Για επικοινωνία, στείλτε, τα άρθρα, τις σκέψεις , τα σχόλια και τις απόψεις σας στο e-mail tritеknoiefimerida@gmail.com

Κυριακή 10 Μαΐου 2015

ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

 Λίγες μέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων


Πανελλήνιες 2015: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις εξετάσεις

   Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι μαθητές της Γ Λυκείου καθώς την Δευτέρα 18 Μαΐου ξεκινούν πανελλήνιες εξετάσεις.
Τα μαθήματα στα σχολεία τελειώνουν στις 13 Μαΐου, ενώ οι υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων 2015 θα πρέπει να προμηθευτούν το «δελτίο εξεταζομένου» έως αυτήν την ημερομηνία (13 Μαΐου). Αυτό, είναι απαραίτητο για την συμμετοχή τους στις εξετάσεις.
Στο δελτίο αυτό, εκτός προσωπικών στοιχείων του υποψηφίου, θα αναγράφεται και το συγκεκριμένο εξεταστικό κέντρο, στο οποίο θα πρέπει οι υποψήφιοι να προσέρχονται για την εξέταση στα πανελλαδικά μαθήματα ή σε τυχόν ειδικά μαθήματα.
Οι εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β΄) για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα αρχίσουν τη Δευτέρα 18-5-2015, ενώ οι πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α΄) θα αρχίσουν την Τρίτη 19-5-2015.
Οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 17/6/2015.
Η Υγειονομική Εξέταση και Πρακτική Δοκιμασία των υποψηφίων για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τ.Ε.Φ.Α.Α.) θα διεξαχθεί από 15/6/2015 ως και 26/6/2015.
Τέλος, οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα αρχίσουν την Τρίτη 9/6/2015.
Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την Γ΄ τάξη των ημερήσιων και τη Δ΄ τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 3/6/2015 για όσους θα έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.
Οι απολυτήριες και πτυχιακές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Α΄ και Β΄) σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα ξεκινήσουν την Τετάρτη 10/6/2015 και θα διενεργηθούν με βάση το πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.
Όσον αφορά τα μηχανογραφικά δελτία, η υποβολή τους θα γίνει και φέτος ηλεκτρονικά από τα μέσα Ιουνίου ως τις αρχές Ιουλίου.
Στα μέσα Ιουνίου, όλοι οι υποψήφιοι για τις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ, θα παραλάβουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), από το Λύκειο στο οποίο υπέβαλαν την Αίτηση-Δήλωση του Φεβρουαρίου, για να τον χρησιμοποιήσουν κατά την ηλεκτρονική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου. Οι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων (χωρίς νέα εξέταση), θα μπορούν να αποκτούν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) σε όποιο Λύκειο τους εξυπηρετεί.
Στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας αναφέρεται, επίσης, ότι όσοι από τους μαθητές της τελευταίας τάξης εμπίπτουν στην ειδική κατηγορία των υποψηφίων-πασχόντων από σοβαρές παθήσεις (για εισαγωγή στο 5% των θέσεων εισακτέων), έχουν ήδη πιστοποιηθεί από συγκεκριμένα νοσοκομεία για την πάθησή τους. Οι υποψήφιοι (οι μαθητές και οι αντίστοιχοι απόφοιτοι) θα υποβάλουν ειδικό μηχανογραφικό δελτίο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Για όλες τις παραπάνω διαδικασίες, οι υποψήφιοι θα ενημερώνονται από τα Λύκειά τους με σχετικές εγκυκλίους. Παράλληλα, ενημερωτικό υλικό, εγκύκλιοι, υποδείγματα κλπ θα αναρτώνται και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (www.minedu.gov.gr) στον σύνδεσμο «Εξετάσεις».

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΑΕΙ ΤΟ 2015

Πανελλήνιες 2015: Πιο δύσκολη η εισαγωγή στα ΑΕΙ - Περισσότεροι στα ΤΕΙ
Πανελλήνιες 2015: Πότε ξεκινούν οι εξετάσεις

Πιο δύσκολη θα είναι φέτος η εισαγωγή στα πανεπιστήμια, καθώς το υπουργείο Παιδείας μείωσε κατά περίπου 2.000 τις θέσεις στα ΑΕΙ.

Ιδιαίτερα ανεβασμένος αναμένεται ο πήχης στις λεγόμενες «καλές» σχολές των κεντρικών Πανεπιστημίων, καθώς σε αυτές μειώθηκαν οι θέσεις, ενώ αυξήθηκαν οι θέσεις στην περιφέρεια και σε κάποια ΤΕΙ.
Το «τοπίο» ανά πεδίο σε δημοφιλείς σχολές διαμορφώνεται ως εξής:
- Στην Ιατρική Σχολή Αθήνας θα εισαχθούν φέτος 180 άτομα (πέρυσι 175) και στην αντίστοιχη σχολή της Θεσσαλονίκης 190 άτομα (πέρυσι 200).
- Στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών εισάγονται εφέτος 220 άτομα (250 πέρυσι) και στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων 260 άτομα (275 πέρυσι).
Δύσκολη είναι η «μάχη» και για τη σχολή Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, που χάνει 50 θέσεις, ενώ το Χημικό χάνει 20 θέσεις. Η σχολή Μαθηματικών στην Πάτρα χάνει και αυτή 40 θέσεις. Ανοδική αναμένεται και η τάση στις σχολές Ψυχολογίας, όπου η ζήτηση εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί στα ύψη.
Παράλληλα, κατατέθηκαν ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που αφορούν το βαθμό προαγωγής και απόλυσης κατά τις τελευταίες τάξεις των ημερήσιων και εσπερινών λυκείων, αλλά και την κατάργηση της επιλογής θεμάτων κατά 50% από την τράπεζα θεμάτων κατά τις εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το σχολικό έτος 2015-2016.
Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται αλλαγές στο σύστημα των πανελληνίων εξετάσεων από το σχολικό έτος 2015 - 2016, διάκριση των προτύπων από τα πειραματικά σχολεία, καθώς επίσης αλλαγές στη διαδικασία επιλογής νέων στελεχών εκπαίδευσης (διευθυντές, προϊστάμενοι σχολικών μονάδων και διευθυντές εκπαίδευσης).
Πανελλήνιες 2015: Οι σημαντικές ημερομηνίες των εξετάσεων
Το νομοσχέδιο που αφορά στα «επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση», αναμένεται να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Τρίτη.
Τι αλλάζει στις εξετάσεις
Με στόχο την παροχή περισσότερων διεξόδων στους υποψηφίους της επόμενης σχολικής χρονιάς, αλλά και το μη αιφνιδιασμό τους με μέτρα που θα ανέτρεπαν τον προγραμματισμό τους, το υπουργείο Παιδείας προχώρησε στις παρακάτω ρυθμίσεις:
Στις εξετάσεις εισαγωγής του σχολικού έτους 2015-2016 δίνονται στους μαθητές και στις μαθήτριες οι εξής δυνατότητες:
α) Να δώσουν εξετάσεις σε τέσσερα (4) μαθήματα και να είναι υποψήφιοι σε ένα (1) μόνο επιστημονικό πεδίο, όπως προβλεπόταν από το πρόσφατα νομοθετημένο σύστημα εισαγωγής.
β) Να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ένα δεύτερο (2ο) επιστημονικό πεδίο, αν επιλέξουν και ένα 5ο πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα.
Όλοι οι υποψήφιοι, ανεξάρτητα από την ομάδα προσανατολισμού, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν μέσα από τρία (3) επιστημονικά πεδία, το ένα (1) ή τα δύο (2) επιστημονικά πεδία στα οποία θα έχουν πρόσβαση.
Κάθε ομάδα προσανατολισμού έχει τρία (3) κοινά μαθήματα που απαιτούνται σε όλα τα επιστημονικά πεδία όπου έχει πρόσβαση η ομάδα προσανατολισμού. Το τέταρτο (4ο) μάθημα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο.
Πανελλήνιες 2015: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις εξετάσεις
Με ένα διαφορετικό τέταρτο (4ο) μάθημα ανοίγεται η δυνατότητα πρόσβασης σε δεύτερο (2ο) επιστημονικό πεδίο.
Για όλα τα γνωστικά αντικείμενα (Μαθήματα Γενικής Παιδείας, Μαθήματα Προσανατολισμού και Μαθήματα Επιλογής) θα ακολουθηθούν προγράμματα σπουδών ήδη εγκεκριμένα από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ή το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που αντιστοιχούν σε επίσης ήδη εγκεκριμένα σχολικά εγχειρίδια, τα οποία θα οριστούν με υπουργική απόφαση.
Στο εβδομαδιαίο ωρολόγιο πρόγραμμα της Γ' Λυκείου προστίθεται μία ώρα Ιστορία Κοινωνικών Επιστημών σε αντικατάσταση μιας ώρας Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης, κατά τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου.

Ο κ. Κουράκης επισήμανε: Η αντικατάσταση αυτή κρίθηκε απαραίτητη, ώστε οι όλοι οι μαθητές της Γ' Λυκείου, ανεξαρτήτως πεδίου, να έχουν επαφή με τις κοινωνικές επιστήμες. Κι αυτό γιατί σε μια κοινωνία που αντιμετωπίσει προκλήσεις σε οικονομικό και πολιτισμικό επίπεδο θεωρούμε ότι η προσθήκη του μαθήματος θα συμβάλλει την καλλιέργεια κριτικής σκέψης και θα δώσει ευκαιρίες και ερεθίσματα προβληματισμού στους νέους και νέες λίγους μήνες πριν την απόκτηση του δικαιώματος της ψήφου».

ΠΟΙΑ είναι τα 3 ποτά που σας βοηθήσουν

ΠΟΙΑ είναι τα 3 ποτά που σας βοηθήσουν να κρατήσετε τα νεφρά σας υγιή!

Φωτογραφία για ΠΟΙΑ είναι τα 3 ποτά που σας βοηθήσουν να κρατήσετε τα νεφρά σας υγιή!

Η πέτρα στα νεφρά (η νεφρολιθίαση δηλαδή) πλήττει χιλιάδες συνανθρώπους μας. Και είναι, εν πολλοίς, γνωστό πως πρέπει να πίνουμε πολύ νερό ώστε τα νεφρά να μπορούν να απομακρύνουν αποτελεσματικά τις τοξίνες και άλλα περιττά υπολείμματα μέσω των ούρων. Ωστόσο, εκτός από το νερό, υπάρχουν και άλλα ποτά που θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τα νεφρά σας υγιή.

Κρασί

Λίγο κρασί είναι ευεργετικό για τα νεφρά και προστατεύει την καρδιά σε ασθενείς που ήδη πάσχουν από νεφροπάθεια, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Οι αναλύσεις τους έδειξαν ότι μισό έως ένα ποτήρι κρασί συσχετίζεται με 37% μικρότερο κίνδυνο χρόνιας νεφροπάθειας, σε σύγκριση με άτομα που δεν πίνουν καθόλου κρασί. Από τους συμμετέχοντες που αντιμετώπιζαν χρόνιο πρόβλημα στα νεφρά, όσοι έπιναν λίγο κρασί καθημερινά είχαν κατά 29% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόβλημα στην καρδιά.

Χυμός κράνμπερι

Το κράνμπερι προστατεύει τόσο τα νεφρά όσο και το ουροποιητικό σύστημα, καθώς περιέχει ένα πολύτιμο συστατικό που εμποδίζει το βακτήριο Εσερίχια κόλι να προσκολλάται στα τοιχώματα του ουροποιητικού. Το βακτήριο αυτό ευθύνεται για το 80-90% όλων των περιστατικών ουρολοίμωξης. Η ουρολοίμωξη εμφανίζεται όταν τα βακτήρια εισβάλλουν στο ουροποιητικό και πολλαπλασιάζονται, με αποτέλεσμα το οίδημα και το πόνο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λοίμωξη περιορίζεται στην ουροδόχο κύστη, εάν όμως δεν αντιμετωπιστεί άμεσα μπορεί να εξαπλωθεί στα νεφρά και να προκαλέσει σοβαρότερης μορφής λοίμωξη (πυελονεφρίτιδα).

Χυμός από εσπεριδοειδή

Προτιμήστε τη λεμονάδα και το χυμό από λάϊμ , καθώς περιέχουν περισσότερα υποπροϊόντα των νιτρικών οξέων. Οι ουσίες αυτές συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη της νεφρολιθίασης. Ο χυμός θα πρέπει να είναι βέβαια φυσικός και να μην περιέχει πρόσθετη ζάχαρη – η οποία συμβάλλει στην εμφάνιση άμμου ή πέτρας στα νεφρά. Τα νιτρικά οξέα αποτρέπουν τη συνένωση του ασβεστίου με άλλα μεταλλικά στοιχεία, μια διαδικασία που οδηγεί κανονικά στο σχηματισμό κρυστάλλων στα νεφρά.