Για επικοινωνία, στείλτε, τα άρθρα, τις σκέψεις , τα σχόλια και τις απόψεις σας στο e-mail tritеknoiefimerida@gmail.com

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ 23% ΤΩΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ

Αύξηση 23% στον τζίρο των ταξιδιωτικών πρακτορείων

Αύξηση 23% στον τζίρο των ταξιδιωτικών πρακτορείων

Μεγάλη αύξηση 23% σημείωσε το α΄ τρίμηνο εφέτος ο τζίρος των ταξιδιωτικών πρακτορείων, των γραφείων οργανωμένων ταξιδιών και των υπηρεσιών κρατήσεων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον κύκλο εργασιών στον τομέα των μεταφορών στη χώρα.
Μεικτή εικόνα επικράτησε στους άλλους κλάδους και ειδικότερα:
•  Ο δείκτης κύκλου εργασιών στις χερσαίες μεταφορές και μεταφορές μέσω αγωγών, παρουσίασε μείωση 3,9% το α΄ τρίμηνο 2015 σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του α΄ τριμήνου 2014, έναντι μείωσης 2,3% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση της αντίστοιχης περιόδου το 2014 προς το 2013.
•  Ο δείκτης κύκλου εργασιών στις πλωτές μεταφορές, παρουσίασε μείωση 5,2% έναντι μείωσης 18,8% που σημειώθηκε πέρυσι.
•  Ο δείκτης κύκλου εργασιών στις αεροπορικές μεταφορές, παρουσίασε αύξηση 3,1% έναντι αύξησης 0,5% που σημειώθηκε πέρυσι.

•  Ο δείκτης κύκλου εργασιών στην αποθήκευση και στις υποστηρικτικές προς τη μεταφορά δραστηριότητες, παρουσίασε αύξηση 9,6% έναντι αύξησης 6% που σημειώθηκε το 2014 προς το 2013.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝ ΣΑΣ ΤΣΙΜΠΗΣΕΙ ΣΦΗΚΑ Ή ΜΕΛΙΣΣΑ

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ - Τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσει σφήκα ή μέλισσα

Αποτέλεσμα εικόνας για τσιμπημα απο μελισσες
Το καλοκαίρι εκτός από τον ήλιο, την παραλία και την θάλασσα, φέρνει μαζί του και τα έντομα που... 
μας χαλάνε τη διάθεση όταν είμαστε έξω. Από κουνούπια και μύγες μέχρι σφήκες και μέλισσες.

Ειδικά τα ιπτάμενα έντομα μπορεί εκτός από ενοχλητικά, να μας προκαλέσουν και πιο σημαντικά προβλήματα, αν μας τσιμπήσουν.

Το πιο επώδυνο τσίμπημα, είναι, ίσως, εκείνο της σφήκας ή της μέλισσας.

Δείτε ποια είναι τα σωστά βήματα αντίδρασης, αν σας τσιμπήσουν αυτά τα έντομα.

Αφαιρέστε το κεντρί

- Ξύστε την περιοχή με το νύχι ή χρησιμοποιήστε τσιμπιδάκια για να το αφαιρέσετε

- Μην πιέζετε το κεντρί, καθώς αυτό μπορεί να κάνει περισσότερο δηλητήριο να εισέλθει στο δέρμα

Ελέγξτε το πρήξιμο

- Βάλτε πάγο στην περιοχή

- Αν σας έχει τσιμπήσει στο χέρι ή το πόδι, προσπαθήστε να το έχετε ανυψωμένο.

- Αφαιρέστε τυχόν στενά κοσμήματα από την περιοχή του τσιμπήματος. Καθώς το δέρμα σε εκείνο το σημείο πρήζεται/φουσκώνει, τα δαχτυλίδια ή τα στενά βραχιόλια μπορεί να είναι δύσκολο να απομακρυνθούν.

Αντιμετωπίστε τα συμπτώματα

- Για τον πόνο, πάρτε ένα παυσίπονο, όπως η ακεταμινοφαίνη ή η ιβουπροφένη. Μη δίνετε ασπιρίνη σε άτομα κάτω των 18 ετών.

- Για την φαγούρα, πάρτε ένα αντιισταμινικό. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε ένα μείγμα από μαγειρική σόδα και νερό.

Παρακολούθηση

- Μπορεί να χρειαστούν 2-5 μέρες για να επουλωθεί πλήρως το σημείο. Φροντίστε να το διατηρείτε καθαρό, για να αποφύγετε τυχόν μόλυνση. 




Πώς να καθαρίσεις το πλυντήριό σου

Πώς να καθαρίσεις το πλυντήριό σου 


Πιστεύεις ότι το πλυντήριο καθαρίζεται μόνο του επειδή χρησιμοποιεί νερό και απορρυπαντικό; Μέγα λάθος! Η κακή του συντήρηση κάνει κακό και στα ρούχα σου! Το καθάρισμά του όμως είναι τόσο απλό και πρέπει να το επαναλαμβάνεις κάθε φορά που πλένεις εάν θέλεις να "ζήσει" αρκετά, να πλένει σωστά και να μη μυρίζει! Πώς; 5 είναι τα βήματα!

1)  Πέρασε το εξωτερικό μέρος του πλυντηρίου με ένα υγρό πανί με σαπούνι πιάτων ή κάποιο κρεμώδες υγρό ή ακόμη και άζαξ για να το καθαρίσεις. Βγάζε κάθε φορά που πλένεις το συρταράκι με τις θήκες του απορρυπαντικού και πλύντο καλά για να μην μαζεύει σκόνη και δεν αποδίδει το απορρυπαντικό στην πλύση.

2)  Στέγνωνε καλά τα λάστιχα του πλυντηρίου μετά από κάθε πλύση. Τα νερά και τα σκουπιδάκια που μαζεύονται εκεί στεγνώνουν, αφήνουν άλατα και διαβρώνουν ή μουχλιάζουν τα λάστιχα με αποτέλεσμα να χρειαστεί να τα αλλάξεις, γεγονός που κοστίζει! 

3)  Καθάρισε το φίλτρο του πλυντηρίου όσο τακτικά προβλέπει ο κατασκευαστής ή και τακτικότερα (τουλάχιστον μια φορά το μήνα) ώστε να απομακρύνεις τις ίνες που έχουν συγκεντρωθεί. Πλύνε καλά τα φίλτρα με σαπούνι πιάτων πριν το ξαναβάλεις στη θέση του.

4)  Μια φορά την εβδομάδα ή το μήνα τοποθέτησε 4 ταμπλέτες για πλυντήριο πιάτων στο άδειο πλυντήριο ρούχων και πλύνε σε ένα πρόγραμμα με υψηλή θερμοκρασία (άνω των 60 βαθμών) ώστε να απομακρύνεις τις οσμές. 

5)  Άφηνε πάντα ανοιχτή την πόρτα του πλυντηρίου και τη θήκη του απορρυπαντικού για να στεγνώνουν και να αερίζονται ώστε να μην πιάνουν μούχλα και βακτήρια.
 

Αποτέλεσμα εικόνας για πλυντηριο ρουχωνΑποτέλεσμα εικόνας για πλυντηριο ρουχων

Αποτέλεσμα εικόνας για πλυντηριο ρουχωνΑποτέλεσμα εικόνας για πλυντηριο ρουχων



ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τα άτομα με αναπηρίαΌλες οι λεπτομέρειες για το νομοσχέδιο για τα άτομα με αναπηρία και τα ΚΕΠΑ

Δημόσια Διαβούλευση για το σχέδιο νόμου «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα»
Το νομοσχέδιο θα διατηρηθεί σε φάση διαβούλευσης έως τις 12 το μεσημέρι την Τρίτη 9 Ιουνίου.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Δημήτρης Στρατούλης θέτει από  Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015 στις 10:00 σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου  «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (Κ.Ε.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα»  και καλεί κάθε κοινωνικό εταίρο και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει καταθέτοντας τις προτάσεις του, προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου. Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 9/6 και ώρα 12:00.
Άρθρο 01: Ένταξη στα προνοιακά προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης Ατόμων με Αναπηρία
Άρθρο 02: Τροποποίηση παρ.1 του άρθρου 6 του ν.3863/2010
Άρθρο 03: Τροποποίηση παρ.5β του Άρθρου 6ν.3863/2010 – Κατάργηση παραβόλου ΚΕΠΑ για ανασφάλιστους και αιτούντες προνοιακών επιδομάτων αναπηρίας
Άρθρο 04: Τροποποίηση του άρθρου 7 του ν.3863/2010 – Συγκρότηση της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής – Ενιαίος Πίνακας Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας (Ε.Π.Π.Π.Α.)
Άρθρο 05:Εξαίρεση των ιατρών του Ειδικού Σώματος Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕ.Π.Α. από τις διατάξεις που διέπουν την επιλογή προσωπικού με σύμβαση έργου κατ’αναλογική εφαρμογή του Άρθρου 21 ν. 2190/1994
Άρθρο 06: Εκπροσώπηση Ε.Σ.Α.με.Α. και Α.Γ.Σ.Σ.Ε. στο Δ.Σ. του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
Άρθρο 07: Κατάργηση αναστολής καταβολής εξωιδρυματικού επιδόματος παραπληγίας-τετραπληγίας κατά τη νοσηλεία των δικαιούχων
Άρθρο 08: Αντικατάσταση του όρου «τυφλότητα» με τον ειδικότερο όρο «αναπηρία όρασης» στην ΚΥΑ Δ29α/Φ.32/Γ.Π.οικ.10806/529
Άρθρο 09: Παράταση χορήγησης αναπηρικής σύνταξης
Άρθρο 10: Tροποποίηση του άρθρου 27 του ν.1902/1990
Η περ. δ’ της παρ.5 του άρθρου 27 του ν.1902/1990 αντικαθίσταται ως εξής: Ο ασφαλισμένος θεωρείται ανάπηρος ή μερικά ανάπηρος κατά την έννοια των προηγούμενων εδαφίων, έστω και εάν η πάθηση ή βλάβη ή εξασθένηση σωματική ή πνευματική είναι προγενέστερη της υπαγωγής του στην ασφάλιση, εφ` όσον όμως η μεταγενέστερη της ασφάλισης αναπηρία φθάνει τουλάχιστον το 40% της κατά περίπτωση αναπηρίας. Το άρθρο 9 του ν.3863/2010 (ΦΕΚ 115, Α΄) καταργείται αφ’ ης ίσχυσε.
Άρθρο 11: Οριστικοποίηση συντάξεων αναπηρίας
Οι προϋποθέσεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (άρθρο 18 της αριθμ. 57440/1938 Υ.Α., όπως ισχύει, περί «Κανονισμού Ασφαλιστικής Αρμοδιότητας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ») (ΦΕΚ 33, Β΄) για την αυτοδίκαιη οριστικοποίηση της χορηγούμενης σύνταξης λόγω αναπηρίας που ισχύουν για τους μέχρι 31.12.1992 ασφαλισμένους του, εφαρμόζονται και για τους αντίστοιχους ασφαλισμένους Φορέων, Κλάδων και Τομέων Κοινωνικής Ασφάλισης, αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εφόσον από τις καταστατικές τους διατάξεις ή άλλες διατάξεις της νομοθεσίας δεν υφίσταται σχετική πρόβλεψη.
Ο χρόνος συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας και η υποβολή σε εξετάσεις από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές σε χρόνο προγενέστερο της ισχύος της διάταξης αυτής, συνυπολογίζονται για την κατά τα ανωτέρω οριστικοποίηση της σύνταξης λόγω αναπηρίας.
Άρθρο 12:Παροχή δυνατότητας στους συνταξιούχους ΟΓΑ δικαιούχους του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας τυφλούς, παραπληγικούς και απόλυτα αναπήρους που δεν έχουν μέλη οικογένειας δικαιούχους του Λ.Α.Ε. να έχουν συνοδό όταν συμμετέχουν στα προγράμματα του Κοινωνικού Τουρισμού και Εκδρομών.
Άρθρο 13: Συγκρότηση Ειδικών κλιμακίων ελέγχου
Άρθρο 14: Παράταση ανώτατου ορίου παραμονής υπαλλήλων

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ 

Δωρεάν διακοπές για 149.000 δικαιούχους

Ποιοι θα κάνουν δωρεάν διακοπές με τον Κοινωνικό Τουρισμό ΟΓΑ
 
    Τις προϋποθέσεις τα κριτήρια και τον αριθμό των δικαιούχων που θα κάνουν δωρεάν διακοπές από τον  ΟΓΑ.  Καθορίζεται με απόφαση που ήδη δημοσιεύτηκε και ορίζει όλο το πρόγραμμα  Αγροτικής  Εστίας.

     Στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2015 του ΟΓΑ 100.000 άτομα εκ των οποίων 85.000 άτομα να πραγματοποιήσουν έξι (6) ημέρες διακοπές (5 διανυκτερεύσεις),
      Επίσης 15.000 συνταξιούχοι, να πραγματοποιήσουν 6 ημέρες διακοπές (5 διανυκτερεύσεις) και μέχρι τέσσερις (4) απλές λούσεις σε νομίμως λειτουργούσες εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών και υδροθεραπευτηρίων της χώρας, στο πλαίσιο του επιδοτούμενου προγράμματος ιαματικού τουρισμού.
Στο εκδρομικό πρόγραμμα 49.000 άτομα εκ των οποίων 7.000 άτομα να πραγματοποιήσουν 3ήμερες εκδρομές,10.000 άτομα να πραγματοποιήσουν 2ήμερες εκδρομές, και τριάντα δύο χιλιάδες( 32.000) άτομα μονοήμερες εκδρομές.
    Προϋποθέσεις συμμετοχής  των δικαιούχων στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού είναι:
-  Να είναι οι συμμετέχοντες συνταξιούχοι του Ο.Γ.Α. ή συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του άρθρου 1 του Ν.1296/1982 (ΦΕΚ 128Α), όπως ισχύει, ή
-  Να είναι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ, ασφαλιστικά ενήμεροι ή να έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση καταβολής των οφειλών και να τηρούν τους όρους της ρύθμισης, κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, ή
-  Να είναι μέλη των οικογενειών των ανωτέρω προσώπων, έμμεσα ασφαλισμένα στον ΟΓΑ.
-  Να είναι τα ανωτέρω αναφερόμενα πρόσωπα δικαιούχοι περίθαλψης ΟΓΑ με ενεργή ασφαλιστική ικανότητα. κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για συμμετοχή στα προγράμματα.
Προϋποθέσεις συμμετοχής των δικαιούχων στο πρόγραμμα ιαματικού τουρισμού είναι :
-  Να είναι οι συμμετέχοντες συνταξιούχοι του Ο.Γ.Α. ή συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων.
-  Να είναι τα ανωτέρω αναφερόμενα πρόσωπα δικαιούχοι περίθαλψης ΟΓΑ με ενεργή ασφαλιστική ικανότητα κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Για την επιλογή των δικαιούχων των Προγραμμάτων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας έτους 2015 ορίζονται τα παρακάτω κριτήρια:                       Στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και Εκδρομών, καθορίζεται να περιληφθούν οι οποίοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής σε αυτά και σε περίπτωση που εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αριθμό δικαιούχων πέραν του οριζόμενου ως κριτήριο επιλογής καθορίζεται η κλήρωση, με διαδικασία που ορίζεται με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΓΑ. Προτεραιότητα στην κλήρωση έχουν οι δικαιούχοι οι οποίοι δεν κληρώθηκαν τα τρία τελευταία έτη στα ανωτέρω προγράμματα.
Δικαίωμα συμμετοχής στα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και Εκδρομών, έχουν και οι σύζυγοι αυτών, που θα επιλεγούν να συμμετάσχουν στα αντίστοιχα προγράμματα, δικαιούχοι του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας, εφόσον έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής, καθώς και τα έμμεσα ασφαλισμένα στον ΟΓΑ μέλη των οικογενειών τους.
Εξαιρούνται της κλήρωσης και δικαιούνται να συμμετάσχουν στα Προγράμματα Κοινωνικού ή Ιαματικού Τουρισμού, ή Εκδρομών οι δικαιούχοι του ΛΑΕ που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής σε ένα από τα προγράμματα, με την προϋπόθεση ότι λαμβάνουν προσαύξηση του ποσού της σύνταξής τους λόγω απόλυτης αναπηρίας ή τυφλότητας ή λαμβάνουν εξωϊδρυματικό επίδομα παραπληγίας ή τετραπληγίας. Τα ανωτέρω πρόσωπα μπορούν να συνοδεύονται από τρίτο πρόσωπο -δικαιούχο των παροχών του ΛΑΕ- το οποίο θα συμμετάσχει στο αντίστοιχο πρόγραμμα, χωρίς κλήρωση, με την προϋπόθεση ότι έχει δηλωθεί από τον αιτούντα ως συνοδός στην αίτηση συμμετοχής του.

Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες μετά από ανακοίνωση του ΟΓΑ και θα γίνονται στα ΚΕΠ της χώρας.