Για επικοινωνία, στείλτε, τα άρθρα, τις σκέψεις , τα σχόλια και τις απόψεις σας στο e-mail tritеknoiefimerida@gmail.com

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ Προγράμματα απασχόλησης για 104.000 ανέργους

Προγράμματα απασχόλησης για 104.000 ανέργους

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ – ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2016 ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ 150.000 ΘΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ


Δώδεκα προγράμματα απασχόλησης για 104.000 ανέργους αναμένεται να υλοποιηθούν εντός του προσεχούς εξαμήνου.
Σύμφωνα με την εξαγγελία που έκανε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, τα προγράμματα αυτά στοχεύουν στην παροχή εγγυημένης απασχόλησης, μέσω ενίσχυσης των επιχειρήσεων με την προϋπόθεση ότι ένα ποσοστό των ανέργων θα συνεχίσει να εργάζεται και μετά τη λήξη του προγράμματος.
Οι πόροι του προγράμματος προέρχονται από το 1,4 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ για τους ανθρώπινους πόρους για το διάστημα 2014-2020.
Αναλυτικά τα 12 προγράμματα είναι τα εξής:
1.Πρόγραμμα 10.000 θέσεων εργασίας 12μηνης διάρκειας με έμφαση στους μακροχρόνια και πολύ μακροχρόνια ανέργους, γυναίκες και ανέργους κυρίως άνω των 50 ετών το οποίο θα ξεκινήσει το Δεκέμβριο του 2015
2.Πρόγραμμα προώθησης της αυτοαπασχόλησης 5.000 νέων ανέργων 18-24 ετών, με επιδότηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης έως 12 μήνες από την έναρξη της δραστηριότητας τους, το οποίο θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2016.
3.Πρόγραμμα προώθησης της αυτοαπασχόλησης 5.000 νέων ανέργων 25-29 ετών με επιδότηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης έως 12 μήνες από την έναρξη της δραστηριότητας τους, το οποίο θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2016.
4.Πρόγραμμα «Δράσεις Ολοκληρωμένης Παρέμβασης» για 8.000 νέους ανέργους έως 24 ετών, για την προώθηση τους εναλλακτικά σε προγράμματα κατάρτισης με εγγυημένη 12μηνη απασχόληση. Αυτό το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το Φεβρουάριο του 2016.
5.Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ένταξης σε θέσεις απασχόλησης για 10.000 νέους ανέργους ηλικίας 18-24 ετών σε επιχειρήσεις, με επίβλεψη στο χώρο εργασίας και στη συνέχεια ένταξη σε νέες θέσεις εργασίας στις ίδιες ή άλλες επιχειρήσεις για επιδοτούμενη απασχόληση διάρκειας 12 μηνών. Η έναρξη αυτού του προγράμματος θα γίνει το Φεβρουάριο του 2016.
6.Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας και ένταξης σε θέσεις απασχόλησης για 3.000 νέους ανέργους 25-29 ετών σε επιχειρήσεις, με επίβλεψη στο χώρο εργασίας και στη συνέχεια ένταξη σε νέες θέσεις εργασίας στις ίδιες ή άλλες επιχειρήσεις για επιδοτούμενη απασχόληση διάρκειας 12 μηνών. Η έναρξη και αυτού του προγράμματος θα γίνει το Φεβρουάριο του 2016.
7.Πρόγραμμα συμβουλευτικής επαγγελματικής Κατάρτισης, πιστοποίησης προσόντων και πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα σε συνεργασία με κλαδικούς φορείς για 15.000 ανέργους. Έναρξη προγράμματος το Μάρτιο του 2016.
8.Πρόγραμμα προώθησης της νεανικής επιχειρηματικότητας για 1.000 ανέργους για τη δημιουργία start-ups από νέους 18-29 ετών. Έναρξη προγράμματος το Μάρτιο του 2016.
9.Πρόγραμμα προώθησης της επιχειρηματικότητας για 3.000 ανέργους άνω των 29 ετών για τη δημιουργία start-ups. Και αυτό το πρόγραμμα θα ξεκινήσει Μάρτιο του 2016.
10.Πρόγραμμα απασχόλησης για ΑΜΕΑ σε κοινωνικές συναιτεριστικές επιχειρήσεις. Έναρξη προγράμματος το Μάρτιο του 2016.
11.Πρόγραμμα «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης με εγγυημένη απασχόληση» για την ηλικία 29-64 ετών, πρόγραμμα που απευθύνεται σε 26.000 ανέργους.
12.Πρόγραμμα για την επιδότηση μισθολογικού κόστους για την ενίσχυση της πλήρως ασφαλισμένης εργασίας σε ΚΟΙΝΣΕΠ.
Εκτός από τα προγράμματα άμεσης υλοποίησης είναι προγραμματισμένη η δημιουργία 150.000 προσωρινών θέσεων εργασίας από το Μάρτιο του 2016 έως το τέλος του χρόνου διάρκειας 8-12 μηνών.
Η κυρία Αντωνοπούλου αναφερόμενη στους στόχους του υπουργείου για την Κοινωνική Οικονομία ανέφερε ότι μπορεί να λάβει κεντρική θέση στους αναπτυξιακούς πυλώνες της παραγωγικής ανασυγκρότησης αλλά παράλληλα να αποτελέσει ένα εναλλακτικό μοντέλο οργάνωσης της παραγωγής και της εργασίας. Έτσι βασικός στόχος είναι η διεύρυνση του χώρου που καταλαμβάνει ώστε να πλησιάζει τα ευρωπαϊκά επίπεδα ως μερίδιο στο ΑΕΠ (1%-10%).
Για το σκοπό αυτό θα συγκροτηθεί διυπουργική επιτροπή για την αναθεώρηση του νομικού πλαισίου για την Κοινωνική Οικονομία. Οι τροποποιήσεις του ν.4019/2011 θα αναρτηθούν στη «Διαύγεια» στα τέλη της επόμενης εβδομάδας προς ενημέρωση και ανοιχτή διαβούλευση.
Σε τροποποιήσεις θα προχωρήσει το υπουργείο και στο θέμα της Κοινωφελούς Εργασίας καθώς προωθείται αλλαγή του ν.4152/2013 και της ΚΥΑ που αφορούν τα Προγράμματα στα οποία μετέχουν 52.000 άτομα προκειμένου να αποσαφηνίζονται πλήρως τα εργασιακά τους δικαιώματα. Επίσης θα αλλάξει ο τρόπος μοριοδότησης σε αυτά τα προγράμματα προκειμένου να συμμετέχουν περισσότερες ηλικιακές ομάδες όπως οι άνεργοι με ενήλικα παιδιά, άνεργοι χωρίς παιδιά και άνεργοι άνω των 45 ετών.

Τέλος, όπως αναφέρθηκε, στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του ΕΣΠΑ 2014 -2020 η κυβέρνηση διεκδικεί επιπλέον κοινοτικούς πόρους ύψους 1,2 - 2 δισ. ευρώ.

Έρευνα: Φάρμακο για την καρδιά το ελαιόλαδο

Έρευνα: Φάρμακο για την καρδιά το ελαιόλαδο

 Ερευνα: Φάρμακο για την καρδιά το ελαιόλαδο

Για πρώτη φορά και με σφραγίδα των Αμερικανών μια κλινική μελέτη αποδεικνύει πως η κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου προστατεύει τον οργανισμό από τις θρομβώσεις


Τρεις κουταλιές λάδι την ημέρα τον... γιατρό τον κάνουν πέρα. Μπορεί η γνωστή παροιμία να μην αναφέρει το λάδι όμως νέα μελέτη δείχνει πως το ελαιόλαδο έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό. 

Σύμφωνα με τη μελέτη, την ίδια δράση με 400 mg ιπομπρουφένης, του γνωστού φαρμάκου, προκαλεί στον ανθρώπινο οργανισμό η κατανάλωση τριών κουταλιών έξτρα παρθένου ελαιολάδου, λόγω της περιεκτικότητάς του σε ελαιοκανθάλη.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες η ελαιοκανθάλη αποτελεί ασπίδα για το καρδιαγγειακό σύστημα. Μάλιστα «όσο υψηλότερη είναι η ποιότητα του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά του σε ελαιοκανθάλη, η οποία προκαλεί στο λαιμό το χαρακτηριστικό κάψιμο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Κεφαλογιάννης διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας GAEA.

Αναφερόμενος στη σημασία της μελέτης, υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά αποδείχτηκαν κλινικά οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου στον ανθρώπινο οργανισμό και μάλιστα με τη σφραγίδα φορέων, που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης, όπως το Πανεπιστήμιο Davis και το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας.

Η μελέτη διεξήχθη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, UC Davis και το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA) και τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν χθες σε εκδήλωση που διοργάνωσε η εταιρεία GAEA και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλης. 

Στη διάρκεια της μελέτης δόθηκαν σε εννέα υγιείς Καλιφορνέζους ηλικίας 25 ετών διαφορετικά είδη ελαιολάδου (ΠΟΠ Καλαμάτας, καλιφορνέζικο ποικιλίας Αρμπεκίνα και ένα ακριβό προϊόν από ράφι σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ) και καταγράφηκε με ειδική τεχνική μέτρησης η επίδραση στην αποφυγή θρόμβων. 

Στη συνέχεια τους χορηγήθηκε το φάρμακο ιπομπρουφένη στους ίδιους εθελοντές και ακολούθησε αντιπαραβολή των αποτελεσμάτων, για να προκύψει πως τρεις κουταλιές ποιοτικού έξτρα παρθένου έχουν την ίδια δράση στον οργανισμό με το συγκεκριμένο φάρμακο.

Χαρακτηριστικό το οποίο τονίστηκε ιδιαίτερα και κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης είναι ότι τα αποτελέσματα της έρευνας μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο ανάπτυξης για τον ελαιοκομικό τομέα, καθώς για πρώτη φορά και με σφραγίδα των Αμερικανών (USDA, Davis) μια κλινική μελέτη αποδεικνύει πως η κατανάλωση έξτρα παρθένου ελαιολάδου προστατεύει τον οργανισμό από τις θρομβώσεις.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ κ. ΣΤΡΑΤΟ ΙΩΑΝΝΟΥ


Αντιπροσωπεία του   Δ.Σ.  Τριτέκνων   Ν.  Πρέβεζας επισκέφθηκε  τον  Αντιπεριφερειάρχη  κ. Στράτο Ιωάννου   της  Π.Ε.  Πρέβεζας . 
Η  συνάντηση  έγινε  μέσα  σε φιλικό κλίμα    καθ ότι  ο κ. Ιωάννου είναι τρίτεκνος και μέλος του συλλόγου  μας .
    Η  Δ/κση    ενημέρωσε τον κ. Ιωάννου  για το ψήφισμα και την    διαμαρτυρία που κάναμε,   για την μη  καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων   και επιδομάτων σίτισης . Στη  συνέχεια ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει   Σύλλογος  μας  και τη συνάντηση που είχαν   στη  Περιφέρεια Ηπείρου για θέματα τριτέκνων .
 Ορισμένα θέματα  επιλύθηκαν με άμεση τηλεφωνική παρέμβαση του    κ.   Ιωάννου και κάποια  άλλα θα επιλυθούν  με σωστό προγραμματισμό .


 Η  Δ/κση του  Συλλόγου   Τριτέκνων  έμεινε  ικανοποιημένη  διότι  με αυτή την αντιμετώπιση από τις  αρχές του τόπου μας πιστεύουμε ότι  θα έχουμε   τη δυνατότητα να βοηθήσουμε  τις πολυμελείς φτωχές οικογένειες .

Κάτω από το όριο της φτώχειας 450 χιλιάδες ελληνόπουλα

ΟΡΙΟ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

Κάτω από το όριο της φτώχειας 450 χιλιάδες ελληνόπουλα


Η οικονομική ύφεση βλάπτει σοβαρά τη γονιμότητα αναφέρει έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών.

Κάτω από το όριο της φτώχειας 450 χιλιάδες ελληνόπουλα


Περισσότερα από 450 χιλιάδες ελληνόπουλα εκτιμάται ότι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ σχεδόν οι μισοί μαθητές που φοιτούν σε σχολεία, ιδιαίτερα των ευπαθών περιοχών, αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Prolepsis, κατά τη σχολική χρονιά 2014-2015: Το 53% των παιδιών -που συμμετείχε στο πρόγραμμα- βίωνε επισιτιστική ανασφάλεια και το 21% πείνα. Επιπλέον, στο 64% των οικογενειών τουλάχιστον ο ένας γονιός δεν είχε εισόδημα και στο 15% των οικογενειών δεν υπήρχε καμία πηγή εισοδήματος.

Οι επιπτώσεις είναι τραγικές -σύμφωνα με τους δασκάλους- καθώς εκείνα τα παιδιά που πεινάνε, κάνουν περισσότερες απουσίες από το σχολείο, ή διακόπτουν τη φοίτηση, ενώ το ποσοστό των μαθητών που απουσιάζουν συχνά από το σχολείο για λόγους υγείας ανέρχεται σε 18% για τις επισιτιστικά ανασφαλείς οικογένειες, έναντι 8% των παιδιών που προέρχονται από επισιτιστικά ασφαλείς οικογένειες.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, την οποία φέρνει σήμερα (04/11) στη δημοσιότητα η «Εφημερίδα των Συντακτών» εμβαθύνοντας στους δείκτες της φτώχειας προκύπτει ότι την κρίση την πληρώνουν τα παιδιά και οι νέοι αλλά και μια γενιά που θα χαθεί, γιατί πολύ απλά δεν θα... γεννηθεί, καθώς η κρίση προκαλεί μη αναστρέψιμες βλάβες στους δείκτες γονιμότητας.

Όπως εξηγεί ο διευθυντής του Κέντρου Διονύσης Μπαλούρδος: «Καθώς ο κίνδυνος φτώχειας φτάνει σε υψηλά επίπεδα αποτελεί αποθαρρυντικό παράγοντα για τα ζευγάρια που αναβάλλουν την απόκτηση παιδιών και αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο δείκτη γονιμότητας ο οποίος ανέκοψε την ανοδική του πορεία το 2009, που ήταν 1,49 παιδιά ανά γυναίκα, προσεγγίζοντας το 2013, την τιμή 1,3 παιδιά ανά γυναίκα».

Και προσθέτει: «Οι ειδικοί θεωρούν ορόσημο το όριο του 1,5 παιδιά ανά γυναίκα, επισημαίνοντας την “παγίδα της γονιμότητας” που σημαίνει ότι όποιος πέσει κάτω από αυτό το όριο δύσκολα μπορεί να ανατρέψει τον δείκτη. Το δεύτερο όριο του 1,3 παιδιά ανά γυναίκα αποκαλείται χαμηλή γονιμότητα: είναι πια το όριο, όπου δύσκολο να λάβεις μέτρα πολιτικής και να επηρεάσεις τον δείκτη».

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα των Συντακτών

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΜΕΤΑΓΓΡΑΦΩΝ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ.

Μετεγγραφές 2015
Εφαρμογή Υποψηφίου - Αρχική Σελίδα
  ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΜΕΤΑΓΓΡΑΦΩΝ ΣΕ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ.

Ένα διαφορετικό κανονιστικό πλαίσιο θα βρουν φέτος οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να μετεγγραφούν από την σχολή από την οποία εισήχθησαν, σε αντίστοιχη σχολή άλλου πανεπιστημιακού ιδρύματος.
Κι αυτό, επειδή η σχετική ρύθμιση που ψηφίστηκε πριν από τρείς μήνες, θέτει πολλαπλά κριτήρια προκειμένου να περιοριστούν οι δικαιούχοι στο ελάχιστο ώστε να μην βουλιάξουν τα κεντρικά πανεπιστήμια από μετεγγραφέντες φοιτητές, όπως συνέβη πέρυσι.

Μετεγγραφή δικαιούνται οι φοιτητές που:

·        Το αφορολόγητο εισόδημα , γονέων και παιδιών , δεν υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ. ( μόρια 5)
·        Το αφορολόγητο εισόδημα , γονέων και παιδιών , δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ. ( μόρια 4)
·        Το αφορολόγητο εισόδημα , γονέων και παιδιών , δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ. ( μόρια 3)
·        Ορφανός από τους δύο γονείς ( μόρια 3)
·        Μέλος πολύτεκνης οικογένειας ( μόρια 2)
·        Μέλος τρίτεκνης οικογένειας ( μόριο 1)
·        Ορφανός από ένα γονέα ( μόριο 1)
·        Ο δικαιούχος έχει αδελφό ή αδελφή φοιτητή, που φοιτά σε ίδρυμα διαφορετικής πόλης από τη μόνιμη κατοικία των γονέων ή ανήκει στην κατηγορία πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν το ίδιο σχολικό έτος στις Πανελλαδικές εξετάσεις ( μόριο 1)
·        Ο δικαιούχος έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο με πιστοποιημένη αναπηρία 67% και άνω ή πάσχουν από σοβαρές παθήσεις ( μόριο 1)

Η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων ξεκίνησε και λήγει στις 13 Νοεμβρίου.  ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΠΑΤΗΣΤΕ εδώ.