Για επικοινωνία, στείλτε, τα άρθρα, τις σκέψεις , τα σχόλια και τις απόψεις σας στο e-mail tritеknoiefimerida@gmail.com

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Αλλαγές στο Πανεπιστήμιο φέρνει το νομοσχέδιο του Παιδείας

Αλλαγές στο Πανεπιστήμιο φέρνει το νομοσχέδιο του Παιδείας

Αλλαγές στο Πανεπιστήμιο φέρνει το νομοσχέδιο του Παιδείας
   

Ανακοίνωση Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού.

   Το Σ/Ν που δημοσιοποιήθηκε για διαβούλευση από το Υπ. Παιδείας συνιστά επί της ουσίας είναι ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο αλλάζει τελείως το πλαίσιο οργάνωσης και διοίκησης του Πανεπιστημίου και προφανώς επιφέρει τεράστιας έκτασης αλλαγές χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με την Παν/κή κοινότητα και τους θεσμικούς φορείς. Το Σ/Ν αυτό επαναφέρει, κατά βάση, το πλαίσιο του 1268/82. Δηλ. 33 χρόνια πίσω !! Επιπλέον, στο Σ/Ν προβλέπεται η παύση ήδη νομίμως εκλεγμένων Πρυτάνεων και Κοσμητόρων! Πρόκειται για κάτι απαράδεκτο για το οποίο, το 2011, η μεγάλη πλειοψηφία της Πανεπιστημιακής κοινότητας (και ο σημερινός Υπουργός) είχε κατηγορήσει την τότε Υπουργό Παιδείας (και πολύ σωστά) χαρακτηρίζοντας την αντίστοιχη ρύθμιση αντιδημοκρατική. 
Τα παραπάνω αναφέρει η Εκτελεστική Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ενώ συνεχίζει αναφέροντας τα ακόλουθα: 
Είναι απογοητευτικός ο τρόπος με τον οποίο ο Υπουργός αντιμετωπίζει τα θέματα των Πανεπιστημίων, ακυρώνοντας πλήρως και τις θετικές ρυθμίσεις στα επιμέρους θέματα που έχει το συγκεκριμένο Σ/Ν. 
Επειδή δεν θέλουμε να επιστρέψουμε 33 χρόνια πίσω, ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να μην προχωρήσει στην κατάθεση των διατάξεων που αλλάζουν τον τρόπο διοίκησης του Πανεπιστημίου και να περιοριστεί στις επιμέρους διατάξεις που είναι βελτιωτικές του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου (π.χ. Αλλαγή της διαδικασίας εκλογής και εξέλιξης μελών ΔΕΠ, ρυθμίσεις για εξελίξεις μελών ΔΕΠ, ρύθμιση για την αυτοδίκαιη αργία μέλους ΔΕΠ που τροποποιεί το υπάρχον απαράδεκτο και ανήθικο καθεστώς κ.λ.π.). 
Ακολούθως, να φέρει όλα τα άλλα θέματα που συνιστούν ένα νέο θεσμικό πλαίσιο στη λειτουργία και διοίκηση των Πανεπιστημίων (π.χ. κατάργηση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, συμμετοχή στα όργανα και στις εκλογές οργάνων διοίκησης των Παν/μίων, κ.λ.π) σε ευρεία διαβούλευση, όπως είχε δεσμευθεί και στο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ, με τους εκπροσώπους της Πανεπιστημιακής κοινότητας. 
Θα πρέπει επιτέλους, να γίνει ένας ουσιαστικός, ανοιχτός, εθνικός διάλογος για την Παιδεία, σε βάθος χρόνου, στον οποίο όλες οι δυνάμεις της κοινωνίας (κόμματα, Πανεπιστήμια, θεσμικοί φορείς όπως η ΠΟΣΔΕΠ κλπ) θα δεσμευθούμε να καταλήξουμε σε έναν εθνικό σχεδιασμό για την Παιδεία και θα χαράξουμε μια πολιτική για τα επόμενα 15 χρόνια, η οποία θα πρέπει να έχει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση καθώς το θέμα της Παιδείας θα πρέπει να ενώνει όλους μας και όχι να μας χωρίζει. Καλούμε την ηγεσία του Υπ. Παιδείας να ξεκινήσει άμεσα αυτή τη διαδικασία και να μην προχωρεί μονομερώς σε ρυθμίσεις που δεν εκφράζουν την πλειοψηφία της Πανεπιστημιακής κοινότητας. 

Η ΠΟΣΔΕΠ ζητά άμεσα (πριν την κατάθεση του Σ/Ν στη Βουλή) συνάντηση με τον Υπουργό για το θέμα αυτό. Στη συνάντηση αυτή θα συζητήσει με τον Υπουργό και τις προτάσεις της για τις επιμέρους ρυθμίσεις του Σ/Ν.

(Πανελλαδικές 2015) Υπολογισμός μορίων Πρόσβασης

Υπολογισμός μορίων Πρόσβασης Γενικού Λυκείου (Πανελλαδικές 2015)

 

Μέσω της εφαρμογής του ΟΕΦΕ υπολογίστε τα μόρια πρόσβασης


Υπολογισμός μορίων εδώ 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΠΟΤΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΠΟΤΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

Οι συναντήσεις της ΟΠΟΤΤΕ ξεκίνησαν την επόμενη κιόλας μέρα μετά από το Δ.Σ της Κυριακής 21-6.
Η δεύτερη συνάντηση ήταν στο Υπουργείο Υγείας με τον Υπουργό Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουπλή. Σε αυτήν συμμετείχε και ο Νομικός Σύμβουλος του Υπουργού Βαγγέλης Αυγουλάς. Από την ΟΠΟΤΤΕ συμμετείχαν τα μέλη: Σούλα Βακουφτσή, Βασίλης Δήμος, Στέλιος Τσούλιας και Γιώργος Χαβάκης.
Ο κ. Κουρουπλής ενημερώθηκε για τα βασικά θέματα των τρίτεκνων και όπως είπε «τα γνωρίζω και σας στηρίζω». Επίσης, τέθηκαν δύο θέματα για εργαζόμενους στο υπουργείο Υγείας:
1. Να ισχύει η συνυπηρέτηση για τους νοσηλευτές, τραυματιοφορείς κ.ά., όπως ισχύει σε άλλα υπουργεία.
2. Όταν γίνονται προσλήψεις μόνιμου και με σύμβαση προσωπικού στο Υπουργείο Υγείας να υπάρχει μοριοδότηση για τους τρίτεκνους.

Ο Υπουργός ήταν θετικός και στις δύο προτάσεις και μάλιστα έδωσε εντολή να εξεταστεί αν η μοριοδότηση είναι σε Υπουργική απόφαση για να αλλάξει άμεσα. Εάν είναι σε νόμο θα είναι πιο αργή η διαδικασία.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΠΟΤΤΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Οι συναντήσεις της ΟΠΟΤΤΕ, όπως αυτές προγραμματίστηκαν στο Δ.Σ της Κυριακής 21-6-2015 ξεκίνησαν το επόμενο κιόλας πρωί της Δευτέρας . 
Η πρώτη συνάντηση ήταν στο Υπουργείο Εργασίας με τη Γεν. Γραμματέας Πρόνοιας κ. Μαρίνα Κουτσούρη, η οποία και είναι αρμόδια για το θέμα της Επισιτιστικής Βοήθειας. Από την ΟΠΟΤΤΕ συμμετείχαν τα μέλη: Σούλα Βακουφτσή, Κλέλια Βαρβαρίγου, Βασίλης Δήμος, Κατερίνα Πατσώνα, Στέλιος Τσούλιας και Γιώργος Χαβάκης.

Τα μέλη της ΟΠΟΤΤΕ με την κ. Μαρίνα Κουτσούρη
Στη Γενική Γραμματέα τέθηκαν αρκετά θέματα όσον αφορά στη διαδικασία αλλά τα χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια που στην ουσία αποκλείει πολλούς τρίτεκνους, η ποιότητα των προϊόντων που θα διανεμηθούν κ.ά. Από τις απαντήσεις προέκυψαν τα εξής:
·                     Το υπουργείο ετοιμάζεται να δώσει παράταση στις αιτήσεις για την Επισιτιστική (είχε ανακοινωθεί 1-31 Ιουλίου). Αυτό έχει σχέση και με την παράταση των φορολογικών δηλώσεων.
·                     Οι σύλλογοι που συμμετέχουν θα ακολουθήσουν παρόμοια πορεία με τις αιτήσεις στο πρόγραμμα του 2013. Δηλαδή: Θα ανοίγει κατάλληλη πλατφόρμα στο διαδίκτυο (ΗΔΙΚΑ) και με ειδικούς κωδικούς θα μπορούν οι σύλλογοι να καταχωρούν τους αιτούντες.
·                     Βασικό για το υπουργείο είναι η συνεργασία με των εταίρων στις Κοινωνικές Συμπράξεις.
·                     Πρόθεση του υπουργείου είναι να μη γίνονται αποκλεισμοί φορέων, συλλόγων, αφού θεωρεί ότι είναι πολύτιμοι συνεργάτες.
·                     Το υπουργείο θα αποστείλει οδηγίες για όλα τα θέματα της επισιτιστικής.


Τα μέλη της ΟΠΟΤΤΕ με τη βουλευτή Μαγνησίας κ. Δανάη Τζήκα- Κωστοπούλου
Κατά τη διάρκεια της αναμονής στο υπουργείο τα μέλη της Ομοσπονδίας είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν για λίγο με την Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Φωτίου, με το Γεν. Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργο Ρωμανιά, τον οποίο ενημέρωσαν, πολύ σύντομα, για το θέμα της εξομοίωσης και τις υποσχέσεις που έχουν  δοθεί. Επίσης, συναντήθηκαν με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Βόλο κ.κ. Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, Δανάη Τζήκα-Κωστοπούλου, Κώστα Δελημήτρο και Μάκη Μπαλλή, οι οποίοι δήλωσαν συμπαραστάτες των τρίτεκνων στα προβλήματά τους, ενώ τα μέλη τους υπενθύμισαν την πρόταση νόμου για την εξομοίωση. 

Τα μέλη της Ομοσπονδίας θεώρησαν ότι η συνάντηση αυτή ήταν αρκετά εποικοδομητική και έλυσε αρκετές απορίες, όμως το θέμα έχει αρκετές παραμέτρους και χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση.

Το Δ.Σ της ΟΠΟΤΤΕ στην ΑΘΗΝΑ

Το Δ.Σ της ΟΠΟΤΤΕ την Κυριακή 21-6-2015 στην ΑΘΗΝΑ
Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το προγραμματισμένο Δ.Σ στο οποίο συζητήθηκαν πολλά θέματα και πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις. Επίσης ,προγραμματίστηκαν οι συναντήσεις οι οποίες ξεκίνησαν την επόμενη κιόλας ημέρα. Στο Δ.Σ παρευρέθηκαν και μέλη εκτός ΔΣ, όπως μέλη από τις Σέρρες, από την Καισαριανή κ.α. αφού οι συνεδριάσεις είναι ανοικτές. Μεταξύ άλλων εγκρίθηκε η εγγραφή δύο συλλόγων Νήσου Τήνου και Καισαριανής. Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες από την 4ωρη συνεδρίαση.