Για επικοινωνία, στείλτε, τα άρθρα, τις σκέψεις , τα σχόλια και τις απόψεις σας στο e-mail tritеknoiefimerida@gmail.com

Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Πώς θα γίνει η διαδικασία επιλογής της δεύτερης ξένης γλώσσας

Πώς θα γίνει η διαδικασία επιλογής της δεύτερης ξένης γλώσσας στο δημοτικό


Αποτέλεσμα εικόνας για εικονες για σχολια
Τι αναφέρει η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας

Την εγκύκλιο για την επιλογή δεύτερης ξένης γλώσσας για το 2015-16 απέστειλε το υπουργείο Παιδείας. Η διδασκαλία της δεύτερης ξένης γλώσσας, Γαλλικής και Γερμανικής πραγματοποιείται για δύο (2) ώρες την εβδομάδα στις Ε΄και Στ΄ τάξεις των εξαθέσιων και άνω δημοτικών σχολείων καθώς και των σχολείων με ΕΑΕΠ.
Για τον ορθό και έγκαιρο προγραμματισμό της διδασκαλίας της 2ης ξένης γλώσσας στην Ε’ τάξη των 6/θέσιων και άνω δημοτικών σχολείων θα πραγματοποιηθούν τα ακόλουθα:
1. Οι Δ/ντές των 6/θέσιων και άνω δημοτικών σχολείων, καθώς και των σχολείων με ΕΑΕΠ οφείλουν να φροντίσουν ώστε να ενημερωθούν οι μαθητές, οι οποίοι θα φοιτήσουν κατά το σχολικό έτος 2015- 2016 στην Ε΄ τάξη του δημοτικού σχολείου, αλλά και οι γονείς – κηδεμόνες των μαθητών.
2. Η ενημέρωση των μαθητών της Δ΄ τάξης, οι οποίοι θα φοιτήσουν το σχολικό έτος 2015- 2016 στην Ε΄ τάξη, καθώς και των γονέων τους, για την επιλογή, τη σημασία και τη χρησιμότητα της 2ης ξένης γλώσσας πραγματοποιείται με ευθύνη των Διευθυντών των σχολικών μονάδων σε συνεργασία με τους Σχολικούς Συμβούλους Π.Ε.05, Π.Ε.07 και Δημοτικής Εκπαίδευσης καθώς και των εκπαιδευτικών κλάδων Π.Ε.05 και Π.Ε.07, που υπηρετούν στην οικεία σχολική μονάδα.
3. Η ενημέρωση των μαθητών και των γονέων, στις σχολικές μονάδες που διδάσκονται και οι δύο γλώσσες, θα πραγματοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς Π.Ε.05 και Π.Ε.07, που υπηρετούν στην σχολική μονάδα υπό την εποπτεία και συνεργασία των Σχολικών Συμβούλων Π.Ε.05 και Π.Ε.07.
Προτείνεται να διαβαστούν από τους εκπαιδευτικούς οι γραπτές επιστολές, για τη χρησιμότητα της κάθε γλώσσας, που θα συντάξουν οι αντίστοιχοι Σχολικοί Σύμβουλοι Π.Ε.05 και Π.Ε.07.
Οι Σχολικοί Σύμβουλοι και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να χρησιμοποιούν και άλλο σχετικό υποστηρικτικό υλικό για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών.
Αποτέλεσμα εικόνας για εικονες για σχολια

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ Α21 ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ



ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Ηλεκτρονικά θα γίνεται πλέον η θεώρηση βιβλιαρίων υγείας

Μέσω διαδικτύου θα απογράφονται πλέον οι ασφαλισμένοι και τα προστατευόμενα μέλη τους (σύζυγοι, τέκνα) προκειμένου να τους αποδίδεται ασφαλιστική ικανότητα.
Η ηλεκτρονική απογραφή δεν απαιτεί τη φυσική προσέλευση των ασφαλισμένων στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και βάζει τέλος στο φαινόμενο της ταλαιπωρίας χιλιάδων ασφαλισμένων.
Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι διαθέσιμη στο διαδικτυακό ιστότοπο www.ika.gr / Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες / Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες προς Ασφαλισμένους-Συνταξιούχους / Απογραφή και Απόδοση Ασφαλιστικής Ικανότητας Έμμεσα Ασφαλισμένων.
Στην ίδια ηλεκτρονική υπηρεσία παρέχονται διευκρινίσεις και όλες οι σχετικές πληροφορίες που αφορούν στις διαδικασίες πιστοποίησης των χρηστών.

Νέος διοικητής ΟΓΑ ο Αθ. Μπακαλέξης


Νέος διοικητής ΟΓΑ ο Αθ. Μπακαλέξης


Αναλαμβάνει από σήμερα  καθήκοντα ο νέος Διοικητής του ΟΓΑ, κ. Αθ. Μπακαλέξης.
Ο κ. Μπακαλέξης γεννήθηκε στο Παλαιοχώρι Δωριέων του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας.
Αποφοίτησε από το Λύκειο Αμφίκλειας. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) και τελειόφοιτος του Νομικού Τμήματος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξειδικεύτηκε στο Κ.Ε.Κ. του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στη Διοίκηση & Διαχείριση Ασφαλιστικών Οργανισμών.
Εργάστηκε στον Ο.Γ.Α, από το έτος 1979 μέχρι το έτος 2011. Διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού από το έτος 2008 έως και την αποχώρησή του από τον Ο.Γ.Α.
Ήταν μέλος του ΔΣ της Α.Ε.Δ.Α.Κ. Ασφαλιστικών Οργανισμών από το Μάρτιο του 2002 έως τον Ιούνιο του 2009.
Συμμετείχε στην Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας της Διαχείρισης της Περιουσίας των Ασφαλιστικών Οργανισμών που λειτουργούσε στα πλαίσια της Τράπεζας της Ελλάδος, από τη σύστασή της το Μάρτιο του 2000 έως το Μάϊο του 2004. Καθώς και σε άλλες επιτροπές και ομάδες εργασίας για γενικότερα θέματα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές συμμετείχε ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με το συνδυασμό του Βαγγέλη Αποστόλου “Η Στερεά σε νέα τροχιά”.

Τα ξενοδοχεία της Ελλάδας με τις κατάλληλες υποδομές για ΑμεΑ

Τα ξενοδοχεία της Ελλάδας με τις κατάλληλες υποδομές για ΑμεΑ


ACCESSIBLE POOL RAMP eria resot chania

H Ελλάδα είναι παγκοσμίως γνωστή για τους όμορφους προορισμούς της και κάθε χρόνο αποτελεί επιλογή για εκατομμύρια τουρίστες ανά τον κόσμο. Ο τουρισμός είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της οικονομίας και της ανάπτυξής της χώρας· τί συμβαίνει, όμως, στην περίπτωση που ο τουρισμός αφορά σε άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ); Υπάρχουν περιορισμοί και ποιοί είναι αυτοί; Απαντήσαμε στα βασικά ερωτήματα στο άρθρο «Ελλάδα & Τουρισμός για ΑμεΑ: Η προσβασιμότητα είναι δικαίωμα όλων». Όσον αφορά στη διαμονή, κάναμε την έρευνά μας και σας παρουσιάζουμε μερικά από τα καλύτερα ξενοδοχεία που διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές για ΑμεΑ στην Ελλάδα.



Alkyon Resort Hotel & Spa ★★★★★

ΒΡΑΧΑΤΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ



To ξενοδοχείο Alkyon Resort Hotel & Spa διαθέτει έξι (6) δωμάτια για άτομα με ειδικές ανάγκες και προσφέρει πρόσβαση σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους. Το 2014, το Alkyon Resort Hotel & Spa έλαβε Πιστοποιητικό Προσβασιμότητας (ACCESSIBILITY PASS®) για Άτομα με Αναπηρία όρασης και νόησης, ενώ παράλληλα τα στελέχη και οι υπάλληλοι του ξενοδοχείου συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την εξυπηρέτηση πελατών με ανάγκες προσβασιμότητας, από τους οποίους 11 άτομα πιστοποιήθηκαν με τα ACCESSIBILITY Certifications for Professionals in Hotel Management, Hotel Guest Services και Hotel Housekeeping & Facilities Services, ανάλογα με την ειδικότητά τους.
ACCESSIBILITYPASS®
Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις παροχές των δωματίων για ΑμεΑ:
alkyon paroxes amea pinakas



Corfu Mare Hotel ★★★★

ΚΕΡΚΥΡΑ



Το Corfu Mare Hotel είναι ένα μοντέρνο ξενοδοχείο χτισμένο με βάση την Κερκυραϊκή αρχιτεκτονική, διπλά στη θάλασσα, πολύ κοντά στην πόλη της Κέρκυρας. Διαθέτει δυο (2) πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια για ΑμεΑ, με όλες τις σύγχρονες παροχές και μπαλκόνι με θέα τη θάλασσα. Το μπάνιο είναι ειδικά διαμορφωμένο με προσοχή στις μικρές λεπτομέρειες, που θα κάνουν τη διαμονή σας ακόμα πιο άνετη και ευχάριστη. Στο ξενοδοχείο υπάρχουν ράμπες για εύκολη πρόσβαση από το παρκινγκ μέχρι την είσοδο, τη ρεσεψιόν, τα μπάνια, το μπαρ, το εστιατόριο, καθώς και τον εξωτερικό χώρο κοντά στην πισίνα.
Corfu Mare collage ξενοδοχεια αμεα ελλαδα 



Elefsina Hotel ★★★★

ΕΛΕΥΣΙΝΑ



Το Ξενοδοχείο Elefsina Hotel είναι πλήρως προσβάσιμο σε άτομα με κινητικά προβλήματα (δωμάτια, κοινόχρηστοι χώροι, αίθουσες εκδηλώσεων, χώρος πισίνας, parking κτλ). Εξαίρεση αποτελεί το εποχιακό εστιατόριο που βρίσκεται στο Roof Garden του ξενοδοχείου. Οκτώ από τα 83 δωμάτια του ξενοδοχείου, είναι επιπλωμένα και εξοπλισμένα ειδικά για άτομα με ειδικές ανάγκες. Σε όλα τα τμήματα του ξενοδοχείου, υπάρχει εκπαιδευμένο προσωπικό που έχει πιστοποιηθεί για την παροχή υπηρεσιών σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Στο παρελθόν, το Elefsina Hotel έχει φιλοξενήσει Εθνικές Ομάδες Παραολυμπιακών αγώνων, οι οποίες έμειναν πλήρων ικανοποιημένες.
ξενοδοχεια αμεα ελλαδα 



Elysium Resort & Spa ★★★★★

ΡΟΔΟΣ



Όλοι οι χώροι του ξενοδοχείου Elysium Resort & Spa είναι προσβάσιμοι με αναπηρικό αμαξίδιο: η υποδοχή, τα μπαρ, τα εστιατόρια. Το κεντρικό εστιατόριο του ξενοδοχείου, το spa και το γυμναστήριο περιλαμβάνουν τουαλέτα για ΑμεΑ. Στο χώρο της πισίνας και της παραλίας διατίθενται ειδικές ξαπλώστρες. Στην παραλία υπάρχουν ξύλινοι διάδρομοι που οδηγούν στη θάλασσα. Η πρόσβαση στην πισίνα και στην παραλία υποβοηθάται μέσω της ειδικά σχεδιασμένης αναπηρικής καρέκλας που λειτουργεί με τη βοήθεια του ναυαγοσώστη του ξενοδοχείου.
Το Elysium Resort & Spa διαθέτει δέκα (10) δωμάτια κατάλληλα για άτομα με μειωμένη κινητικότητα, οκτώ (8) Deluxe δωμάτια με θέα στη θάλασσα και δυο (2) Deluxe δωμάτια με θέα στο βουνό. Τα δωμάτια διαθέτουν: μεγάλη πόρτα εισόδου (95 εκατοστά), ευρύχωρο δωμάτιο (περίπου 38 τ.μ.) για την εύκολη κίνηση του αναπηρικού αμαξιδίου, ύψος στρώματος: 80 εκατοστά, χρηματοκιβώτιο και μπαρ στο ύψος του αναπηρικού αμαξιδίου.
WC για ΑμεΑ:
  • Μεγάλες πόρτες WC (95 εκατοστά)
  • Χειρολαβές και στις δύο πλευρές της τουαλέτας (ύψος τουαλέτας: 40 εκατοστά)
  • Χειρολαβές στο ντουζ, πέντε δωμάτια διαθέτουν καμπίνα ντους
  • Νιπτήρας με χώρο για αναπηρική καρέκλα κάτω και τις ειδικά σχεδιασμένες βρύσες (Ύψος νιπτήρα: 70 εκατοστά)

 



Eria Resort ★★★

ΧΑΝΙΑ



Το Eria Resort έχει σχεδιαστεί εκ θεμελίων σύμφωνα με τις προδιαγραφές που εγγυώνται την άνετη και ασφαλή διαμονή των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Αποτελεί μια πρότυπη μονάδα, υποδειγματική σε σύλληψη και λειτουργία, τόσο σε πανελλήνιο, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στο παραθαλάσσιο ιστορικό χωριό του Μάλεμε, στο νομό Χανίων της Κρήτης· μια περιοχή απολύτως προσπελάσιμη από αναπηρικά αμαξίδια. Όλοι οι χώροι του ξενοδοχείου είναι πλήρως προσπελάσιμοι από άτομα με κινητικές δυσκολίες. H προσεγμένη διαμόρφωση και διακόσμηση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, οι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και η φιλόξενη, ζεστή ατμόσφαιρα του Eria Resort εγγυώνται μια άνετη και ευχάριστη διαμονή για άτομα με ειδικές ανάγκες, τις οικογένειες και τους συνοδούς τους.
ξενοδοχεια ΑμεΑ ελλαδα



Galaxy Hotel Herakleion ★★★★★

ΗΡΑΚΛΕΙΟ



Αν επισκεφτείτε το Ηράκλειο μπορείτε να μείνετε στο πολυτελές ξενοδοχείο Galaxy Hotel Herakleion. Διαθέτει ένα δωμάτιο για ΑΜΕΑ (με προσβάσιμη τουαλέτα), καθώς και κοινόχρηστες τουαλέτες για ΑΜΕΑ, ράμπες πρόσβασης ή/και επίπεδες επιφάνειες για εύκολη πρόσβαση σε πολλούς από τους κοινοχρήστους χώρους και τους συνεδριακούς μας χώρους.
40general-gal ξενοδοχεια αμεα ελλαδα




Novotel Athens  ★★★★

ΑΘΗΝΑ



Το ξενοδοχείο Novotel Athens είναι ένα μοντέρνο ξενοδοχείο πολύ κοντα στο κέντρο της Αθήνας. Διαθέτει πέντε (5) δωμάτια κατάλληλα για άτομα με ειδικές ανάγκες. Το Novotel Athens είναι πιστοποιημένο με ACCESSIBILITYPASS®.
collage novotel athens ξενοδοχεια αμεα ελλαδα

Xenia Ouranoupolis ★★★★

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ



Xenia Ouranoupolis ξενοδοχεια αμεα ελλαδα
ACCESSIBILITYPASS®
Τα ξενοδοχεία Xenia Ouranoupolis & Alexander the Great ανήκουν στην οικογένεια ξενοδοχείων P.A.P Corp. Η P.A.P Hotels είναι από τις πρώτες εταιρίες που ασχολήθηκαν ενεργά με το θέμα των AμεA και είναι κάτοχοι του ACCESSIBILITYPASS® για τα δυο παραπάνω ξενοδοχεία. Το Alexander the Great Beach Hotel βρίσκεται στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής και το Xenia Ouranoupolis στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής. Το Alexander the Great Beach Hotel είναι πιστοποιημένο για την προσβασιμότητά του προς άτομα με αναπηρία κίνησης, όρασης και νόησης και το Xenia Ouranoupolis για την προσβασιμότητά του προς Άτομα Με Αναπηρία όρασης και νόησης. Επιπρόσθετα, τα ξενοδοχεία της εταιρίας συμμετέχουν στην κοινή προσπάθεια Europe for All και είναι διαπιστευμένα Ξενοδοχεία για ΑμεΑ. Η P.A.P Hotels ήταν η πρώτη ξενοδοχειακή εταιρία στην Ελλάδα που εφάρμοσε το σύστημα εκπαίδευσης ξενοδοχειακού προσωπικού Happy Tourist.



Alexander the Great Beach Hotel ★★★★

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ



alexanderthegreatbeachhotel 1 ξενοδοχεια αμεα ελλαδα
ACCESSIBILITYPASS®

Η Ευρωπαική Ένωση και το European Enterprise Network δημιούργησαν ένα short film για το ξενοδοχείο Alexander the Great Beach Hotel και τη συνεργασία που διατηρεί με groups με ΑμεΑ από τη Γερμανία, τα τελευταία 6 χρόνια. Το βίντεο φέρει το όνομα Trip of a lifetime


Τip από το prosvasis.co:
Για την επιλογή του προορισμού δεν αρκεί να βρεθεί το κατάλληλο ξενοδοχείο, αλλά τα ΑμεΑ να έχουν συνοδευτικές δραστηριότητες ώστε να μη μείνουν κλεισμένοι στο ξενοδοχείο και να εξερευνήσουν και τη γύρω περιοχή. Για παράδειγμα, στη Σαντορίνη, ενώ υπάρχουν ξενοδοχεία με υποδομές ΑμεΑ, τα πολλά σοκάκια με σκαλοπάτια καθιστούν την κίνηση στο νησί σχεδόν αδύνατη. Αυτό που προσπαθούμε να παρέχουμε είναι ολοκληρωμένα πακέτα και ξενοδοχεία με πλήρη προσβασιμότητα σε παραλίες και αναψυχή. Είναι απαραίτητος παράγοντας για ένα ταξίδι να μπορείς να δεις και να διασκεδάσεις… δεν αρκεί μόνο η υποδομή του ξενοδοχείου. 



Βρείτε εδώ το χάρτη με τα ξενοδοχεία που κατέχουν πιστοποιητικό ACCESSIBILITYPASS® στην Ελλάδα
Πληροφορίες που αφορούν στα πιστοποιημένα ξενοδοχεία δημοσιεύονται online στο: www.accessibilitypass.org/hotels.
*Το ACCESSIBILITYPASS® είναι ένα διεθνές πρότυπο πιστοποίησης, που κατατάσσει την προσβασιμότητα των ξενοδοχείων, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις υποδομές, τις υπηρεσίες που προσφέρουν και τις δεξιότητες του προσωπικού.
Στόχος του είναι να προσφέρει συγκεντρωμένες χρήσιμες και αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την προσβασιμότητα των πιστοποιημένων ξενοδοχείων, ώστε τα άτομα με ανάγκες προσβασιμότητας να μπορούν εύκολα να επιλέξουν ένα ξενοδοχείο που εξυπηρετεί τις δικές τους, προσωπικές ανάγκες.



Σημαντική Σημείωση: Οι τιμές των ξενοδοχείων της λίστας στην trivago δεν αφορούν τα δωμάτια για ΑμεΑ. Θα πρέπει να καλέσετε το εκάστοτε ξενοδοχείο για να ενημερωθείτε για τη διαθεσιμότητα του δωματίου για ΑμεΑ.



Τηλέφωνα Επικοινωνίας:
Alkyon Resort Hotel & Spa
+30 27410 52010
Corfu Mare Hotel
+30 26610 31011/25804
Elefsina Hotel
+30 210 5589700
Elysium Resort & Spa
+30 22410 45700
Eria Resort
+30 28210 62790
GalaxyHotelHerakleion
+30 2810 238812
Novotel Athens
+30 210 82 00 700
Xenia Ouranoupolis
+30 23770 71412
Alexander the Great Beach Hotel
+30 23740 20210


Δράμα Τα καραβάκια πάνω από την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας

Τα καραβάκια πάνω από την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας, Δράμα


Nafsika Chatzitheodorou Santa Barbara Drama
Θυμάμαι τον εαυτό μου μικρή, αυτές οι μέρες ήταν πάντα ξεχωριστές, ήταν οι μέρες που θα πιάναμε τα σύνεργα μας ανά χείρας· κοπίδια, ψαλίδια, μπογιές, ξύλα, φελιζόλ, μπογιές και κεριά ήταν οι πρώτες ύλες για να δημιουργήσουμε το ομορφότερο και πιο εντυπωσιακό καράβι του κόσμου! Μα γιατί τέτοια εμμονή για καραβάκια σε μια πόλη που δεν είναι δίπλα στη θάλασσα; Γιατί ζούμε στη Δράμα (ετυμολογία που προέρχεται από το «Υδράμα»-«Δύραμα») μια πόλη που από μέσα και έξω τρέχει συνεχώς άφθονο νερό. Κάθε τρεις του Δεκέμβρη παραμονή της Άγιας Βαρβάρας έχουμε το έθιμο με τα καραβάκια. Οι μικροί πλοίαρχοι ετοιμάζονται και οδηγούν το αριστούργημα τους στη κεντρική λίμνη της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα.
Ξετυλίγοντας το μύθο των πηγών της Αγίας Βαρβάρας, το 1830 όταν η Δράμα κατακτήθηκε από τους Τούρκους, το εκκλησάκι που υπήρχε εκεί γκρεμίστηκε για να χτιστεί ένα τζαμί. Τα σχέδια των Τούρκων όμως δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, καθώς ανήμερα της γιορτής της Αγίας Βαρβάρας η περιοχή πλημμύρισε με νερό, δημιουργώντας τη λίμνη, και ματαίωσε τα σχέδια τους. Έτσι η Αγία Βαρβάρα έγινε η πολιούχος της Δράμας και ένα νέο εκκλησάκι χτίστηκε απέναντι από τη λίμνη με τα θεμέλια της. Κάθε χρόνο λοιπόν γιορτάζουμε την πολιούχο μας στις 4 Δεκέμβρη.
Santa Barbara, Drama Nafsika Chatzitheodorou

Πως προέκυψε το έθιμο με τα καραβάκια;


Υπάρχουν δυο εκδοχές.. Κατά την πρώτη, μετά τη λιτανεία οι πιστοί θέλοντας να ανάψουν το κερί τους έστελναν στο βυθισμένο εκκλησάκι ένα κερί επάνω σε ένα σανίδι ξύλου.
Η δεύτερη εκδοχή βασίζεται στο γεγονός του ότι η Αγία Βαρβάρα εκτός από προστάτιδα του πυροβολικού ήταν και η προστάτιδα των κοριτσιών για την καλή τους φήμη κι αποκατάσταση. Γι‘ αυτό τα ελεύθερα κορίτσια κάθε τρεις του Δεκέμβρη κατά τη διάρκεια του εσπερινού και μόλις έπεφτε το σκοτάδι, άναβαν κεριά στον ανατολικό τοίχο της λίμνης, ενώ κάποιες άλλες κοπέλες έβαζαν τα κεράκια πάνω σε σανίδες ξύλου και μαζί με μια ευχή τα έστελναν στο βυθισμένο εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας. Αν το κεράκι έσβηνε κατά το ταξίδι του η ευχή τους δε θα πραγματοποιούνταν, όμως η ελπίδα έμενε καθώς την επόμενη μέρα τα κορίτσια επέστρεφαν στη λίμνη για να πλυθούν με το νερό που η Αγία Βαρβάρα είχε αγιάσει το προηγούμενο βράδυ.
Από τότε πέρασαν πολλά χρονιά μα το έθιμο έμεινε, για να θυμίζει την ελπίδα, την πίστη και την προσδοκία. Τώρα πια οι μικροί δραμινοί αφήνουν το καραβάκι με το κερί τους στα νερά της Αγίας Βαρβάρας καμαρώνοντας μέχρι να καεί ή να πλεύσει μακριά. Το σκηνικό είναι μαγευτικό, με τη γλυκιά γεύση της Βαρβάρας να το συνοδεύει (γλυκό που μοιράζεται για την καλή υγεία των παιδιών του σπιτιού). Η ατμόσφαιρα που επικρατεί μοναδική, τόσο για τους μικρούς όσο και για τους μεγάλους θαυμαστές του εθίμου.
Spiros Kombogiannis Agia Varvara Drama

Santa Barbara boat Drama Dimitrios Paisidis
Η πόλη φορά τα καλά της κι απόκτα μια άλλη πνοή. Οι κάτοικοι δίνουν ραντεβού το μεσημέρι της 3ης Δεκέμβρη για την περιφορά της εικόνας της Αγίας Βαρβάρας και το απόγευμα στη λίμνη για το έθιμο με τα καραβάκια.

Ακόμα κι αν δεν είσαι δραμινός είναι μια εμπειρία που αξίζει να ζήσεις σαν ντόπιος. Η περίοδος είναι ιδανική γιατί τις μέρες εκείνες ξεκινά η Ονειρούπολη Δράμας, μια από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις Χριστουγέννων στην Ελλάδα. Συνδύασε αυτά τα δυο events για ένα καθόλα μαγευτικό 3ήμερο στη Δράμα. Εξασφάλισε τη διαμονή σου με ένα κλικ εδώ. Χρόνια Πολλά!

Γοητευτικές Περιηγήσεις στην Παλιά Πόλη Ξάνθης

Γοητευτικές Περιηγήσεις στην Παλιά Πόλη Ξάνθης


Sergio Georgakopoulos-237-xanthi-ekdromi-apodrasi-stin-xanthi-axiotheata-tavernes-nuxterini-zoi
Τι θα έλεγες να πάμε μια εκδρομή, να σε πάρω και να εξαφανιστούμε για 2-3 μέρες, να ζήσουμε κάτι όμορφο, κάτι διαφορετικό και ας μην είναι μακριά… Έχω βρει τον ιδανικό προορισμό για αυτόν τον μήνα: Μια πόλη τόσο όμορφη και γραφική, με μακρά ιστορία, ανατολίτικες γεύσεις και νεανική αύρα. Μια πόλη που αυτήν την περίοδο θα σε εκπλήξει με την ενέργεια και την τρέλα της ενώ ταυτόχρονα θα σε γοητεύσει με τις ομορφιές και αρώματα της. Δεν έχει σημασία με τι θα φτάσουμε: λεωφορείο, τρένο ή αμάξι, τον Φεβρουάριο η Ξάνθη μας περιμένει να την ανακαλύψουμε!
 πρακτικός οδηγός Ξάνθη giorgos grigoriadis ekdromi-apodrasi stin-xanthi-axiotheata-tavernes-nuxterini-zoi-taxidi-ellada-proorismoi-2015
© Giorgos Grigoriadis

Η πόλη όπου ο χρόνος σταματά και ξεκινά 

Τα αξιοθέατα της πόλης δεν είναι λίγα με κυριότερο τον ιστορικό πυρήνα στο βόρειο τμήμα της, την Παλιά Πόλη Ξάνθης, με τις γιορτές της να έχουν γίνει θεσμός κάθε χρόνο τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη. Θα περάσουμε σίγουρα από την κεντρική πλατεία της πόλης, Πλατεία Δημοκρατίας, με σημείο κατατεθέν το μεγάλο ρολόι. Έπειτα θα περπατήσουμε προς τις καπναποθήκες, που αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της πόλης, τόσο σε αξία όσο και σε έκταση, καθώς είναι συνδεδεμένες με την οικονομική άνθηση της πόλης, χτισμένες στο τέλος του 19ου αιώνα, αρχές του 20ου, αποτελούν έξοχο δείγμα αρχιτεκτονικής. Πλώρη προς το πολιτιστικό κομμάτι της πόλης, το πρόγραμμα έχει επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο αμέσως μετά στην Πινακοθήκη και τέλος στον Μακεδονικό Τάφο της Σταυρούπολης, τον εντυπωσιακότερο, μεγαλύτερο και πιο καλοδιατηρημένο μακεδονικό τάφο της Θράκης.
Κι αφού έχουμε γεμίσει τα μάτια μας με ιστορία, πολιτισμό και όμορφες εικόνες θα γυρίσουμε στην όμορφη παλιά πόλη αυτήν τη φορά για να χαλαρώσουμε διπλά στο Κόσυνθο. Ο ποταμός Κόσυνθος πηγάζει από τις κορυφές της Κούλας (κεντρική Ροδόπη), διασχίζει τα Πομακοχώρια, περνά από τον παραδοσιακό οικισμό της Ξάνθης και, αφού ανοιχτεί στην πεδιάδα, εκβάλλει στα βορειοδυτικά της λίμνης Βιστωνίδας. Στη πορεία του ταξιδιού του μαζί με τα νερά του ξεδιπλώνονται μαγευτικά τοπία όπως αυτό…
 πρακτικός οδηγός Ξάνθη kosinthos02ekdromi-apodrasi stin-xanthi-axiotheata-tavernes-nuxterini-zoi-taxidi-ellada-proorismoi-2015
Κι αυτό…
 πρακτικός οδηγός Ξάνθη dimitris kaliakoudas - gefuri pilimatos ekdromi-apodrasi stin-xanthi-axiotheata-tavernes-nuxterini-zoi-taxidi-ellada-proorismoi-2015
Το γεφύρι του Πιλήματος © Dimitris Kaliakoudas
Πριν προλάβει να διαμαρτυρηθεί το στομάχι σου σε έχω ήδη οδηγήσει στη παραδοσιακή ταβέρνα «Παλαιά Πόλη» εκεί η κυρία Ελένη θα μας περιποιηθεί με πεντανόστιμο φαγητό με άρωμα ανατολής. Άκουσα τα καλύτερα για τους γιουροσμελέδες, την σαλάτα του μαγαζιού και τα κρασάτα μανιτάρια. Πολλά και ιδιαίτερα πιάτα, μεγάλες ποσότητες και καλές τιμές. Τρέχουν καποιανού τα σάλια…
Ένας ακόμα περίπατος για την χώνεψη επιβάλλεται!. Ας χαθούμε παρέα στα σοκάκια της παλιάς πόλης και όταν κουραστούμε κερνάω καφέ, κι όχι οποιονδήποτε καφέ. Κερνώ μερακλίδικο ελληνικό με λουκουμάκι φρέσκο. Το ιδανικό καφέ για τον βρεις όπως πρέπει είναι το Ψωμί & Σοκολάτα. Εξίσου καλή επιλογή για το πρωινό μας την επομένη, για μια εξαιρετική σοκολάτα -η καλύτερη της Ξάνθης κατά την άποψη πολλών- συνοδευμένη από πεντανόστιμα αρτοσκευάσματα ψημένα στον ξυλόφουρνο τους, που μάλιστα σερβίρονται δωρεάν!
 πρακτικός οδηγός Ξάνθη psomi kai soxolata xanthis pomakochoria ekdromi-apodrasi stin-xanthi-axiotheata-tavernes-nuxterini-zoi-taxidi-ellada-proorismoi-2015
Και πάνω που λες ότι δε θέλεις ούτε καν να δεις φαγητό μπροστά σου πέφτεις πάνω στην βιτρίνα του Παπαπαρασκευά και όλα ξαφνικά αλλάζουν· τα μάτια αστράφτουν, το στόμα παράγει σίελο υγρό και σκέφτεσαι ότι βρήκες το καλύτερο σουβενίρ για να αγοράσεις… Ω, αυτά τα γλυκά του, ακόμα και μόνο στην όψη, μοιάζουν να έχουν φτιαχτεί για να σε στείλουν στον παράδεισο. Όχι δεν θα σε παροτρύνω να αντισταθείς, όχι αυτήν τη φορά. Αυτήν την απόλαυση τη δικαιούσαι.
 πρακτικός οδηγός Ξάνθη papaparaskevas xanthi ekdromi-apodrasi stin-xanthi-axiotheata-tavernes-nuxterini-zoi-taxidi-ellada-proorismoi-2015
Ώρα για διάλειμμα. Έκλεισα δωμάτιο στο ξενοδοχείο Ελισσώ με κομβική τοποθεσία στην Παλιά πόλη. Προσφέρεται ως η ιδανική βάση συν του ότι παρέχει εξαιρετικές υπηρεσίες και ποιοτική διαμονή. Αφήνουμε τα γλυκά, κάνουμε μπανάκι, επιτρέπουμε στον εαυτό μας να χαλαρώσει για μια ωρίτσα έτσι ώστε να είμαστε πανέτοιμοι να γνωρίσουμε τη νυχτερινή ζωή της Ξάνθης.


 πρακτικός οδηγός Ξάνθη ksenodoxeio elisso  xanthi ekdromi-apodrasi stin-xanthi-axiotheata-tavernes-nuxterini-zoi-taxidi-ellada-proorismoi-2015Τα ξενοδοχεία στη γραφική Ξάνθη που θα σε κάνουν να ερωτευτείς


Νυχτοπερπατήματα στα εναλλακτικά σοκάκια της Ξάνθης


Πρώτη στάση σε ένα από τα πιο must café-bar της παλιάς πόλης στον Ερμή, όποιος προλάβει το υπέροχο μπαλκονάκι του νιώθει βασιλιάς, η αυλή του ένας κρυμμένος θησαυρός, η ατμόσφαιρα φιλική και οικεία. Παραγγέλνουμε ένα mojito και το βράδυ μόλις ξεκινά.
 πρακτικός οδηγός Ξάνθη ermis ekdromi-apodrasi stin-xanthi-axiotheata-tavernes-nuxterini-zoi-taxidi-ellada-proorismoi-2015
Ερμής
Στα χαλαρά και στα ωραία για ακόμα ένα ποτάκι σε ένα φανταστικό περιβάλλον, κλείσε τα μάτια, θα σου θυμίσω τα παλιά. Σε αυτήν την Τυφλόμυγα δε θα χρειαστούμε μαντήλι, ίσως ακόμα ένα κοκτέιλ… Το περιβάλλον βγαλμένο από άλλο χωρόχρονο, η μαγευτική παλιά πόλη ντύνεται στα χρώματα των φαναριών και η συνέχεια προβλέπεται πολλά υποσχόμενη.
 πρακτικός οδηγός Ξάνθη tuflomiga ekdromi-apodrasi stin-xanthi-axiotheata-tavernes-nuxterini-zoi-taxidi-ellada-proorismoi-2015
Καφέ-Ποτοπωλείο Τυφλόμυγα
Κι αφού ήδη η διάθεση είναι ανεβασμένη τώρα το πλάνο έχει γευστικές δοκιμές με βάση τη ρακή! Καλή μουσική σε ένα χώρο που συνδυάζει το παραδοσιακό με το μοντέρνο, φύγαμε για το Αερικό. Ο κόσμος νέος και με πολύ κέφι. Αξίζει να δοκιμάσουμε ρακίτο, ρακί με διάφορες γεύσεις μεταξύ των οποίων αγριοκέρασο, τσιχλόφουσκα ή ξινόμηλο!
 πρακτικός οδηγός Ξάνθη aeriko ekdromi-apodrasi stin-xanthi-axiotheata-tavernes-nuxterini-zoi-taxidi-ellada-proorismoi-2015
Αερικό

Την επόμενη έχει εκδρομή στα Πομακοχώρια, που μέχρι πρότινος δε θα μπορούσαμε να τα επισκεφτούμε χωρίς άδεια. Είναι αρκετά απομονωμένα λόγω της τοποθεσίας τους και έτσι έχουν διατηρήσει το γραφικό χαρακτήρα τους, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική καθώς επίσης και τον ιδιαίτερο πολιτισμό των Πομάκων. Εκεί θα βρούμε ένα ταβερνάκι να απολαύσουμε την ομορφιά της φύσης και τις ατόφιες γεύσεις της περιοχής. Όπου και να κάτσουμε το φαγητό είναι εκπληκτικό.
Kottani xanthis pomakochoria ekdromi-apodrasi stin-xanthi-axiotheata-tavernes-nuxterini-zoi-taxidi-ellada-proorismoi-2015  πρακτικός οδηγός για την πόλη της Ξάνθης

Κοττάνη, Πομακοχώρια