• Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα οποία σε   συνεργασία με  πιστοποιημένες μονάδες (κοινωνικά μαγειρεία, βρεφοκομεία, παιδικούς σταθμοί κ.ά..) μπορούν να παρασκευάζουν σχολικά γεύματα τα οποία θα διανέμονται στους μαθητές.

Ωφελούμενοι και αιτήσεις υπαγωγής

Ωφελούμενοι των δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ι του ΤΕΒΑ, είναι άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. 

Με τηνυπ’αριθ. Δ23/οικ.19162/1277/05-05-2015 Απόφαση της  Αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που επισυνάπτεται, καθορίζονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια των ωφελούμενων. Ως έτος αναφοράς των κριτηρίων επιλογής των ωφελούμενων ορίζεται το οικονομικό έτος  2015, λαμβάνονται υπόψη δηλαδή, οι φορολογικές δηλώσεις οικονομικού έτους 2015 (χρήση 2014).

Οι Κοινωνικές Συμπράξεις θα δημοσιεύσουν «Ανοιχτή Πρόσκληση» προς τους δυνητικά ωφελούμενους της Περιφερειακής τους Ενότητας. Οι αιτήσεις υπαγωγής θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, είτε ιδιωτικά με χρήση των κωδικών Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (TAXIS), είτε μέσω των Εταίρων. Η προθεσμία υποβολής θα ανακοινωθεί.

Η διανομή τροφίμων, βασικής υλικής συνδρομής και τα συνοδευτικά μέτρα

Ι. Τρόφιμα και βασική υλική συνδρομή 
Στους τελικούς ωφελούμενους, θα παρέχονται πακέτα τροφίμων που θα περιέχουν νωπά και μακράς διαρκείας τρόφιμα, όπως και είδη οικιακού καθαρισμού, είδη προσωπικής υγιεινής και βρεφικά είδη.

Στους αστέγους, θα παρέχονται έτοιμα γεύματα μέσω συσσιτίων και είδη προσωπικής  υγιεινής σε ατομική συσκευασία.

Στους μαθητές επιλεγμένων δημοτικών σχολείων όλης της επικράτειας, θα παρέχονται μαγειρεμένα σχολικά γεύματα.

Προβλέπεται επίσης, ότι οι Εταίροι θα μπορούν να διαχειρίζονται μέσω των δικτύων που θα δημιουργηθούν και δωρεές τροφίμων και ειδών. Για παράδειγμα, το συσσίτιο των αστέγων μπορεί να εμπλουτιστεί με φρούτα που θα διαθέσει τοπικός παραγωγός. 

ΙΙ Συνοδευτικά Μέτρα


Παράλληλα θα παρέχονται Συνοδευτικά Μέτρα, με στόχο την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού και των έκτακτων κοινωνικών αναγκών με πιο ενεργό και βιώσιμο τρόπο.