Για επικοινωνία, στείλτε, τα άρθρα, τις σκέψεις , τα σχόλια και τις απόψεις σας στο e-mail tritеknoiefimerida@gmail.com

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Ν. ΠΙΕΡΙΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΠΙΕΡΙΑΣ 
<<ΟΛΥΜΠΟΣ>>

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σάββατο 2/5/2015 επισκέφτηκαν το Σύλλογο Τριτέκνων Ν. Πιερίας <<Όλυμπος>> οι βουλευτές Σύριζα Πιερίας Χάρης Τζαμακλής, Ζήσης Ζάννας και Μπέτυ Σκούφα και ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο και το Δ.Σ του συλλόγου για επίκαιρα θέματα που αφορούν τις τρίτεκνες οικογένειες .Το κυρίαρχο αίτημα μας είναι η εξομοίωση των τριτέκνων με τους πολύτεκνους. Αλλα θέματα που συζητήσαμε  ήταν οι μεταγραφές των τρίτεκνων  φοιτητών, οι κατά προτεραιότητα αποσπάσεις-μεταθέσεις εκπ/κων, οι προσλήψεις αναπληρωτών αλλά και προβλήματα άλλων κλάδων ,οτα, νοσηλευτών κ,α. Συζητήσαμε για το πρόγραμμα της ανθρωπιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση της φτώχειας αλλά και για το επικείμενο πρόγραμμα της επισιτιστικής που έρχεται να αντικαταστήσει το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους. Ζητήσαμε να μην σταματά να δίδεται το Τριτεκνικό επίδομα όταν παύει να είναι προστατευόμενο ένα τέκνο αλλά να το παίρνουν αναλογικά και τα άλλα μέχρι να πάψει και το τρίτο να είναι προστατευόμενο.   Να συμπεριληφθούν και οι Τρίτεκνες οικογένειες στις μειώσεις των Δημοτικών τελών και τελών Ύδρευσης ανά την Επικράτεια. Να επεκταθεί το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ σε περισσότερες  οικογένειες. Στους Δήμους να συμπεριλαμβάνονται και οι Τρίτεκνοι με δίκαιο και ορθολογικό σύστημα προσλήψεων και να απαλειφθεί το όριο των 25 ετών του πρώτου τέκνου που αφήνει εκτός της πρόσληψης τα υπόλοιπα τέκνα μη θεωρώντας τα τρίτεκνα. Ζητήσαμε ακόμα απαλλαγή από το φόρο  πολυτελείας για τους τριτεκνους έως 45000 ευρώ και μείωση των τελών κυκλοφορίας .Τέλος ζητήσαμε την μείωση για τους τριτεκνους  των Μ.Μ.Μ  Οι βουλευτές άκουσαν με πολύ προσοχή τα αιτήματα μας και δεσμευτήκαν ότι όπου μπορούν να επέμβουν και να βοηθήσουν για την επίλυση αρκετών αιτημάτων θα το κάνουν με μεγάλη τους χαρά!  
                                                                                                 Το  Δ . Σ

                                                                               Κατερίνη 2/5/2015

ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Ενόψει της τελικής κρίσης ΣτΕ για τις συντάξεις
·         
:
Από 1,5 έως 4,5 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που θα έχει αναδρομική ισχύ, αναμένεται να «κοστίσει» η διαφαινόμενη κρίση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών που έγιναν το 2012 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, σχεδόν στο σύνολο των ασφαλισμένων, στον ιδιωτικό τομέα και στις ΔΕΚΟ.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ανωτάτου δικαστηρίου προαναγγέλθηκε από τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Αλέξη Μητρόπουλο, ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν είναι οριστική, καθώς αφενός δεν έχει δημοσιευθεί και καθαρογραφεί, αφετέρου γιατί τυπικά δεν έχει «ληφθεί», καθώς εκκρεμεί η τελική διάσκεψη των δικαστών της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία –κατά πληροφορίες– έχει προγραμματιστεί για τις 8 και τις 11 Μαΐου.

Επί του παρόντος, έχουν πραγματοποιηθεί δύο διασκέψεις κεκλεισμένων των θυρών, κατά τις οποίες η πλειοψηφία των συμβούλων τάσσεται υπέρ της αντισυνταγματικότητας των περικοπών. Στις δύο διασκέψεις, η πλειοψηφία –αν και θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει και ισχυρή μειοψηφία– υποστηρίζει ότι είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές που έγιναν το 2012 στους ασφαλισμένους κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει 15 συνταξιούχοι της Αγροτικής Τράπεζας, της ΔΕΗ αλλά και δικαιούχοι διαδοχικής ασφάλισης στο ΙΚΑ από την εργασία τους σε ναυτιλιακή και ασφαλιστική εταιρεία. Οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά του ΙΚΑ και του ΕΤΕΑ. Εφόσον τελικώς επικυρωθεί κατά την επικείμενη τρίτη διάσκεψη η άποψη της πλειοψηφίας των συμβούλων Επικρατείας, τότε οι προσφεύγοντες θα δικαιωθούν, με αποτέλεσμα αφενός οι συντάξεις να επανέλθουν στα επίπεδα του 2012, αφετέρου να τους καταβληθούν και αναδρομικά.

Αντίθετα, πιθανότατα η απόφαση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ για όσους δεν έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ή άλλο διοικητικό δικαστήριο.

Το δυσθεώρητο οικονομικό κόστος που θα έχει αυτή η απόφαση, εφόσον ληφθεί, είναι κάτι που προβληματίζει τους δικαστές της Ολομέλειας του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν τελικώς το σκεπτικό που υιοθετήθηκε στην περίπτωση των εν ενεργεία πανεπιστημιακών, που προσφάτως δικαιώθηκαν.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο της Επικρατείας για τα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των πανεπιστημίων έκρινε ότι η αντισυνταγματικότητα του ν. 4093/2012 ισχύει αναδρομικά για όσους έχουν καταθέσει προσφυγές στο ΣτΕ ή σε άλλα διοικητικά δικαστήρια. Για όσους πανεπιστημιακούς δεν προσέφυγαν, ισχύει η απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου αλλά, λόγω μεγάλης οικονομικής επιβάρυνσης των κρατικών ταμείων, δεν έχει αναδρομική εφαρμογή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των δύο διασκέψεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής για το θέμα των συντάξεων, η πλειοψηφία των δικαστών υποστηρίζει ότι οι νέες περικοπές, με την επίκληση λόγων δημόσιου συμφέροντος, δεν ευσταθούν πλέον, καθώς αυτό έχει «υπερκαλυφθεί από τις αρχικές περικοπές». Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν, μάλιστα, λόγο για εξουθένωση των συνταξιούχων, επισημαίνοντας ότι οι σχετικές ευνοϊκές αποφάσεις δεν θα πρέπει να αφορούν μόνο τους συνταξιούχους του Δημοσίου (σ.σ.: Ελεγκτικό Συνέδριο), αλλά θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα και για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Οι σύμβουλοι, μάλιστα, εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για το γεγονός ότι δεν έχουν διεξαχθεί μελέτες για τις επιπτώσεις του μέτρου αυτού στους συνταξιούχους, εκ των οποίων κάποιοι ενδεχομένως να βρίσκονται και κάτω από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Αντιδράσεις

Σχολιάζοντας τη -διαφαινόμενη- απόφαση, οι επικεφαλής της Κοινωνικής Ασφάλισης δηλώνουν ότι αναμένουν να καθαρογραφεί και να τους κοινοποιηθεί, προκειμένου να διαβάσουν το σκεπτικό και να ενημερωθούν. Παράλληλα, επισημαίνουν ότι θα σεβαστούν την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου και προειδοποιούν τους συνταξιούχους που δεν έχουν προσφύγει ακόμα, να μην απευθυνθούν σε δικηγορικά γραφεία, καθώς η απόφαση αφορά μόνο όσους έχουν ήδη προσφύγει.

Πάντως, στο υπουργείο Εργασίας αλλά και ευρύτερα στην κυβέρνηση υπάρχει η εκτίμηση ότι η απόφαση του ΣτΕ θα ισχυροποιήσει την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, κυρίως στο θέμα της κατάργησης της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

ΕΚΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΙΚΑ

Στο Α' Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού εκδικάστηκε προσφυγή συνταξιούχων κατά των μνημονιακών περικοπών - Τυχόν απόφαση δημιουργεί δεδικασμένο για όλες τις βαθμίδες των δικαστηρίων

ekdikastike-prosfugi-kata-twn-perikopwn-stis-suntakseis-tou-ika

Οι συντάξεις του ΙΚΑ έχουν περικοπεί από 20% ως 40% και οι επικουρικές κατά 15%, κάτι που είναι αντίθετο στο Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, υποστήριξαν σήμερα ενώπιον της αυξημένης επταμελούς σύνθεσης του Α' τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας οι συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει κατά των μνημονιακών νόμων που προβλέπουν περικοπές σε κύριες και επικουρικές συμβάσεις.
Η υπόθεση εισήχθη στο Ανώτατο Ακυρωτικό με πρωτοβουλία του προέδρου του
Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Ακυρωτικό δικαστήριο με πρωτοβουλία του προέδρου του, Σωτήρη Ρίζου και εξαιτίας εκατοντάδων ανάλογων προσφυγών που εκκρεμούσαν στα διοικητικά δικαστήρια. Ο κ. Ρίζος επικαλούμενος τη σοβαρότητα του θέματος και επειδή αφορά χιλιάδες συνταξιούχους εισήγαγε τις αγωγές στο ΣτΕ για άμεση εκδίκαση. Βέβαια, αυτό θα έχει ως συνέπεια οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου να αποτελέσουν δεδικασμένο για τα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία που ήδη με διάφορες άλλες αποφάσεις έχουν ταχθεί κατά μνημονιακών νόμων σε αντίθεση με το ΣτΕ.


Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες περικοπές λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο ποσό της κύριας σύνταξης μετά την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Επισημαίνουν ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι μειώσεις που επιβλήθηκαν δεν είναι πρόσφορες και αναγκαίες για την επίτευξη του επιδιωκόμενου δημοσίου συμφέροντος, ενώ παράλληλα παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή  του κράτους δικαίου, όπως και η αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης. Αναφέρεται ακόμα ότι οι μειώσεις είναι αντίθετες στη συνταγματική αρχή ότι το κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων και στην ΕΣΔΑ η οποία προστατεύει την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται οι αποδοχές των εργαζομένων και οι συντάξεις.