Για επικοινωνία, στείλτε, τα άρθρα, τις σκέψεις , τα σχόλια και τις απόψεις σας στο e-mail tritеknoiefimerida@gmail.com

Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Μέσω Taxisnet εντοπίζονται πλέον οι πλαστές ταμειακές με μια απόδειξη

  Μέσω Taxisnet εντοπίζονται πλέον οι πλαστές ταμειακές με μια απόδειξη

 


    Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου έτους 2015 για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και προς αντιμετώπιση των αυξημένων κρουσμάτων αδήλωτων ταμειακών μηχανών, θέτει σε παραγωγική λειτουργία φόρμα ελέγχου της νομιμότητας των ταμειακών μηχανών μέσω του Taxisnet εκ μέρους τόσο των ελεγκτών όσο και των πολιτών.

      Η Γ.Γ.Δ.Ε. Κατερίνα Σαββαΐδου με αφορμή τη νέα εφαρμογή επισημαίνει ότι: «Θα χρησιμοποιηθεί κάθε μέσο και κυρίως η τεχνολογία για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η οποία συνεπάγεται την απώλεια δημοσίων εσόδων που μπορούν να ελαφρύνουν ιδίως τη σημερινή περίοδο τα βάρη των πολιτών. Με την εφαρμογή ελέγχου της νομιμότητας των ταμειακών μηχανών οι ελεγκτές, αλλά και οι πολίτες-φορολογούμενοι, μπορούν να ελέγχουν σε πραγματικό χρόνο αν η απόδειξη που τους δίνεται έχει εκδοθεί από νομίμως δηλωθείσα ταμειακή μηχανή. Η βοήθεια των πολιτών είναι πολύτιμη, καθώς ενισχύει την καθημερινή προσπάθεια που κάνουν κάτω από αντίξοες συνθήκες οι υπάλληλοι των ΔΟΥ για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

 

 Οδηγίες λειτουργίας

Επιλέξτε το αντίστοιχο με την ιδιότητά σας πλήκτρο εισόδου και καταχωρήστε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης μοναδικής σύνδεσης, που χρησιμοποιείτε για την είσοδο σας στο Taxis.

Είσοδος " Εγκαταστάτες / Κατασκευαστές "


Είσοδος εξουσιοδοτημένων εγκαταστατών ΦΗΜ.
Είσοδος " Πολίτες "

Είσοδος για τον έλεγχο αυθεντικότητας ληφθέντων παραστατικών, πχ. αποδείξεων λιανικής.
Είσοδος " Επιχειρήσεις "

Είσοδος για τον έλεγχο υποβληθέντων στοιχείων S.TXT, ή καταχώριση χειρόγραφων στοιχείων. 



ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
 

Επειδή πολλοί ρωτούν για τις μετεγγραφές και προκειμένου να δίνονται βέβαιες απαντήσεις η ΟΠΟΤΤΕ επικοινώνησε με το υπουργείο Παιδείας για το θέμα αυτό. Οι αρμόδιοι ενημέρωσαν την ΟΠΟΤΤΕ πως επίκειται έκδοση Υπουργικής Απόφασης (αφού ψηφίστηκε ο νόμος), η οποία θα δίνει διευκρινήσεις για το πως ακριβώς θα εφαρμοστεί την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά.

Τι αλλαγές έρχονται για εκπαιδευτικούς, ωράριο, ΑΕΙ και σχολεία.

Τι αλλαγές έρχονται για εκπαιδευτικούς, ωράριο, ΑΕΙ και σχολεία.
Το νέο Μνημόνιο εκτός από μέτρα φωτιά στις τσέπες των πολιτών, φέρνει αλλαγές και σε άλλους τομείς, όπως αυτόν της εκπαίδευσης και συγκεκριμένα η κυβέρνηση αναλαμβάνει τις δεσμεύσεις για την αξιολόγηση εκπαιδευτικών, το ωράριο το νέο σχολείο και την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύμφωνα με το κείμενο του Μνημονίου οι αρχές θα διασφαλίσουν τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του τομέα της εκπαίδευσης σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της EE και αυτό θα τροφοδοτήσει την προγραμματισμένη ευρύτερη στρατηγική ανάπτυξης. Οι αρχές, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, θα επικαιροποιήσουν, έως τον Απρίλιο του 2016, την αξιολόγηση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος που εκπόνησε ο ΟΟΣΑ το 2011. Η εν λόγω επανεξέταση θα καλύπτει όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των δεσμών μεταξύ έρευνας και εκπαίδευσης και της συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων, ερευνητικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων με σκοπό την ενίσχυση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας (βλ. επίσης ενότητα 4.2).

 Μεταξύ άλλων, η επανεξέταση θα αξιολογήσει την υλοποίηση της μεταρρύθμισης του «Νέου Σχολείου», το περιθώριο περαιτέρω εξορθολογισμού (των τάξεων, σχολείων και πανεπιστημίων), τη λειτουργία και διακυβέρνηση των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την αποδοτικότητα και αυτονομία των δημόσιων εκπαιδευτικών μονάδων και την αξιολόγηση και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα. Η επανεξέταση θα προτείνει συστάσεις σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών του ΟΟΣΑ.

Με βάση τις συστάσεις της επανεξέτασης, οι αρχές θα εκπονήσουν επικαιροποιημένο εκπαιδευτικό σχέδιο δράσης και θα υποβάλουν προτάσεις για δράσεις το αργότερο έως τον Μάιο του 2016, οι οποίες θα εγκριθούν έως τον Ιούλιο του 2016, και εφόσον είναι δυνατόν, τα μέτρα θα πρέπει να τεθούν σε ισχύ πριν από το ακαδημαϊκό έτος 2016-17.


 Ειδικότερα, οι αρχές δεσμεύονται να ευθυγραμμίσουν τον αριθμό διδακτικών ωρών ανά μέλος του προσωπικού, καθώς και την αναλογία μαθητών ανά τάξη και ανά εκπαιδευτικό, με τις βέλτιστες πρακτικές των χωρών του ΟΟΣΑ, το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2018. Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων θα συνάδει με το γενικό σύστημα αξιολόγησης της δημόσιας διοίκησης. Οι αρχές θα διασφαλίσουν τη δίκαιη μεταχείριση όλων των φορέων παροχής εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών ιδρυμάτων, καθορίζοντας ελάχιστα πρότυπα. 

Πληρώνονται το Κοινωνικό Μέρισμα των 500 ευρώ

Πληρώνονται το Κοινωνικό Μέρισμα των 500 ευρώ 20.000 δικαιούχοι που δεν το είχαν λάβει.
Μετά από την μεγάλη καθυστέρηση - επιτέλους - περίπου 20.000 δικαιούχοι θα λάβουν το Κοινωνικό Μέρισμα και το 500 ευρώ επίδομα, που είχε νομοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι περίπου 20.000 δικαιούχοι που είχαν κάνει την απαραίτητη αίτηση και πληρούσαν τα κριτήρια θα λάβουν το Κοινωνικό Μέρισμα που όλο αυτό το διάστημα δεν το είχαν λάβει λόγω της εξάντλησης του προβλεπόμενου κονδυλίου , όπως είχε πει ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών (κ. Σταικούρας).

 Συγκεκριμένα έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Οικονομικών, η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος σε όσους δικαιούχους δεν το είχαν λάβει πέρσι. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για όσες αιτήσεις βρίσκονται ακόμα σε εκκρεμότητα λόγω των απαραίτητων ελέγχων που πρέπει να γίνουν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή έχουν παραπεμφθεί προς έλεγχο επειδή έχει διαπιστωθεί μια ανακολουθία στα δηλωθέντα εισοδήματα. Υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε περίπου 10.000 αυτές οι περιπτώσεις και συνολικά, υπολογίζεται ότι η δαπάνη του κρατικού προϋπολογισμού για να ολοκληρωθεί η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος θα ανέλθει στα 10 εκατ. ευρώ.

 Σημειώνεται ότι το κοινωνικό μέρισμα, αποτέλεσε μια κοινωνική παροχή της προηγούμενης κυβέρνησης, όπου με εισοδηματικά κριτήρια δόθηκε στους δικαιούχους το ποσό των 500 ευρώ. Έως τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, είχε καταβληθεί κοινωνικό μέρισμα σε περίπου 700.000 νοικοκυριά, ενώ η δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό είχε ανέλθει στα 453 εκατ. ευρώ.

 Η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να προωθήσει, στην προσπάθεια καταπολέμησης της ανθρωπιστικής κρίσης, μια σειρά από προγράμματα που στοχεύουν στην κάλυψη βασικών αναγκών των πολιτών, αντί του κοινωνικού μερίσματος. Στο πλαίσιο αυτό, επίκειται τις επόμενες ημέρες η έναρξη της επιδότησης σίτισης σε περίπου 300.000 φυσικά πρόσωπα, μέσω της εφαρμογής Κάρτας Αλληλεγγύης, όπως επίσης και η δωρεάν επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος και η χρήση του με όριο τις 300 kwh ανά μήνα, αλλά και η επιδότηση ενοικίου

Τον Σεπτέμβριο η διόρθωση του λάθους στα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ

Τον Σεπτέμβριο η διόρθωση του λάθους στα οικογενειακά επιδόματα του ΟΓΑ


Στις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να καταστεί δυνατή η διόρθωση του λάθους που πραγματοποιήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) και είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξουν δικαιούχοι των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΓΑ που είτε υπάχθηκαν σε κατώτερη κατηγορία, είτε ακόμα χειρότερα, έχασαν την εν λόγω παροχή.
Το λάθος που πραγματοποιήθηκε αφορά την προσθήκη του κοινωνικού μερίσματος στον υπολογισμό του ετήσιου εισοδήματος, με αποτέλεσμα να υπάρξει λαθεμένη αύξησή του, άρα να βρεθούν δικαιούχοι, που έλαβαν μικρότερα οικογενειακά επιδόματα από αυτά που τους αναλογούσαν ή δεν έλαβαν καθόλου.
Το συγκεκριμένο λάθος, τεχνικού χαρακτήρα, προέκυψε επειδή δεν έγινε προσεκτική ανάγνωση της διάταξης που αφορά τη χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων, στην οποία τονίζεται ξεκάθαρα ότι εξαιρείται το κοινωνικό μέρισμα, από το ετήσιο εισόδημα.

Οι περισσότερες περιπτώσεις που εντοπίστηκε το λάθος αφορούν οικογένειες με πολύ χαμηλό εισόδημα που λόγω της προσθήκης του κοινωνικού μερίσματος, βρέθηκαν να υπερβαίνουν το όριο των 9.000 ευρώ και έτσι αντί για ένα παιδί να λάβουν 40 ευρώ το μήνα ως επιχορήγηση, έλαβαν 26,60 ή ακόμα χειρότερα, 13 ευρώ. Οι προσπάθειες που καταβάλλει ο ΟΓΑ είναι η επιστροφή των χρημάτων στους δικαιούχους να γίνει στις αρχές του επόμενου μήνα. Εάν όμως η ΓΓΔΕ δεν προλάβει να διορθώσει το λάθος, τότε υπάρχει η δέσμευση ότι τα πρόσθετα χρήματα θα καταβληθούν το β' δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου, όταν είναι προγραμματισμένο να γίνει η καταβολή της γ' δόσης των οικογενειακών επιδομάτων. Υπενθυμίζεται ότι στη β' δόση χορηγήθηκε ποσό κοντά στα 65 εκατ. ευρώ σε 235.463 δικαιούχους για την καταβολή του Ενιαίου Επιδόματος Στήριξης Τέκνων και του Ειδικού Επιδόματος Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών.

Αλλαγές στα διόδια

Αλλαγές στα διόδια - Ποιοι θα έχουν έκπτωση και ποιοι θα περνούν δωρεάν
Αλλαγές στα διόδια -Ποιοι θα έχουν έκπτωση και ποιοι θα περνούν δωρεάν

Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό ανακοίνωση δέσμη μέτρων για τα διόδια.
Συγκεκριμένα έκανε λόγω για ελκυστικότερη πολιτική διοδίων για δύο από τις πέντε συμβάσεις παραχώρησης της Ιονίας Οδού και του Ε-65.
 Σύμφωνα με το σχεδιασμό που ανακοινώθηκε, η συμφωνία η οποία εξασφαλίστηκε με τον όμιλο της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ που κατασκευάζει τα δύο έργα, περιλαμβάνει τις εξής ενέργειες: 
1. Δωρεάν διελεύσεις από πλευρικούς σταθμούς διοδίων, για ενδοδημοτικές μετακινήσεις, οι οποίες δεν έχουν εναλλακτικές διαδρομές. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Σπίρτζης μόνο στα όρια του δήμου Ωρωπού υπάρχουν επτά σταθμοί διοδίων, χωρίς να υπάρχουν εναλλακτικές οδεύσεις. Γι' αυτές τις περιπτώσεις συμφωνήθηκε η δωρεάν διέλευση των κατοίκων στα όρια των δήμων. Οι δήμοι που εντάσσονται σ' αυτή την κατηγορία είναι: Ωρωπού, Θηβαίων και Ορχομενού.
2. Δωρεάν διελεύσεις από όλους τους σταθμούς του Εθνικού Οδικού δικτύου, σε οχήματα που ανήκουν ή μεταφέρουν άτομα με ειδικές ανάγκες. 
3. Επιπλέον εκπτώσεις σε εργαζόμενους που χρησιμοποιούν διόδια. Η συμφωνία αφορά εργαζομένους με σχέσεις εξαρτημένης εργασίας που χρησιμοποιούν καθημερινά τον αυτοκινητόδρομο. Στις 40 διελεύσεις προβλέπονται τουλάχιστον 5 δωρεάν το μήνα, δηλαδή το 12,5 % των μετακινήσεων των χρηστών. 
4. Για το αναλογικό σύστημα διοδίων χιλιομετρικής χρέωσης όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, θα εκπονηθεί άμεσα μελέτη εφαρμογής, πλήρως αναλογικών χρεώσεων, η οποία θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται με την ολοκλήρωση της κατασκευής των οδικών έργων. 
5. Έναρξη λειτουργίας των πλευρικών σταθμών Βαρυμπόμπης και Αγ. Στεφάνου για το τέλος της περιόδου ολοκλήρωσης των έργων και συγκεκριμένα για το τέλος του 2018. Για τους δημότες που είναι μόνιμοι κάτοικοι των δήμων Αχαρνών, Κηφισιάς και Διονύσου, προβλέπεται να διέρχονται δωρεάν ακόμα και όταν θα λειτουργήσουν οι σταθμοί το 2018.
6. Υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών αν οι Δήμοι παρέχουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες στα έργα παραχώρησης, δηλαδή υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων, ηλεκτροφωτισμού, πρασίνου κ.α.

7. Θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να επιλυθούν θέματα που αποτελούν τις βασικές πληγές καθυστερήσεων των δημόσιων έργων, όπως απαλλοτριώσεις, περιβαλλοντικές ρυθμίσεις, αρχαιολογικές έρευνες. Για το λόγο αυτό συμφωνήθηκε η χρονική παράταση της περιόδου κατασκευών να είναι 17 μήνες για την Ιόνια Οδό (Αντίρριο - Γιάννενα και Μεταμόρφωση - Σκάρφεια) και 18 μήνες για τον άξονα Κεντρικής Ελλάδος (Λαμία - Ξυνιάδα - Ε65).

Από τη Δευτέρα και για ένα μήνα, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης


Από τη Δευτέρα και για ένα μήνα, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης


Από τη Δευτέρα και για ένα μήνα, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης οι υποψήφιοι δικαιούχοι.
Οι παροχές που περιλαμβάνει το πρόγραμμα είναι δωρεάν ρεύμα ως 300 κιλοβατώρες το μήνα, κάρτα τροφίμων αξίας από 70 ευρώ ως 220 ευρώ το μήνα και επίδομα ενοικίου, επίσης από 70 ευρώ ως 220 ευρώ το μήνα.
Τα κριτήρια είναι εισοδηματικά αλλά και περιουσιακά. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» πρόκειται για τα εξής:

Εισοδηματικά κριτήρια

Το πραγματικό εισόδημα των δικαιούχων έτους 2013 (δήλωση 2014) δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 2.400 ευρώ ετησίως για μεμονωμένο άτομο και τις 3.600 ετησίως για ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 1.200 ευρώ για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και 600 ευρώ για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος, μέχρι το ποσό των 6.000 ευρώ ετησίως. Εξαρτώμενα μέλη είναι τα παιδιά, ανήλικα και ενήλικα έως των 25 ετών εφόσον σπουδάζουν ή είναι άνεργα, καθώς και τα παιδιά ή αδέρφια με αναπηρία 67%, όπως και τα ορφανά από τους δύο γονείς παιδιά.

Περιουσιακά στοιχεία

Πέρα από το εισόδημα, η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας- σε Ελλάδα και εξωτερικό- δεν πρέπει να ξεπερνά τις 90.000 ευρώ κατά άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο, με ανώτατο όριο τα 200.000 ευρώ. Επίσης, το συνολικό ύψος καταθέσεων του ατόμου ή των μελών της οικογένειας δεν πρέπει να υπερβαίνει για το 2014 το διπλάσιο του ορίου εισοδήματος για τη λήψη των παροχών.

Κριτήρια μοριοδότησης

Προτεραιότητα θα δίνεται με σύστημα μοριοδότησης. Για παράδειγμα, ένας άγαμος, χωρισμένος ή χήρος με εισόδημα 2.400 ευρώ θα πριμοδοτείται με τρία μόρια και θα έχει προτεραιότητα στη χορήγηση παροχών, από άλλο έγγαμο δικαιούχο, με εισόδημα 3.000 ευρώ. Ένα ζευγάρι με άνεργο γονέα και δύο ανήλικα παιδιά, που έχει το 1/3 του εισοδήματος της κατηγορίας του θα πριμοδοτηθεί με δύο μόρια για τα παιδιά, με άλλα δύο λόγω χαμηλότερου εισοδήματος και με ένα μόριο λόγω ανεργίας.

Επιστροφή παροχών

Αν ο δικαιούχος φύγει από τη χώρα για πάνω από ένα δίμηνο, αναστέλλεται η καταβολή των παροχών, εκτός αν ο λόγος είναι νοσηλεία. Η καταβολή διακόπτεται λόγω θανάτου, μόνιμης εγκατάστασης στο εξωτερικό ή αν περιέλθουν στις αρμόδιες υπηρεσίες έγγραφα στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι η καταβολή έγινε χωρίς να πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις.


iefimerida.
gr