Για επικοινωνία, στείλτε, τα άρθρα, τις σκέψεις , τα σχόλια και τις απόψεις σας στο e-mail tritеknoiefimerida@gmail.com

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

ΣΕ ΠΑΛΙΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Τρίτεκνοι - πολύτεκνοι απέκτησαν στέγη

* Τιμήθηκε ο Παν. Σαρχώσης * Νομοθετική πρωτοβουλία προανήγγειλε ο Β. Κόκκαλης

Μέσα σε οικογενειακό κλίμα χθες το πρωί  εγκαινιάστηκαν οι χώροι  που παραχώρησε ο Δήμος Τυρνάβου στους συλλόγους Πολυτέκνων και Τριτέκνων.  Στους δύο συλλόγους παραχωρήθηκαν οι χώροι του  παλιού αρχοντικού που έχει καθιερωθεί με την ονομασία «Στέκι Πολιτισμού» δωρεά στον Δήμo.
Πρόκειται για ένα παλιό αρχοντικό με δύο ορόφους. Στο ισόγειο  στεγάζεται ο σύλλογος Τριτέκνων Τυρνάβου «Οι τρεις Ιεράρχες» και στον 1ο όροφο το παράρτημα Τυρνάβου του Συλλόγου Πολυτέκνων νομού Λάρισας.
Μετά τον αγιασμό από τον εφημέριο του Αγίου Γεωργίου αρχιμανδρίτη π. Γρηγόριο Χιώτη στη σεμνή τελετή που ακολούθησε  αρχικά ο πρόεδρος των πολυτέκνων νομού Λάρισας  κ . Νίκος Τσόγιας ευχαρίστησε προσωπικά τον δήμαρχο κ. Παναγιώτη Σαρχώση και τη σημερινή δημοτική αρχή που είδε θετικά το αίτημα των δύο συλλόγων και παραχώρησε τους συγκεκριμένους χώρους. Μίλησε για δωρεάν κατάκτηση της πολύτεκνης οικογένειας η οποία πολλά χρόνια στον Τύρναβο προσπαθούσε  να αποκτήσει δική της στέγη. Αναφέρθηκε στις υποσχέσεις  από προηγούμενους δημάρχους οι οποίες όπως είπε  χαρακτηριστικά  δεν έγιναν πράξη .
 Ο πρόεδρος των πολυτέκνων μίλησε για τη μεγάλη προσφορά στο σύλλογο και τα μέλη του στον Τύρναβο του κ. Κώστα Σπυρόπουλου.
Στη συνέχεια οι πολύτεκνοι και οι τρίτεκνοι  προσέφεραν τιμητική πλακέτα στον δήμαρχο Τυρνάβου κ. Παναγιώτη Σαρχώση.
Στο ίδιο κλίμα και η ομιλία του προέδρου του συλλόγου Τριτέκνων Τυρνάβου κ. Γιάννη Χατζημίχου ο οποίος και εκείνος με τη σειρά του ευχαρίστησε τον δήμαρχο και τη δημοτική αρχή Τυρνάβου για σημαντική αυτή προσφορά στους δύο συλλόγους.
Με τη σειρά του ο κ. Σαρχώσης, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε  τους δύο συλλόγους για την τιμητική διάκριση και δήλωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και σύσσωμη η δημοτική αρχή Τυρνάβου  στέκονται δίπλα στις οικογένειες των πολυτέκνων και τριτέκνων στις  δύσκολες εποχές  που όλοι βιώνουμε.
Μετά, η  έφορος κ. Ζωή Παπαθεοδώρου αναφέρθηκε στην ανιδιοτελή προσφορά του κ. Κώστα Σπυρόπουλου και η τιμητική πλακέτα αποδόθηκε στον κ. Σπυρόπουλο από τον αντιπρόεδρο κ. Λάμπρο Βλιώρα.
Παραβρέθηκαν επίσης ο  βουλευτής κ. Βασίλης Κόκκαλης, αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Τσιόπας  κ.α.
Στη συνέχεια ακολούθησε δεξίωση και ξενάγηση στους χώρους που παραχωρήθηκαν δωρεάν  στους δύο συλλόγους.
O κ. Βασίλης Κόκκαλης
Μετά το τέλος της εκδήλωσης μιλώντας στην «Ε» ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. κ. Βασίλης Κόκκαλης τόνισε ότι το δημογραφικό είναι  το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας και όχι το οικονομικό, γιατί είναι εθνικό και θα πρέπει η πολιτεία να είναι έμπρακτα  κοντά στους πολύτεκνους και τρίτεκνους στηρίζοντας τους.

Είναι όλα τα αιτήματά τους δίκαια. Επίσης οι τρίτεκνοι πρέπει να εξομοιωθούν με τους πολύτεκνους και σύντομα θα αναλάβω  σχετική νομοθετική πρωτοβουλία».

Φορολογικό «αμάρτημα» η οικογένεια στην Ελλάδα

ΟΟΣΑ: Φορολογικό «αμάρτημα» η οικογένεια στην Ελλάδα
Θλιβερή πρωτιά της χώρας όσον αφορά τη φορολόγηση μισθωτών με οικογένεια και δύο παιδιά. Πόσο πληρώνουν για εφορία και ασφαλιστικά ταμεία σύμφωνα με τον Οργανισμό. Γιατί στην Ελλάδα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση ο... εργένης.
ΟΟΣΑ: Φορολογικό «αμάρτημα» η οικογένεια στην Ελλάδα - Πρωταθλήτρια σε επιβάρυνση
Έχετε παιδιά και φορολογείστε στην Ελλάδα; Την πατήσατε.
Ο φόρος και οι ασφαλιστικές εισφορές που καλείστε να πληρώσετε είναι οι υψηλότεροι μεταξύ των 34 χωρών μελών του ΟΟΣΑ, όπως δείχνει μελέτη του Οργανισμού από την οποία προκύπτει επίσης ότι ο έχων οικογένεια στην Ελλάδα υφίσταται μεγαλύτερο φορολογικό – ασφαλιστικό βάρος από τον εργένη ακόμα και μετά τον συνυπολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων.
Τα ευρήματα της μελέτης είναι εντυπωσιακά. Φόροι και ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων «τρώνε» το 43,4% της αμοιβής ενός παντρεμένου μέσου εργαζόμενου με δύο παιδιά στην Ελλάδα, όταν στις χώρες του ΟΟΣΑ ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι μόλις 26,9%.
Με απλά λόγια, από τα 100 ευρώ αμοιβής ενός οικογενειάρχη με δύο παιδιά στην Ελλάδα, τα 43,4 ευρώ φεύγουν πριν καν μπουν στην τσέπη του -όντας μισθωτός η παρακράτηση γίνεται στην πηγή τόσο για το φόρο, όσο και για τις ασφαλιστικές εισφορές- και πηγαίνουν απευθείας στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία. Την ίδια στιγμή, σε μέσα επίπεδα, στις χώρες του ΟΟΣΑ, η αντίστοιχη επιβάρυνση είναι 26,9 ευρώ στα 100.
Ακόμα και αν ληφθούν υπ' όψιν τα επιδόματα τα οποία χορηγούνται στις ελληνικές οικογένειες, η ασφαλιστική και η φορολογική επιβάρυνση για τους οικογενειάρχες είναι υψηλότερες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τους εργένηδες στη χώρα. Στις χώρες του ΟΟΣΑ η αντίστοιχη σύγκριση φέρνει σε πλεονεκτικότερη θέση τις οικογένειες, με χαμηλότερο φορολογικό βάρος 9,1% σε σχέση με τους μεμονωμένους εργαζόμενους.
Την πρωτιά της Ελλάδας στη φορολογική επιβάρυνση των οικογενειών με δύο παιδιά ακολουθούν το Βέλγιο (40,6%) και η Γαλλία (40,5%) ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώνονται στη Νέα Ζηλανδία (3,8%), στη Χιλή (7%), στην Ελβετία (9,8%) και στην Ιρλανδία (9,9%).
Οι εργένηδες
Για τον μέσο εργαζόμενο χωρίς παιδιά, η κατάσταση συγκριτικά είναι καλύτερη. Η Ελλάδα σε αυτήν την πτυχή της μελέτης καταλαμβάνει τη 14η θέση στην κλίμακα κατάταξης από τον χειρότερο προς τον καλύτερο με την επιβάρυνση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών επί της αμοιβής να φτάνει στο 40,4% πέρυσι (από 39,1% το 2000) έναντι 36% του μέσου όρου στον ΟΟΣΑ (από 36,7% το 2000).
Η μεταβλητότητα της επιβάρυνσης της εργασίας κρίνεται ιδιαίτερα υψηλή στη χώρα μας. Το φορολογικό βάρος (για την ακρίβεια το άθροισμα φόρων και ασφαλιστικών εισφορών) σε σχέση με την αμοιβή αυξήθηκε κατά 3,1 μονάδες το διάστημα 2010 - 2011, αλλά μειώθηκε κατά 2,8 μονάδες στη συνέχεια.
Η 14η θέση, για την Ελλάδα των εργένηδων -ή εκείνων χωρίς τέκνα- φορολογούμενων φαντάζει καλή, αν η σύγκριση γίνει με το Βέλγιο (επιβάρυνση 55,6%), την Αυστρία (49,4%), τη Γερμανία (49,3%) και την Ουγγαρία (49%). Το θέμα είναι βέβαια εκτός από το πόσους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές πληρώνεις, τι σου επιστρέφει σε όρους παροχών και κοινωνικού κράτους το ίδιο το κράτος.

Στον αντίποδα, η χαμηλότερη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας καταγράφεται στη Χιλή (7%), στη Νέα Ζηλανδία (17,2%) στο Μεξικό (19,5%) και στο Ισραήλ (20,5%).