Για επικοινωνία, στείλτε, τα άρθρα, τις σκέψεις , τα σχόλια και τις απόψεις σας στο e-mail tritеknoiefimerida@gmail.com

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Τι αλλάζει στις μετεγγραφές σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Τι αλλάζει στις μετεγγραφές σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και ποιοι τις δικαιούνται

Σήμερα υπάρχουν 178.458 φοιτητές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ οι οποίοι χαρακτηρίζονται «αιώνιοι».

Στις ευπαθείς ομάδες, κοινωνικά (ασθενείς, ορφανούς, άνεργους γονείς κ.ά.) και οικονομικά, «εστιάζουν» οι νέες διατάξεις για τις μετεγγραφές, οι οποίες θα ισχύσουν για την ερχόμενη ακαδημαϊκή χρονιά και τις πριμοδοτούν με επιπλέον μόρια. Επίσης δικαίωμα μετεγγραφής θα έχουν φέτος και φοιτητές προηγούμενων ετών - και όχι μόνον οι πρωτοετείς -  αλλά και Έλληνες σπουδαστές πανεπιστημίων του εξωτερικού.
Η ρύθμιση για τις μετεγγραφές έχει ολοκληρωθεί από το υπουργείο Παιδείας, αλλά μπορεί να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις τις επόμενες ημέρες από τα κόμματα τη συγκυβέρνησης και μετά θα ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, όπως γράφει το Έθνος.
Στη συνέχεια θα οριστούν κάποιες λεπτομέρειες, όπως η μοριοδότηση για κάθε κατηγορία δικαιούχου, διαδικασίες οι οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν ταχύτατα, καθώς πρέπει να είναι ενημερωμένοι οι φετινοί υποψήφιοι που παίρνουν μέρος στις Πανελλαδικές προκειμένου να κάνουν ανάλογα και τις επιλογές τους στο μηχανογραφικό δελτίο, το οποίο θα κληθούν να συμπληρώσουν τον Ιούλιο.
Οι νέες ρυθμίσεις έχουν πολλές καινοτομίες και είναι προσαρμοσμένες στο σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ, που έβαζε «φρένο» στις μετεγγραφές μετά την προσφυγή που έκαναν οι αρχιτεκτονικές σχολές, ενώ μπαίνει και «πλαφόν» 10% επί του αριθμού των εισακτέων ανά τμήμα, κάτι που σημαίνει ότι φέτος οι θέσεις για τις μετεγγραφές θα είναι περιορισμένες.
Καινοτομίες του νέου συστήματος αποτελούν τα εξής:
Εισάγονται 11 κριτήρια με διαβάθμιση μοριοδότησης, ώστε να μπορεί ο ενδιαφερόμενος να κάνει συνδυασμό κριτηρίων και να αυξήσει τις πιθανότητές να πάρει μετεγγραφή. Π.χ. Ορφανός + οικονομικό πλαφόν + πολυτεκνία +ασθένεια κ.ά.
Δυνατότητα αίτησης μετεγγραφής και από άλλα έτη σπουδών εκτός του πρώτου όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Από το δικαίωμα αυτό εξαιρούνται οι επί πτυχίο φοιτητές ή οι φοιτητές που βρίσκονται στο τελευταίο έτος σπουδών αλλά και όσοι έχουν ξεπεράσει τον κανονικό χρόνο σπουδών, όπως αυτός ορίζεται από το πρόγραμμα του τμήματος, ανεξάρτητα από το έτος στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι
Μπαίνουν δύο οικονομικά πλαφόν, 5.000 και 8.000 ευρώ ανά μέλος της οικογένειας. Το χαμηλότερο πλαφόν θα μοριοδοτείται περισσότερο και το υψηλότερο λιγότερο.
Οι μετεγγραφές δεν θα μπορούν να ξεπερνούν το 10% του αριθμού των εισακτέων ανά τμήμα. Τα ιδρύματα θα δηλώνουν τον αριθμό των πρωτοετών φοιτητών που μπορούν να εγγράψουν σε συνδυασμό με τον αριθμό των μετεγγραφών.
Ποιοι έχουν δικαίωμα μετεγγραφής:
·                     Τα τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας, οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι.
·                     Φοιτητές με σοβαρά προβλήματα υγείας αλλά και όσοι έχουν πραγματοποιήσει δωρεά μυελού των οστών και οργάνου σε συγγενή πρώτου και δευτέρου βαθμού.
·                     Όσοι έχουν αδελφό ή αδελφή φοιτητή.
·                     Όσοι έχουν γονείς ή κηδεμόνες ένας εκ των οποίων ή και οι δύο αθροιστικά έχουν αποδεδειγμένα συμπληρώσει δέκα μήνες ανεργίας εντός του τρέχοντος έτους.
·                     Όσοι είναι ορφανοί από τον έναν ή και τους δύο γονείς ή είναι τέκνα άγαμης μητέρας.

Μετεγγραφές από ΑΕΙ του εξωτερικού


Με τις νέες ρυθμίσεις θα επιτραπεί ύστερα από πολλά χρόνια το δικαίωμα μετεγγραφής και για τους Έλληνες που σπουδάζουν σε ΑΕΙ του εξωτερικού. Για τον λόγο αυτό θα συγκροτηθεί πενταμελής επιτροπή, που θα εξετάζει τα αιτήματα για κατ” εξαίρεση μετεγγραφή σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, αλλά δεν θα αφορούν τους επί πτυχίο φοιτητές και όσους έχουν ξεπεράσει τα εκ του νόμου οριζόμενα έτη σπουδών.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 2015 - 2016

Κοινωνικός τουρισμός: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τους δικαιούχους

Alonissos Beach


Από 1η Οκτωβρίου 2015 μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου του 2016 έχουν δικαίωμα να κάνουν διακοπές οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ για την περίοδο 2015 -2016.

Έτσι λοιπόν και τον επόμενο χρόνο θα πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα Κοινωνικός Τουρισμός του ΟΑΕΔ όπου θα διαθέσει σε 150.000 ωφελούμενους την Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού σε ανέργους και εργαζόμενους αλλά και στις οικογένειές τους.

Το πρόγραμμα θα ξεκινάει από την 1η Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τον Σεπτέμβριο ενώ οι ανακοινώσεις από την Διοίκηση του ΟΑΕΔ θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Τα κριτήρια συμμετοχής αναμένεται να είναι τα ίδια με πέρσι αναμένεται να ξεκινήσουν στα μέσα Ιουλίου και θα γίνονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά

Οι αιτήσεις δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Επιδότησης Διακοπών Εργαζομένων, Ανέργων και των Οικογενειών αυτών με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού έτους 2015 - 2016 του ΟΑΕΔ θα ξεκινήσουν τον Ιούλιο.

Το Πρόγραμμα αφορά στην επιδότηση διακοπών διάρκειας από μία έως πέντε διανυκτερεύσεις ενώ σύμφωνα με τα περσινά κριτήρια δικαιούχοι του προγράμματος είναι είτε εργαζόμενοι με 50 ημέρες εξαρτημένης εργασίας το έτος 2014 είτε άνεργοι που το έτος 2013 έλαβαν 50 ημερήσια επιδόματα τακτικής επιδότησης ανεργίας είτε εγγεγραμμένοι άνεργοι στα Ειδικά Μητρώα Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ

Για την επιλογή στο πρόγραμμα εφαρμόζεται αυτοματοποιημένη διαδικασία μοριοδότησης από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Οργανισμού

Υπενθυμίζουμε ότι το περσινό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ (2014-2015) είναι ακόμη σε εξέλιξη και κλείνει στις 30/09/2015

ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΙΟΥΝΙΟΥ

Δείτε πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις του Ιουνίου!

Παράταση για τη ρύθμιση των οφειλών στους ΟΤΑ


Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταβληθούν οι συντάξεις για τον μήνα Ιούνιο όλων των Ταμείων.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες:

Οι συντάξεις του ΙΚΑ θα πληρωθούν Πέμπτη 28 Μαΐου.

Οι συντάξεις του ΤΑΠ – ΟΤΕ θα πληρωθούν Παρασκευή 29 Μαΐου

Οι συντάξεις του ΝΑΤ καταβάλλονται Παρασκευή 29 Μαΐου.

Οι συντάξεις του ΟΓΑ αναμένεται να καταβληθούν την Δευτέρα 1 Ιουνίου.

Οι συντάξεις του ΟΑΕΕ θα καταβληθούν επίσης την Δευτέρα 1 Ιουνίου.

Τέλος, οι συντάξεις του Δημοσίου θα καταβληθούν ως εξής: Οι παλαιοί συνταξιούχοι θα πληρωθούν τις συντάξεις την Πέμπτη 28 Μαΐου, ενώ οι νέοι συνταξιούχοι την Τετάρτη 10 Ιουνίου.

ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ ΚΑΝ΄ ΤΟ ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΟΙ

Τραπεζοκαθίσματα: Καν' το όπως οι Πορτογάλοι

Ο επιτυχημένος συμβιβασμός της Λισσαβόνας, με την αποφυγή εμπορευματοποίησης του δημόσιου χώρου και τους ελεγχόμενους χώρους εστίασης, που συμβάλλουν και στη ζωντάνια της πόλης

Όλοι μας χαιρόμαστε τις καφετέριες και τα εστιατόρια στις πλατείες και τα πεζοδρόμια. Ζωντανεύουν το δημόσιο χώρο, γίνονται τόποι συνάντησης και συναλλαγής – με λίγα λόγια αντιπροσωπεύουν την ίδια τη ζωτικότητα της πόλης.
Παρ όλα αυτά όμως, η άναρχη καταπάτηση του δημόσιου χώρου από τα τραπεζοκαθίσματα μπορεί να σημαίνει ακριβώς το αντίθετο, καθώς ελαττώνει τα πεζοδρόμια σε στενές λουρίδες από τις οποίες με το ζόρι περνάει πεζός – κι ούτε συζήτηση φυσικά για παιδικά ή αναπηρικά καροτσάκια.
Πώς μπορούμε λοιπόν να συμβιβάσουμε τα δύο παραπάνω; Η Λισσαβόνα ίσως μας δείχνει μια πιθανή λύση:
Επισκέφτηκα τη Λισσαβόνα για πρώτη μου φορά τον Απρίλιο αυτής της χρονιάς. Θα μπορούσα να γράψω τόμους γι’ αυτήν την υπέροχη πόλη, αλλά εδώ θα ήθελα να επικεντρωθώ σε ένα πράγμα μόνο που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση: της δημόσιες πλατείες και τα περίπτερα.
Ένα πράγμα που θα παρατηρήσουν αμέσως η επισκέπτες της Λισσαβόνας είναι η ψηλή ποιότητα των πλατειών στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Καλοσχεδιασμένες, καλοσυντηρημένες, ζωντανές, αλλά παρ’ όλ’ αυτά σχετικά τακτικές. Αυτό όμως που ίσως κάνει περισσότερη εντύπωση είναι τα περίπτερα-καφέ. Ακολουθούν την ίδια σχεδιαστική αρχή, εντάσσονται τέλεια στο χώρο, προσφέρουν ποτά και μικρογεύματα, ενώ τους επιτρέπεται να βγάζουν ένα περιορισμένο αριθμό καθισμάτων.


Τα περίπτερα πρωτοεμφανίζονται στη Λισσαβόνα στα τέλη του δεκάτου ενάτου αιώνα ως μικρά μαγαζιά (σαν τα Ελληνικά περίπτερα) που πουλούσαν καπνό, εφημερίδες, λαχεία, αναψυκτικά και μικρομεζέδες. Τη δεκαετία του 1980 ο δήμος της Λισσαβόνας, προστατεύοντας την παράδοση, ανακαίνισε τα παλιά περίπτερα, τα μετέτρεψε σε καφέ και τους έδωσε και έναν περιορισμένο περιβάλλοντα χώρο για να βγάλουν τραπεζοκαθίσματα σε υλικό και χρώμα που να ταιριάζει με το περίπτερο. Εκμισθώνονται με διαγωνισμό, ενώ η χρήση και ο σχεδιασμός τους ελέγχονται από το δήμο.
Η Λισσαβόνα μοιάζει να έχει βρει ένα πολύ επιτυχημένο συμβιβασμό: από τη μία έχει αποφύγει την πλήρη εμπορευματοποίηση και καταπάτηση του δημόσιου χώρου, ενώ από την άλλη προσφέρει ελεγχόμενους χώρους εστίασης, που συμβάλλουν και στη ζωντάνια της πόλης και την ποιότητα του δημόσιου χώρου της.


* Ο Άρης Καλαντίδης είναι πολεοδόμος. Ζει και εργάζεται στο Βερολίνο. Το άρθρο αυτό πρωτοδημοσιεύτηκε στα Αγγλικά στο http://blog.inpolis.com