Για επικοινωνία, στείλτε, τα άρθρα, τις σκέψεις , τα σχόλια και τις απόψεις σας στο e-mail tritеknoiefimerida@gmail.com

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Αυτά είναι τα εισοδηματικά κριτήρια για τη δωρεάν χορήγηση ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων

Αυτά είναι τα εισοδηματικά κριτήρια για τη δωρεάν χορήγηση ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων


Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με βάση τα οποία θα επιλεγούν οι δικαιούχοι του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και βασικής Υλικής Συνδρομής» για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD), καθορίζονται με απόφαση που υπέγραψε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.
Οι ωφελούμενοι από αυτό το πρόγραμμα είναι μεμονωμένα άτομα και οικογένειες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Οι ωφελούμενοι
1.  Ως «άτομα» νοούνται τα ενήλικα φυσικά πρόσωπα (άγαμα, διαζευγμένα, σε διάσταση ή σε χηρεία), που υποβάλλουν ατομική φορολογική δήλωση και δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες των εξαρτώμενων μελών.
2.  Ως «οικογένεια» νοείται η ενότητα φυσικών προσώπων, που περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα εξαρτώμενα μέλη ή ένα έγγαμο ζευγάρι ή ζευγάρι το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, με ή χωρίς εξαρτώμενα μέλη.
3.  Ως εξαρτώμενα μέλη σύμφωνα με τις διατάξεις της θεωρούνται:
α.  Τα άγαμα τέκνα, εφόσον:
    .  είναι ανήλικα ή
    .  είναι ενήλικα έως 25 ετών και φοιτούν σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής ή
    .  είναι ενήλικα έως 25 ετών και είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.
β.  Τα παρακάτω φυσικά πρόσωπα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% εφόσον είναι άγαμα, διαζευγμένα σε χηρεία:
    .  τέκνα ενός ή και των δυο συζύγων/γονέων
    .  αδελφοί και αδελφές ενός εκ των δυο συζύγων/ γονέων
γ.  Οι ανιόντες
δ.  Τα ανήλικα που στερούνται και των δυο φυσικών τους γονέων και έχουν έως τρίτου βαθμού συγγένεια με έναν εκ των δυο συζύγων/γονέων της οικογένειας, εφόσον δεν έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση που αναθέτει την επιμέλεια σε άλλο πρόσωπο.
4.  Τα φυσικά πρόσωπα που αναφέρονται στις περιπτώσεις α, γ και δ, δεν θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη εάν το ετήσιο ατομικό τους εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ.
5.  Τα φυσικά πρόσωπα της περίπτωσης β. δεν θεωρούνται εξαρτώμενα μέλη εάν το ετήσιο ατομικό τους εισόδημα υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ.
6.  Ως βρεφική ηλικία για της ανάγκες του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (TEBA/FEAD)», χαρακτηρίζεται το διάστημα από τη γέννηση του παιδιού, έως το τέλος του 2ου έτους.
7.  Ως «άστεγοι» για της ανάγκες του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (TEBA/FEAD)», θεωρούνται τα άτομα που διαμένουν, σε δημόσιους ή εξωτερικούς χώρους, διανυκτερεύουν σε ξενώνες ύπνου ή διαβιούν σε προσωρινά ή πρόχειρα καταλύματα, τα οποία δεν πληρούν τις αναγκαίες τεχνικές προδιαγραφές και δεν διαθέτουν τις βασικές υπηρεσίες ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.
Εισοδηματικά κριτήρια
Το εισόδημα του ωφελούμενου, όπως προκύπτει από την φορολογική δήλωση του τελευταίου οικονομικού έτους, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα παρακάτω όρια πραγματικού εισοδήματος: 3.000 € ετησίως για μεμονωμένο άτομο και 4.500 € ετησίως για το ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 1.500 € για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και 900 € ετησίως για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας. Στη μονογονεϊκή οικογένεια (οικογένεια που προστατεύεται από έναν μόνο γονέα, άγαμο, σε χηρεία ή διαζευγμένο) το πρώτο εξαρτώμενο ανήλικο μέλος λογίζεται ως ενήλικας.
Ενδεικτικά παρατίθενται οι ακόλουθες περιπτώσεις:


Πραγματικό εισόδημα νοείται το συνολικό καθαρό πραγματικό εισόδημα όλων των κατηγοριών (ημεδαπής ή αλλοδαπής προέλευσης), που έλαβαν όλα τα μέλη της ωφελούμενης μονάδας στη διάρκεια του οικονομικού έτους - μετά την αφαίρεση των φόρων, των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, της εισφοράς αλληλεγγύης του Ν. 3986/2011.
Στο συνολικό καθαρό πραγματικό εισόδημα συμπεριλαμβάνεται και το σύνολο των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων, με τις εξαιρέσεις που αναφέρονται παρακάτω, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από το φόρο ή φορολογείται με ειδικό τρόπο.
Στο συνολικό πραγματικό εισόδημα δεν περιλαμβάνονται:
α.  Αντικειμενικές δαπάνες και τεκμήρια διαβίωσης
β.  Διατροφές που καταβάλλονται στο ανήλικο τέκνο με δικαστική απόφαση, ή με συμβολαιογραφική πράξη ή με ιδιωτικό έγγραφο, το επίδομα αναδοχής, καθώς και το εξωϊδρυματικό επίδομα ή προνοιακά επιδόματα αναπηρίας που χορηγούνται από το κράτος.
Περιουσιακά κριτήρια
α.  Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας (στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό) να μην υπερβαίνει τις 115.000 ευρώ κατ' άτομο, προσαυξανόμενη κατά 20.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 15.000 για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε άτομο ή οικογένεια το ποσό των 250.000 ευρώ.
β.  Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του ατόμου ή του συνόλου των μελών της οικογένειας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού ή/ και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λ.π., να μην υπερβαίνει για το τελευταίο οικονομικό έτος το διπλάσιο του ορίου εισοδήματος για την λήψη των παροχών της παρούσας απόφασης.
γ.  Δεν γίνονται δεκτές αιτήσεις ατόμων και οικογενειών τα οποία έχουν στην ιδιοκτησία τους αεροσκάφη, ελικόπτερα IX, ανεμόπτερα και δεξαμενές κολύμβησης (πισίνες), και ιδιωτικά σκάφη αναψυχής, άνω των 5 μέτρων και με κινητήρα ισχύος άνω των 50 κυβικών εκατοστών.
Εξαιρέσεις
α.  Άτομα, τα οποία φιλοξενούνται ή περιθάλπονται σε Μονάδες Κλειστής Φροντίδας ή σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, δεν ωφελούνται των παροχών της παρούσας απόφασης.
β.  Άτομα, τα οποία φιλοξενούνται σε Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (Οικοτροφεία, Ξενώνες) ή είναι ωφελούμενοι του Προγράμματος Προστατευμένων Διαμερισμάτων του αρ. 9 του Ν.2716/1999, δεν ωφελούνται των παροχών της παρούσας απόφασης.
γ.  Άτομα ή οικογένειες, οι οποίοι είναι ωφελούμενοι του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη» και για όσο διαρκεί η υλοποίηση του προγράμματος, δεν ωφελούνται των παροχών της παρούσας απόφασης.
δ.  Άτομα τα οποία αν και είχαν την υποχρέωση, δεν υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1, Ε2 και Ε3) και δήλωση ακίνητης περιουσίας για το τελευταίο οικονομικό έτος, δεν ωφελούνται των παροχών της παρούσας απόφασης, εκτός εάν υποβάλουν εκπρόθεσμα τις αντίστοιχες δηλώσεις. Η παρούσα εξαίρεση δεν αφορά στην ομάδα των αστέγων.

ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΠΡΟΣ ΣΚΟΠΙΑ – ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ & ΟΥΓΓΑΡΙΑ

ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΠΡΟΣ  ΣΚΟΠΙΑ – ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ & ΟΥΓΓΑΡΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  – Επανέρχονται τα σιδηροδρομικά ταξίδια για Σκόπια – Βελιγράδι και καθιερώνεται για τη θερινή περίοδο 2015 κατευθείαν σύνδεση προς/από Ουγγαρία (Βουδαπέστη)

 



Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι, αποκαταστάθηκε η σιδηροδρομική κυκλοφορία των διεθνών επιβατικών αμαξοστοιχιών από τη Θεσσαλονίκη με τελικό προορισμό τα Σκόπια, το Βελιγράδι και αντίστροφα.
Παράλληλα για τη θερινή περίοδο (με ισχύ από 5/6/2015 έως 28/9/2015), οι ταξιδιώτες που ξεκινούν από το Βελιγράδι με προορισμό την Θεσσαλονίκη και αντίστροφα, θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μαζί τους και το Ι.Χ αυτοκίνητό τους, σε ειδικές πλατφόρμες-βαγόνια με προνομιακές τιμές.
Επίσης οι επιβάτες των διεθνών επιβατικών αμαξοστοιχιών που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην κεντρική Ευρώπη, ξεκινώντας από την Ελλάδα, θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν από Θεσσαλονίκη προς και από Βουδαπέστη κατευθείαν και χωρίς αλλαγή οχήματος από 12/6/2015 έως 19/9/2015, στις παρακάτω ημέρες της εβδομάδας
·                     Κάθε Σάββατο αναχώρηση από Θεσσαλονίκη και άφιξη Βουδαπέστη Κυριακή
·                     Κάθε Παρασκευή αναχώρηση από Βουδαπέστη και άφιξη Θεσσαλονίκη Σάββατο
Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται :
·                     Στην Αθήνα – από το Γραφείο Ταξιδίων και Τουρισμού ΤΡΑΙΝΟΣΕ – Σίνα 6 (Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 π.μ. -15.30 μ.μ)
Τηλέφωνο: 210 3624402

·                     Στη Θεσσαλονίκη – από το  Γραφείο Ταξιδιών και Τουρισμού ΤΡΑΙΝΟΣΕ – Αριστοτέλους 18 (Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 08.00 π.μ.-15.30 μ.μ. τηλ. 2310-598113, 2310 598114, fax: 2310-598129), καθώς και στο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Θεσσαλονίκης (Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 06.00 π.μ. – 22.00 μ.μ., τηλ.: 2310-599421, fax: 2310-599033).

Ο μήνας γέννησης επηρεάζει την υγεία

Ο μήνας γέννησης επηρεάζει την υγεία


Από τι κινδυνεύετε να αρρωστήσετε

Αποτέλεσμα εικόνας για Ο μήνας γέννησης

Αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στο μήνα που έχει γεννηθεί κάποιος και στην κατάστασης της υγείας του.

Έτσι όσοι έχουν γεννηθεί το Μάιο, κινδυνεύουν λιγότερο να αρρωστήσουν από οτιδήποτε, ενώ όσοι γεννήθηκαν Οκτώβριο, είναι οι πιο γκαντέμηδες, αφού αυτοί είναι γενικά και οι πιο αρρωστιάρηδες: κολλάνε πιο εύκολα λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (π.χ. κρυολογήματα), καθώς και σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ενώ τους τσιμπάνε πιο συχνά διάφορα έντομα (ευτυχώς μη δηλητηριώδη!)

Οι γεννημένοι το Μάρτιο κινδυνεύουν περισσότερο από διάφορες καρδιακές παθήσεις (όπως κολπική μαρμαρυγή, καρδιακή ανεπάρκεια και στένωση της μιτροειδούς βαλβίδας), καθώς και από καρκίνο του προστάτη.

Οι γεννημένοι τον Ιανουάριο έχουν μεγαλύτερη τάση για υπέρταση και καρδιομυοπάθεια, οι γεννημένοι το Φεβρουάριο για καρκίνο των πνευμόνων, οι γεννημένοι τον Απρίλιο για στηθάγχη και χρόνια ισχαιμία του μυοκαρδίου και οι γεννημένοι τον Σεπτέμβριο για συχνούς εμετούς.

Αναλυτικά οι μήνες:

Ιανουάριος-  Υπέρταση, καρδιομυοπάθεια

Φεβρουάριος-
 Καρκίνος του πνεύμονα και των βρόγχων

Μάρτιος-  Καρδιακή ανεπάρκεια, διαταραχή μιτροειδούς βαλβίδας, αρρυθμία

Απρίλιος-  Κυνάγχη

Μάιος-  Ο πιο τυχερός μήνας, δίχως αυξημένες πιθανότητες για κάποια ασθένεια

Ιούνιος-  Σοβαρή πιθανότητα στηθάγχης

Ιούλιος-  Άσθμα

Αύγουστος-  Ακόμη ένας τυχερός μήνας

Σεπτέμβριος-
Τάση για εμετούς

Οκτώβριος-  Ο πιο άτυχος μήνας. Επιρρεπής σε τσιμπήματα εντόμων, σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και αναπνευστικές λοιμώξεις

Νοέμβριος -  Λιγότερο πιθανός ώστε να αναπτυχθεί αρρυθμία, διαταραχή μιτροειδούς βαλβίδας, καρκίνος του πνεύμονα

Δεκέμβριος-  Μώλωπες

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου και του Ινστιτούτου Επιστήμης Δεδομένων του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή βιοϊατρικής πληροφορικής Νίκολας Τατονέτι, ανέλυσαν ιατρικά ιστορικά 1,7 εκατ. ασθενών και συσχέτισαν 1.688 ασθένειες με τον μήνα γέννησης κάθε ατόμου.

Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι για 55 παθήσεις υπάρχει σαφής συσχέτιση του σχετικού κινδύνου εμφάνισης της νόσου με τον μήνα γέννησης του ασθενούς. Οι ερευνητές διευκρίνισαν πάντως ότι δεν πρέπει να πανικοβάλλεται κανείς (ιδίως αν έχει γεννηθεί Οκτώβριο), καθώς ο σχετικός παράγων κινδύνου είναι μικρός, αν συγκριθεί με άλλους πολύ σοβαρότερους παράγοντες, όπως η κακή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης.

Προηγούμενες μικρότερες μελέτες για επιμέρους παθήσεις, όπως το άσθμα και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), είχαν δείξει επίσης ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στις νόσους αυτές και στην ημερομηνία γέννησης. Η νέα μελέτη, που είναι η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, έδειξε ότι όντως ότι όσοι έχουν γεννηθεί Ιούλιο και Οκτώβριο, κινδυνεύουν περισσότερο από άσθμα, ενώ για τη ΔΕΠΥ ο κατ' εξοχήν μήνας κινδύνου είναι ο Νοέμβριος.

Το Νέο Μίνι Φορολογικό για διορθώσεις στα τεκμήρια τα μπλοκάκια και τα αγροτικά εισοδήματα

Το Νέο Μίνι Φορολογικό για διορθώσεις στα τεκμήρια τα μπλοκάκια και τα αγροτικά εισοδήματα.

 Αποτέλεσμα εικόνας για Φορολογικό Αποτέλεσμα εικόνας για Φορολογικό
Μίνι φορολογικό νομοσχέδιο πρόκειται να φέρει στη Βουλή η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη προκειμένου να διορθωθούν στρεβλώσεις και αδικίες που υπάρχουν σήμερα στη φορολογική νομοθεσία.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις που αφορούν τη φορολογία δωρεών, την ενεργοποίηση των τεκμηρίων διαβίωσης όταν υπάρχουν εισοδήματα από τόκους καταθέσεων, καθώς και την αύξηση της έκπτωσης φόρου εισοδήματος όταν καταβάλλεται εφάπαξ. Ειδικότερα μεταξύ άλλων θα προβλέπει:

 - Αλαλαγές στο σημερινό καθεστώς φορολογίας δωρεών με το οποίο επιβάλετε φόρος 10% από το πρώτο ευρώ για δωρεές από τους γονείς προς τα παιδιά τους. Το νομοσχέδιο θα θεσπίζει αφορολόγητο όριο πάνω από το οποίο θα επιβάλλεται ο φόρος προκειμένου να μην υπάρχουν επιβαρύνσεις για πολύ μικρά ποσά ενώ ενδεχομένως να προβλέπει και μείωση συντελεστών.

- Μη ενεργοποίηση των τεκμηρίων για τα αυτοκίνητα και τα ακίνητα όταν ο φορολογούμενος έχει μόνο μικρά εισοδήματα από τόκους καταθέσεων και ένα αυτοκίνητο ή ακίνητο.

 - Αύξηση του συντελεστή 2% που ισχύει σήμερα για την καταβολή του φόρου εισοδήματος εφάπαξ. Το ποσοστό αυτό που ξαναπροσαρμόστηκε πρόσφατα κρίνεται ιδιαιτέρα μικρό για να λειτουργήσει ως κίνητρο προς τους φορολογουμένους για την άμεση εξόφληση του φόρου και για αυτό εξετάζεται η αύξησή του.

 Αναλυτικά τα λάθη και οι αδικίες που θα διορθωθούν:

- Αδικίες τεκμηρίων: Λύση στο πρόβλημα της υπερφορολόγησης χιλιάδων φορολογούμενων με πολύ χαμηλά πραγματικά εισοδήματα από τόκους ή κι από ακίνητα. Μελετάται να εφαρμοστεί και πάλι η διάταξη που ίσχυε έως πέρυσι βάσει της οποίας φορολογούνταν με την κλίμακα των μισθωτών- συνταξιούχων όσοι φορολογούμενοι (εξαιρουμένων των ελευθέρων επαγγελματιών, των ατομικών επιχειρήσεων και των εισοδημάτων από ακίνητα), έχουν πραγματικό εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ ή τεκμαρτός 9.500 ευρώ. Παράλληλα, δεν θα εφαρμόζεται το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τον άγαμο ή των 2.500 ευρώ για τον έγγαμο σε κάθε περίπτωση φορολογουμένου που δηλώνει εισοδήματα προερχόμενα μόνο από τόκους ή κι από ακίνητα ανεξάρτητα αν έχει στην κατοχή του κάποιο περιουσιακό στοιχεία (π.χ. ένα ΙΧ αυτοκίνητο ή κατοικεί σε ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη κατοικία)

 - Μισθωτοί που έχουν έσοδα και από «μπλοκάκι». Με βάση τα ισχύοντα όσοι είχαν το 2014 αμοιβές με «μπλοκάκι» και παράλληλα είχαν και εισόδημα από μισθωτή εργασία, για το μεν «μπλοκάκι» θα φορολογηθούν με 26% από το πρώτο ευρώ και για το μισθό με συντελεστές 22% για τα πρώτα 25.000 ευρώ ( 32%  για τα επόμενα 17.000 ευρώ και 42% για το υπερβάλλον) και φόρο-έκπτωση 2.100 ευρώ. Με την αλλαγή που θα ψηφιστεί θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να επιλέγουν αν θέλουν να φορολογηθούν ως μισθωτοί για το σύνολο του εισοδήματός τους αθροιστικά.

 - Αγρότες. Με το νομοσχέδιο θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο προσδιορισμού του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση των αγροτεμαχίων τους. Σύμφωνα με το νέο ΚΦΕ, το εισόδημα αυτό προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του αγροτεμαχίου ή του αγρού με ποσοστό 3% και το γινόμενο φορολογείται με 11% από το 1ο  ευρώ.

 - Δωρεές σε συγγενείς θυμάτων του Norman Atlantic: Στο νομοσχέδιο θα περιληφθεί διάταξη που θα προβλέπει μεταξύ άλλων ότι όποιος προχωρήσει σε δωρεά χρημάτων προς μέλη των οικογενειών που έχασαν συγγενικά τους πρόσωπα στο τραγικό δυστύχημα του Norman Atlantic τα ποσά αυτά θα παραμείνουν αφορολόγητα. Η διάταξη αυτή θα έχει ισχύ έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2015.

Νωρίτερα θα σχολάσουν τα δημοτικά σχολεία την Τετάρτη λόγω εκλογών

Νωρίτερα θα σχολάσουν τα δημοτικά σχολεία την Τετάρτη λόγω εκλογών

Νωρίτερα θα σχολάσουν τα δημοτικά σχολεία την Τετάρτη λόγω εκλογών

Την Τετάρτη 10/6 θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές των εκπαιδευτικών για την ανάδειξη νέων Διευθυντών στα Δημοτικά σχολεία της χώρας ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί η τελευταία ώρα και δεν θα πραγματοποιηθεί το ολοήμερο ωράριο.
Ως Διευθυντές σχολικών μονάδων επιλέγονται εκπαιδευτικοί της οικείας βαθμίδας με δεκαετή (10) τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία, οι οποίοι έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα για οκτώ (8) τουλάχιστον έτη στην Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από τα ανωτέρω οκτώ (8) έτη άσκησης διδακτικών καθηκόντων, τα τρία (3) τουλάχιστον θα πρέπει να έχουν ασκηθεί σε αντίστοιχους με την προς κάλυψη θέση τύπους σχολείων της οικείας βαθμίδας, συμπληρώνοντας σε αυτά τουλάχιστον το 50% του υποχρεωτικού τους ωραρίου, με την επιφύλαξη της περίπτωσης Διευθυντών των πειραματικών και προτύπων σχολείων.
Ειδικά, για τις Σ.Μ.Ε.Α.Ε., εκτός των εκπαιδευτικών μπορούν να επιλέγονται ως Διευθυντές και μέλη ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού με δεκαετή τουλάχιστον εκπαιδευτική υπηρεσία σε Σ.Μ.Ε.Α.Ε. ή ΚΕ.Δ.Δ.Υ. από την οποία τα τρία (3) τουλάχιστον έτη να έχουν υπηρετηθεί σε αντίστοιχο με την προς κάλυψη θέση τύπο Σ.Μ.Ε.Α.Ε. Αν οι εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας δεν πληρούν την προϋπόθεση της οκταετούς διδακτικής υπηρεσίας, υποψήφιοι μπορεί να είναι και εκπαιδευτικοί με μικρότερο χρόνο υπηρεσίας.

 Ειδικότερα:

α)  Υποψήφιοι για τις θέσεις Διευθυντών δημοτικών σχολείων μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων των κλάδων που υπηρετούν στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι εκπαιδευτικοί που αναφέρονται στο π.δ. 323/1993.
β)  Υποψήφιοι για τις θέσεις Διευθυντών νηπιαγωγείων μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί του κλάδου ΠΕ 60.
γ)  Υποψήφιοι για τις θέσεις Διευθυντών σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ε.Κ. μπορεί να είναι:
 αα)  Για τις θέσεις Διευθυντών γυμνασίων, ΓΕΛ και ΕΠΑ.Λ., εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ 01 έως και ΠΕ 20, ΠΕ 32 και ΠΕ 33.
ββ)  Για τις θέσεις Διευθυντών Ε.Κ., εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ 12, ΠΕ 14, ΠΕ 17, ΠΕ 18, ΠΕ 19 και ΠΕ 20.                                         
 Ως κριτήρια επιλογής αναφέρονται: Η επιστημονική - παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτιση, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου του υποψηφίου και τα συνυποβαλλόμενα αποδεικτικά στοιχεία                                                                           
 Η υπηρεσιακή κατάσταση, καθοδηγητική και διοικητική εμπειρία, όπως προκύπτει από στοιχεία του φακέλου του υποψηφίου                                                                   
 Η συμβολή του υποψηφίου στο εκπαιδευτικό έργο, όπως προκύπτει από τις θέσεις στις οποίες έχει υπηρετήσει, καθώς και η προσωπικότητα και η γενική συγκρότηση του υποψηφίου.


Μέσω της μυστικής ψηφοφορίας εκτιμώνται στοιχεία της προσωπικότητας όπως το ήθος, η εντιμότητα, το αίσθημα δικαιοσύνης, η δημοκρατική συμπεριφορά καθώς και οι ικανότητες του υποψηφίου.

ΟΓΑ: Αναλυτικός οδηγός για τα οικογενειακά επιδόματα 2015.

ΟΓΑ: Αναλυτικός οδηγός για τα οικογενειακά επιδόματα 2015.                        Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι για να πάρουν τα οικογενειακά επιδόματα ΟΓΑ τον Ιούλιο

ΟΓΑ: Αναλυτικός οδηγός για τα οικογενειακά επιδόματα 2015 
Ξεκίνησε η έναρξη της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει η υποβολή της αίτησης Α21 για τα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ για το 2015. Ας δούμε όμως τον αναλυτικό οδηγό για την υποβολή της αίτησης μέσω του Taxisnet και το ποιοι δικαιούνται για φέτος τα επιδόματα.
 Η αίτηση - υπεύθυνη δήλωση (έντυπο Α21) συμπληρώνεται και υποβάλλεται ηλεκτρονικά από τον δικαιούχο μέσω του περιβάλλοντος taxisnet (www.asis.ar), αφού έχει υποβληθεί οριστικά η δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1).

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΓΑ

α) Το Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων χορηγείται σε όλες τις οικογένειες, που έχουν από ένα εξαρτώμενο τέκνο και άνω, με βάση την κλίμακα ισοδυναμίας, το ισοδύναμο εισόδημα και την εισοδηματική κατηγορία.
 β) Το Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών καταβάλλεται στις οικογένειες με τρία και άνω εξαρτώμενα τέκνα.

 ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

 Οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων είναι:
α) Η ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Ε1 (Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος) από τον υπόχρεο της οικογένειας.
 β) Η συμπλήρωση και υποβολή του μηχανογραφημένου εντύπου Α21, το οποίο και επέχει θέση αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης, για την χορήγηση των επιδομάτων, μέσω του περιβάλλοντος Taxisnet.
 Σημείωση: Η υποβολή του εντύπου Α21 αρχίζει την ίδια ημερομηνία που ορίζεται για την υποβολή του έντυπου Ε1 και λήγει την 15η Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Σε περίπτωση που δεν υποβληθεί αίτηση Α21 μέχρι την ως άνω ημερομηνία, ο υπόχρεος καθίσταται μη δικαιούχος.
 -    Οι αιτούντες / υπόχρεοι να διαμένουν μόνιμα την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα - Τα τέκνα τους να είναι εξαρτώμενα και να βρίσκονται στην Ελλάδα 8
Τα νέα οικογενειακά επιδόματα δικαιούνται
 Οι Έλληνες πολίτες Οι ομογενείς αλλοδαποί που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και διαθέτουν ειδικό δελτίο ομογενούς, Οι πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και διαθέτουν βεβαίωση εγγραφής πολίτη της ΕΈ.  
 γ)  Οι πολίτες των χωρών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν) και Ελβετοί πολίτες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα,
δ)  Οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα,
ε)  Οι πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα (κάτοχοι άδειας διαμονής σε ισχύ) και είναι γονείς τέκνων ελληνικής υπηκοότητας.
 ζ)  Οι ανιθαγενείς, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1954 για το Καθεστώς των Ανιθαγενών (ν. 139/1975, Α 176),
 η)  Οι δικαιούχοι του ανθρωπιστικού καθεστώτος,

 ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1η : Ο Αλλογενής, δηλ. ο υπήκοος που είναι κάτοχος δελτίου ομογενούς από τη σύζυγό του, η οποία είναι κάτοχος δελτίου ομογενούς λόγω Ελληνικής καταγωγής, για να δικαιωθεί τα επιδόματα θα πρέπει τα τέκνα να έχουν αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2η: Ο πολίτης τρίτης χώρας δικαιούται τα επιδόματα, εφόσον την τελευταία δεκαετία διαμένει μόνιμα στη Ελλάδα, είναι κάτοχος άδειας διαμονής σε ισχύ και τα τέκνα του έχουν αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα.

ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΑ ΤΕΚΝΑ: Για τη χορήγηση των νέων οικογενειακών επιδομάτων, εξαρτώμενα τέκνα θεωρούνται:
α) Τα άγαμα παιδιά που προέρχονται από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα που δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 19ο έτος, εφόσον φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ΕΠΑΣ, ΕΠΑΛ, ΚΕΤΕΚ).
 β) Τα τέκνα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, εφόσον φοιτούν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ ή σε Κολλέγια καθώς και σε Ι.Ε.Κ., Δημόσια ή ιδιωτικά. Τα επιδόματα καταβάλλονται μόνο κατά το χρόνο φοίτησής τους και σε καμία περίπτωση πέρα από τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.
Σημείωση: Στην ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση περιλαμβάνονται και οι σχολές του Δημοσίου, Ανώτατης ή Ανώτερης Εκπαίδευσης (Στρατιωτικές, Αστυνομίας, Ναυτικού, κ.λπ), καθώς και τα αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια του Εξωτερικού.
 γ)  Τα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους.

Ειδικές περιπτώσεις εξαρτώμενων τέκνων

Εφόσον πληρούν και τα ανωτέρω ηλικιακά όρια, εξαρτώμενα θεωρούνται:
 α) Τα τέκνα από προηγούμενο γάμο του ενός ή και των δύο συζύγων, σε περίπτωση έγγαμων, εφόσον ο αιτών / υπόχρεος ή η σύζυγός του έχουν την κύρια ή αποκλειστική ευθύνη διατροφής των τέκνων από τον προηγούμενο γάμο τους. Για την απόδειξη ζητείται δικαστική απόφαση ή ιδιωτικό συμφωνητικό. Σε   περίπτωση αντιπαράθεσης των γονέων ο ΟΓΑ ζητάει Υπεύθυνη Δήλωση των γονέων, από την οποία να προκύπτει ποιός από τους δύο γονείς έχει την κύρια ή αποκλειστική ευθύνη διατροφής των τέκνων.
 β) Τα τέκνα άγαμου πατέρα, εφόσον ο αιτών / υπόχρεος άγαμος πατέρας τα έχει αναγνωρίσει με συμβολαιογραφική πράξη ή με δικαστική απόφαση, έχει την αποκλειστική ευθύνη της διατροφής των τέκνων και η μητέρα δεν επιδοτείται για τα τέκνα αυτά. Για την απόδειξη ζητείται το έντυπο Ε1 του οικονομικού έτους υποβολής της αίτησης και των δύο γονέων, καθώς και υπεύθυνη δήλωση της μητέρας, με την οποία δηλώνει ότι αδυνατεί να διατρέφει τα εκτός γάμου τέκνα της, ότι την αποκλειστική ευθύνη διατροφής τους έχει ο πατέρας τους και ότι συμφωνεί να καταβληθούν τα επιδόματα στον πατέρα.
 γ) Τα τέκνα συζύγων σε διάσταση, εφόσον ο αιτών γονέας έχει την κύρια ή αποκλειστική ευθύνη της διατροφής των τέκνων που αποδεικνύεται από σχετική έγγραφη μεταξύ των γονέων συμφωνία ή ακόμη και υπεύθυνη δήλωση του άλλου γονέα. Στην εν λόγω δήλωση αναφέρεται ότι δεν έχει ρυθμιστεί δικαστικά ή με ιδιωτικό συμφωνητικό η επιμέλεια των ανήλικων τέκνων και ότι ο γονέας που κάνει την αίτηση έχει την επιμέλεια και την κύρια ευθύνη διατροφής τους.
 δ) Σε περίπτωση ενήλικου τέκνου, είτε οι γονείς είναι σε διάσταση, είτε είναι διαζευγμένοι, ο αιτών γονέας θα πρέπει να προσκομίσει υπεύθυνη δήλωση του τέκνου, με την οποία δηλώνει αν ο γονέας που έχει υποβάλει αίτηση έχει ή όχι την κύρια ευθύνη διατροφής του.
 Παραδείγματα
α) Έγγαμος με ανήλικα τέκνα που η σύζυγός του έχει και τέκνα από τον προηγούμενο γάμο της. Τα τέκνα της συζύγου του από τον προηγούμενο γάμο θεωρούνται εξαρτώμενα; Ναι, εφόσον η σύζυγός του έχει την κύρια ή αποκλειστική ευθύνη της διατροφής των τέκνων της από τον προηγούμενο γάμο της
 β) Σύζυγοι σε διάσταση. Ποιός από τους δύο γονείς δικαιούται τα επιδόματα; Τα επιδόματα τα δικαιούται ο γονέας που έχει την κύρια ή αποκλειστική ευθύνη της διατροφής των τέκνων
Άγαμος πατέρας με ανήλικα παιδιά. Δικαιούται τα επιδόματα; Ναι, εφόσον έχει αναγνωρίσει τα παιδιά με συμβολαιογραφική πράξη ή δικαστική απόφαση, έχει την αποκλειστική ευθύνη της διατροφής τους και η μητέρα δεν επιδοτείται για τα τέκνα αυτά.
 γ) Σύζυγοι σε διάσταση. Ποιός από τους δύο γονείς δικαιούται τα επιδόματα; Τα επιδόματα τα δικαιούται ο γονέας που έχει την κύρια ή αποκλειστική ευθύνη της διατροφής των τέκνων, η οποία αποδεικνύεται από σχετική έγγραφη μεταξύ των γονέων συμφωνία ή ακόμη και υπεύθυνη δήλωση του άλλου γονέα.

ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΕΚΝΩΝ
Οι οικογένειες που δικαιούνται το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων διακρίνονται, ανάλογα με το ισοδύναμο εισόδημα, σε τρεις εισοδηματικές κατηγορίες.                Ως ισοδύναμο εισόδημα ορίζεται το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα διαιρούμενο με το αποτέλεσμα της κλίμακας ισοδυναμίας.


Συνολικό Οικογενειακό εισόδημα

Ισοδύναμο εισόδημα = —
Κλίμακα ισοδυναμίας

Ως κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται το σταθμισμένο άθροισμα των μελών της οικογένειας. Ο ένας γονέας έχει στάθμιση 1, ο άλλος γονέας έχει στάθμιση 1/3 και κάθε εξαρτώμενο τέκνο έχει στάθμιση 1/6.
Οι τρεις εισοδηματικές κατηγορίες έχουν, ως εξής:
α)  Έως 6.000 Ευρώ, ισοδύναμο εισόδημα. Στη περίπτωση αυτή οι δικαιούχοι λαμβάνουν το πλήρες επίδομα, δηλ. 40 Ευρώ το μήνα για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
 β)  Από 6.001 Ευρώ έως 12.000 Ευρώ, ισοδύναμο εισόδημα.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΠΙΝΑΚΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΣΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Στη περίπτωση αυτή οι δικαιούχοι λαμβάνουν τα 2/3 του επιδόματος, δηλ. 26,66 Ευρώ το μήνα για κάθε εξαρτώμενο τέκνο
 γ)  Από 12.001 Ευρώ έως 18.000 Ευρώ, ισοδύναμο εισόδημα. Στη περίπτωση αυτή οι δικαιούχοι λαμβάνουν το 1/3 του επιδόματος, δηλ

ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
Οικογένεια με 1 εξαρτώμενο τέκνο
Οικογένεια με 2 εξαρτώμενα τέκνα
Οικογένεια με 3 εξαρτώμενα τέκνα
μέχρι 6.000 Ευρώ €
40 Ευρώ το μήνα
80 Ευρώ το μήνα
120 Ευρώ το μήνα
6.001-12.000 €
26,66 Ευρώ το μήνα
53,33 Ευρώ το μήνα
79,99 Ευρώ το μήνα
12.001 - 18.000 €
13,33 Ευρώ το μήνα
26,66 Ευρώ το μήνα
39,99 Ευρώ το μήνα

Παραδείγματα:
 α)  Οικογένεια (2 γονείς) με 2 εξαρτώμενα τέκνα και εισόδημα 16.000 Ευρώ. Τι ποσό ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων δικαιούται; Το ποσό του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων που δικαιούται είναι 53,33 Ευρώ το μήνα και για τα δύο τέκνα και υπολογίζεται ως εξής: Κλίμακα ισοδυναμίας : 1 + 1/3 + 1/6 + 1/6 = 1,666 Επομένως: Ισοδύναμο εισόδημα : 16.000/1,666 = 9.604 Ευρώ Εισοδηματική κατηγορία : Β Οικογενειακό επίδομα: 40 χ 2=80 x (2/3) = 53,33 Ευρώ το μήνα.
 β). Μονογονεϊκή οικογένεια (1 γονέας) με 1 εξαρτώμενο τέκνο και εισόδημα 6.000 Ευρώ. Τι ποσό ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων δικαιούται; Το ποσό του ενιαίου επιδόματος στήριξης τέκνων που δικαιούται είναι 40 Ευρώ το μήνα και υπολογίζεται ως εξής: Κλίμακα ισοδυναμίας : 1 + 1/6= 1,166 Επομένως: Ισοδύναμο εισόδημα : 6.000 /1,166 = 5.143 Ευρώ Εισοδηματική κατηγορία :Α Οικογενειακό επίδομα: 40 Ευρώ το μήνα.

ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

Το ποσό του ειδικού επιδόματος τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών ανέρχεται σε 500 Ευρώ ετησίως για κάθε ένα από τα εξαρτώμενα τέκνα. Το επίδομα καταβάλλεται, εφόσον το συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως τα 45.000 Ευρώ για τις οικογένειες με τρία τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 Ευρώ για τις οικογένειες με τέσσερα τέκνα και κατά 4.000 Ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο για τις οικογένειες με περισσότερα από τέσσερα τέκνα.

 ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

ΣΥΝΟΛΙΚΟ
ΟΙΚΟΓ. ΜΕ
ΟΙΚΟΓ. ΜΕ
ΟΙΚΟΓ. ΜΕ
ΟΙΚΟΓ. ΜΕ
ΟΙΚΟΓ. ΜΕ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ
3 ΕΞΑΡΤ
4 ΕΞΑΡΤ
5 ΕΞΑΡΤ
6 ΕΞΑΡΤ
7 ΕΞΑΡΤ
ΕΙΣΟΔΗΜΑ
ΤΕΚΝΑ
ΤΕΚΝΑ
ΤΕΚΝΑ
ΤΕΚΝΑ
ΤΕΚΝΑ
Μέχρι 45.000
1.500 €
2.000 €
2.500 €
3.000 €
3.500 €
Ευρώ
ετησίως
ετησίως
ετησίως
ετησίως
ετησίως
Μέχρι 48.000

2.000 €
2.500€
3.000 €
3.500 €
Ευρώ

ετησίως
ετησίως
ετησίως
ετησίως
Μέχρι 52.000


2.500 €
3.000 €
3.500 €
Ευρώ


ετησίως
ετησίως
ετησίως
Μέχρι 56.000



3.000 €
3.500 €
Ευρώ



ετησίως
ετησίως
Μέχρι 60.000




3.500 €
Ευρώ




ετησίως

 Παραδείγματα:
 α)  Οικογένεια με 4 παιδιά. Για να λάβει το Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων που ανέρχεται σε 2.000 Ευρώ ετησίως πρέπει να έχει συνολικό οικογενειακό εισόδημά έως και 48.000 Ευρώ.  
 β)  Οικογένεια με 6 παιδιά. Για να λάβει το Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων οικογενειών, που ανέρχεται σε 3.000 Ευρώ ετησίως πρέπει να έχει οικογενειακό εισόδημα έως και 56.000 ευρώ.
 ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο υπολογισμός των επιδομάτων γίνεται από την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (Γ.Γ.Δ.Ε.) του Υπουργείου Οικονομικών και λαμβάνονται υπόψη:
α)  το συνολικό οικογενειακό εισόδημα (υπολογίζεται από τη Γ.Γ.Δ.Ε. με βάση την εκκαθάριση της δήλωσης φόρου εισοδήματος).
 β)  ο αριθμός των γονέων που δηλώνονται στο έντυπο Α21
γ)  ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων 

 ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

Τα επιδόματα καταβάλλονται στους δικαιούχους κάθε έτους ανά τρίμηνο, με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Στους δικαιούχους που ήδη λαμβάνουν το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, δύναται να χορηγείται προκαταβολή, του πρώτου τριμήνου εκάστου έτους, ακόμη και αν δεν έχουν υποβάλει αίτηση Α21. Σε περίπτωση μη υποβολής της αίτησης (έντυπο Α21) εντός της νόμιμης προθεσμίας τα ποσά που προκαταβλήθηκαν αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

 ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ - ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ (ΕΝΤΥΠΟ Α21)
Η αίτηση - δήλωση (έντυπο Α21) συμπληρώνεται από τον υπόχρεο της φορολογικής δήλωσης (Ε1) ο οποίος πρέπει να δηλώσει επακριβώς την οικογενειακή του κατάσταση (έγγαμος/η, διαζευγμένος/η, σε διάσταση, άγαμος/η, επίτροπος), κατά την ημερομηνία υποβολής της. Παραδείγματα υπόχρεων υποβολής εντύπου Α21
α)  Σύζυγοι που υποβάλλουν φορολογική δήλωση χωριστά: Το έντυπο Α21 συμπληρώνεται αποκλειστικά και μόνο από τον έναν από τους δύο συζύγους. Εν συνεχεία, θα πρέπει να προσκομίσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΓΑ, φωτοαντίγραφο του εντύπου Α21 και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, προκειμένου να γίνει η σύζευξη των ΑΦΜ και να υπολογιστεί το συνολικό οικογενειακό εισόδημα.
 β)  Σύζυγοι διαζευγμένοι ή σε διάσταση: Το έντυπο Α21 συμπληρώνεται από τον γονέα που έχει την κύρια ή αποκλειστική ευθύνη διατροφής των τέκνων.
 γ)  Έγγαμοι με τέκνα από προηγούμενο γάμο, είτε του υπόχρεου φορολογικής δήλωσης είτε της συζύγου του: Το έντυπο Α21 συμπληρώνεται από τον υπόχρεο φορολογικής δήλωσης της οικογένειας, εφόσον ο αιτών / υπόχρεος ή η σύζυγός του έχουν την κύρια ή αποκλειστική ευθύνη διατροφής των τέκνων από τον προηγούμενο γάμο τους.
δ)  Θάνατος υπόχρεου, μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης (έντυπο Ε1). Το έντυπο Α21 συμπληρώνεται από τον/την χήρο /α, αφού προηγουμένως προσκομίσει, στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΓΑ, αντίγραφο του εντύπου Ε1 και ληξιαρχική πράξη θανάτου.
 ε)  Ανήλικα ορφανά τέκνα και από τους δύο γονείς: Το έντυπο Α21 συμπληρώνεται από τον επίτροπο που του έχει ανατεθεί η επιμέλεια των τέκνων με δικαστική απόφαση. Εάν έχουν οριστεί πλέον του ενός επίτροποι, το έντυπο Α21 συμπληρώνεται από κάθε έναν επίτροπο χωριστά για τα τέκνα που επιτροπεύει. Σε περίπτωση ενήλικων ορφανών, το έντυπο Α21 συμπληρώνεται από το μεγαλύτερο τέκνο.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο υπόχρεος - αιτών έχει την ευθύνη της ορθής συμπλήρωσης των στοιχείων της αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης (έντυπο Α21).                                     Μετά την οριστική ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου Α21, ο αιτών θα πρέπει να εκτυπώνει το έντυπο και να προβαίνει σε έλεγχο των στοιχείων που δήλωσε Σε περίπτωση λανθασμένης καταχώρησης στοιχείων στην αίτηση - υπεύθυνη δήλωση (έντυπο Α21) θα πρέπει άμεσα και όχι πέραν της ληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων, ο υπόχρεος να προβαίνει σε διόρθωση και τροποποίηση των στοιχείων της αρχικής αίτησής του (έντυπο Α21), μέσω του περιβάλλοντος Taxisnet (www. gsis.gr). Σε περίπτωση μη διόρθωσης ή τροποποίησης των στοιχείων, η αίτηση εξετάζεται με τα αρχικά δηλωθέντα στοιχεία.
Για τη συμπλήρωση της αίτησης-δήλωσης (έντυπο Α21) ο υπόχρεος υποβολής πρέπει να γνωρίζει:
α)  Τον αριθμό οικογενειακής μερίδας, εφόσον πρόκειται για Έλληνα πολίτη,
β)  Τον αριθμό ΙΒΑΝ του λογαριασμού του σε Τράπεζα ή στα ΕΛ.ΤΑ., όπου θα πιστώνεται το ποσό των επιδομάτων.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Κατά την συμπλήρωση του IBAN πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή, διότι σε περίπτωση πίστωσης λανθασμένου λογαριασμού, ο ΟΓΑ δεν δύναται να προβεί σε ενέργειες επιστροφής των πιστωμένων ποσών και πίστωσής τους σε νέο λογαριασμό.
γ)  Τους ΑΜΚΑ όλων των μελών της οικογένειας.
δ)  Την ακριβή ονομασία του Δήμου, της Δημοτικής Ενότητας και της Δημοτικής/Τοπικής Κοινότητας, όπου κατοικεί.
ε)  Τον δωδεκαψήφιο αριθμό που αναγράφεται στην ταυτότητα του φοιτητή (πάσο), εφόσον υπάρχει παιδί που φοιτεί σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Εάν η σχολή στην οποία φοιτεί δεν προβλέπει έκδοση ακαδημαϊκής ταυτότητας (π.χ. στρατιωτικές σχολές, πανεπιστήμια εξωτερικού), στο ανάλογο πεδίο θα εισάγονται 12 μηδενικά.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ  
Κατά την συμπλήρωση των πεδίων του εντύπου Α21, πρέπει υποχρεωτικά να επιλέγονται και τα δικαιολογητικά, από τα οποία αποδεικνύονται τα στοιχεία που δηλώνονται στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση Α21 και τα οποία πρέπει να είναι διαθέσιμα, όταν και εφόσον ζητηθούν.
Παραδείγματα:
α)  Σε περίπτωση συμπλήρωσης του πεδίου «Σπουδαστής/Φοιτητής» πρέπει να συμπληρώνεται και το πεδίο με το δικαιολογητικό που αποδεικνύει την ιδιότητα του «Σπουδαστής/Φοιτητής», το οποίο είναι η «βεβαίωση σπουδών».
β)  Ο διαζευγμένος γονέας ή ο γονέας σε διάσταση ή ο γονέας με τέκνο από προηγούμενο γάμο ή με αναγνωρισθέν τέκνο πρέπει να συμπληρώνει και το πεδίο με το δικαιολογητικό που αποδεικνύει ότι ο αιτών γονέας έχει την «Κύρια ευθύνη διατροφής» και «Αποκλειστική ευθύνη διατροφής» των τέκνων, το οποίο είναι: «Δικαστική απόφαση επιμέλειας ή ιδιωτικό συμφωνητικό επιμέλειας ή υπεύθυνη δήλωση άλλου γονέα για την επιμέλεια και διατροφή του/των τέκνου/νων». Για ενήλικα τέκνα από προηγούμενο γάμο απαιτείται υπεύθυνη δήλωση των τέκνων για το ποιός γονέας έχει το βάρος της συντήρησής τους.

ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Ο δικαιούχος, σε κάθε μεταβολή της οικογενειακής κατάστασής του, οφείλει εντός μηνός να υποβάλλει ηλεκτρονική Αίτηση/Δήλωση Μεταβολής μέσω του περιβάλλοντος του Taxisnet (www.gsis.gr).
Λόγοι Μεταβολής
α)  Απόκτηση τέκνου
β)  Έναρξη ή Λήξη σπουδών τέκνου/ων, που φοιτούν σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, Κολλέγια καθώς και σε ΙΕΚ (Δημόσια ή ιδιωτικά).
γ)  Γάμος ή θάνατος δικαιούχου,
δ)  Γάμος ή θάνατος εξαρτώμενου τέκνου.
 ε)  Εγκατάσταση δικαιούχου ή των εξαρτώμενων τέκνων μόνιμα στο εξωτερικό.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ

 •  Μετά την οριστική ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης (έντυπο Α21), η αίτηση επεξεργάζεται (εκκαθαρίζεται) μηχανογραφικά από την Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών ως προς το εισοδηματικό κριτήριο, με βάση την οικογενειακή κατάσταση του / της αιτούντος / αιτούσας και τα εξαρτώμενα τέκνα του. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, καθώς και για το συνολικό εισόδημα που ελήφθη υπόψη κατά την εκκαθάριση, μέσω του περιβάλλοντος του Taxisnet (www.gsis.gr), από την εφαρμογή

 «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ (Α21)».

 • Μετά την εκκαθάριση των αιτήσεων αποστέλλεται ηλεκτρονικό αρχείο στον ΟΓΑ, ο οποίος δια των αρμοδίων του Υπηρεσιών προβαίνει σε ηλεκτρονικούς ελέγχους - διασταύρωση των στοιχείων που δηλώθηκαν από τον/την αιτούντα/ αιτούσα στο έντυπο Α21, με στοιχεία που τηρούνται σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες.                                                                                                               Η ενημέρωση των αιτούντων σχετικά με την πορεία της αίτησής τους, την ανάγκη προσκόμισης δικαιολογητικών στον ΟΓΑ, όπως επίσης και για τις τυχόν περαιτέρω ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν ως προς τη διόρθωση ή συμπλήρωση του εντύπου Α21, γίνεται αποκλειστικά, μέσω της ειδικής εφαρμογής με τίτλο: «Πληροφορίες Οικογενειακών Επιδομάτων Α21», που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oga.gr).