Για επικοινωνία, στείλτε, τα άρθρα, τις σκέψεις , τα σχόλια και τις απόψεις σας στο e-mail tritеknoiefimerida@gmail.com

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

ΔΕΙΤΕ ΤΑ 7 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2020 !

ΔΕΙΤΕ ΤΑ 7 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2020 ! ΓΙΑ ΤΟ 6ο  ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΑΝΟΙΧΤΟ……


Φωτογραφία για Δείτε τα 7 πράγματα που θα έχουν ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ μέχρι το 2020! Για το 6ο θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό...

Σύμφωνα με έρευνες τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στη ζωή μας Θα αλλάξουν όμως πολλά περισσότερα στην καθημερινότητά μας, αφού 7 πράγματα θα εκλείψουν μέχρι το 2020.

Και αν για κάποια είναι… αναμενόμενο, για κάποια άλλα πραγματικά θα εκπλαγείτε.

1. Τα CD

Όλο και λιγότεροι άνθρωποι αγοράζουν ακόμα CD. Λίγο η ”πειρατεία”, λίγο το iTunes έχον αναγάγει τη μουσική σε ένα εντελώς ιντερνετικό προνόμιο. Τα iTunes έχουν αναπτυχθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και αρκετοί είναι εκείνοι που ήδη δεν χρησιμοποιούν αυτά τα γυαλιστερά δισκάκια, αλλά ακούν τη μουσική τους μέσω streaming.

2. Τα PIN και τα μπλοκ επιταγών

Όπως υποστηρίζουν πολλοί, τα καρνέ των επιταγών, αλλά και οι κωδικοί προστασίας των καρτών μας, σύντομα θα ανήκουν στο παρελθόν. Γιατί; Λόγω της ψηφιοποίησης των πληρωμών. Αυτό μπορεί να μην είναι τόσο κακό… Θα φανεί στο μέλλον.

3. Το ουίσκι

Αν αγαπάτε το καλό ουίσκι, αγοράστε όσο περισσότερο μπορείτε τώρα. Όπως λένε οι ειδικοί, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια το ουίσκι ωρίμανσης θα είναι εξαιρετικά δυσεύρετο, καθώς η αγορά δεν προλαβαίνει να παράγει την ποσότητα που ζητά η αγορά. Και αυτό γιατί το ουίσκι πρέπει να ωριμάσει μέσα σε βαρέλια για περίπου οκτώ με δέκα χρόνια.

4. Οι αφρικανικοί ελέφαντες και οι ρινόκεροι της Νότιας Αφρικής

Είναι ένα γεγονός που έχει ειπωθεί ξανά, αλλά λίγοι δίνουν τη πρέπουσα σημασία. Ο λόγος της εξαφάνισής τους; Η λαθροθηρία. Μέσα στο 2013 για παράδειγμα, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 35.000 ελέφαντες! Και όλα αυτά για το ελεφαντοστό από τους χαυλιόδοντές τους. Αντίστοιχο το πρόβλημα και με τους ρινόκερους και τα κέρατά τους, που πολλοί υποστηρίζουν πως έχουν θεραπευτικές ιδιότητες.

5. Η πόλη Shishmaref στην Αλάσκα

Το λιώσιμο των πάγων και οι κλιματολογικές αλλαγές είναι θέματα που απασχολούν πολύ τους περιβαλλοντολόγους. Και κανονικά θα έπρεπε να μας απασχολούν και εμάς και να μην αρκούμαστε μόνο στο να τα διαβάζουμε και να λέμε “πω-πω”. Ίσως ένα κίνητρο γι’ αυτό είναι να σκεφτούμε πόσο θα επηρεαστούμε και εμείς οι ίδιοι. Η αρχή γίνεται στην Αλάσκα, όπου η πόλη Shishmaref κινδυνεύει να εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αφού οι πάγοι λιώνουν και μαζί παίρνουν και τα σπίτια της πόλης. Ας ενδιαφερθούμε λίγο


 6. Η σοκολάτα

Την λατρεύουμε όλοι, μικροί και μεγάλοι. Αποδεικνύουμε την αγάπη μας για την σοκολάτα καθημερινά και η κατανάλωσή της συνεχώς αυξάνεται. Δεν συμβαίνει το ίδιο, όμως, και με την παραγωγή της, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει πτώση. Γι’ αυτό ευθύνονται οι ξηρές καιρικές συνθήκες στη Γκάνα και την Ακτή Ελεφαντοστού, που μπορούν να οδηγήσουν στην έλλειψη του κακάο.

7. Το Facebook

Παρόλο που σήμερα φαίνεται πως το κοινωνικό δίκτυο είναι στα πάνω του και όλο και περισσότεροι άνθρωποι το χρησιμοποιούν, οι αναλυτές τα τελευταία δύο χρόνια προβλέπουν την διάλυση του αγαπημένου πολλών φατσοβιβλίου μέχρι το 2020. Ο λόγος; Ο εξωτερικός ανταγωνισμός και η πτώση των τιμών των μετοχών!

ΤΑ 10 ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΑ ΠΤΥΧΙΑ , ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

ΤΑ 10 ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΑ ΠΤΥΧΙΑ , ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ, ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Φωτογραφία για Τα 10 πιο ισχυρά πτυχία, αυτήν τη στιγμή, στην Ελλάδα! - Δείτε αναλυτικά...

Για το θέμα αυτό μιλάει ο κ. Χρήστος Ταουσάνης, σύμβουλος Σταδιοδρομίας στο Έθνος δίνοντας και τα σχετικά παραδείγματα που ακολουθούν. Ενδεικτικά παρατίθενται ορισμένα τμήματα με άγνωστες-σύνθετες ονομασίες, καθώς και τα άμεσα συνδεόμενα επαγγέλματα:

1. Αγροτικής Ανάπτυξης (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) & Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών): Ο απόφοιτος των τμημάτων λογίζεται ως γεωπόνος-αγροτοοικονομολόγος.


Σκοπός των τμημάτων είναι να καταρτίσουν σπουδαστές στους τομείς των νέων τεχνολογιών και της αγροτικής οικονομίας για την αξιοποίηση του αγροτικού χώρου, ικανών να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις για την ελληνική γεωργία. Στην ιστοσελίδα του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ αναφέρεται ότι η Γεωπονία με αντικείμενα όπως η Βοτανική, η Φυσιολογία και η Ζωολογία, έχει ευρύτητα ως επιστήμη. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει στεγανά και συνεργάζεται με πολλές βασικές επιστήμες, όπως η Χημεία, τα Μαθηματικά και η Φυσική, αλλά και σύνθετες, όπως η Οικονομία και η Οικολογία. Για παράδειγμα η Χημεία είναι απαραίτητη για την κατανόηση της Εδαφολογίας, της Φαρμακολογίας και της Λιπασματολογίας, τα Μαθηματικά για την κατανόηση των Οικονομικών, η Φυσική για τη Μηχανολογία.

2. Επιστημών Θάλασσας Αιγαίου (Πανεπιστήμιο Αιγαίου): Ο απόφοιτος του τμήματος λογίζεται ως θαλασσολόγος-ιχθυολόγος. Σκοπός του τμήματος είναι η παραγωγή επιστημονικού δυναμικού ικανού να χειρίζεται θέματα σχετικά με την ποιότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την αλιευτική διαχείριση και τις ιχθυοκαλλιέργειες. Πρόκειται για σπουδές με περιβαλλοντικό και οικονομικό αντίκτυπο, καθώς η οικονομία μιας χώρας σαν την Ελλάδα, που διαθέτει 6.000 νησιά και περισσότερα από 13.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής, εξαρτάται προφανώς από τις θαλάσσιες δραστηριότητες. Το ένα τρίτο του ελληνικού πληθυσμού κατοικεί στην παράκτια ζώνη και σε απόσταση μικρότερη των δύο χιλιομέτρων από την ακτή, ενώ ο τουρισμός και η ναυτιλία αποτελούν δύο βασικούς πυλώνες της οικονομίας μας. Η αλιεία είναι ένας επίσης σημαντικός τομέας που συντηρεί άμεσα ή έμμεσα δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, κυρίως στη νησιωτική χώρα.

3. Μηχανικών Επιστήμης Υλικών (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων): Ο απόφοιτος του τμήματος λογίζεται ως μηχανικός τεχνολογίας υλικών - σχεδίασης κατασκευών και υλικών τεχνολογίας. Το τμήμα αποσκοπεί στην κατάρτιση επιστημόνων ικανών να μελετούν, να ερευνούν και να απασχολούνται στους τομείς των μοριακών υλικών, των βιοϋλικών και των μικρό- και νάνο-φασικών υλικών. Με απλά λόγια, ο φοιτητής ολοκληρώνοντας τις σπουδές του θα είναι ένας μηχανικός ικανός να σχεδιάζει ένα προϊόν με βάση την επιλογή των κατάλληλων υλικών με βέλτιστο τρόπο για τη δεδομένη εφαρμογή. Θα είναι σε θέση να μελετά τη σχέση δομής και ιδιοτήτων του υλικού, που είναι η ουσία της Επιστήμης των Υλικών. Επίσης, θα μπορεί να εφαρμόζει διάφορες κατεργασίες με στόχο να διαφοροποιεί τη δομή των υλικών ώστε να αποκτώνται οι επιθυμητές ιδιότητες, που είναι η ουσία της Τεχνολογίας των Υλικών.

4. Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών): Ο απόφοιτος του τμήματος λογίζεται ως γεωπόνος. Το τμήμα αποσκοπεί στην κατάρτιση γεωπόνων εξειδικευμένων σε θέματα εγγειοβελτιωτικών έργων, στη διαχείριση υδατικών πόρων, στον γεωργικό-μηχανολογικό εξοπλισμό, στις εφαρμογές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη γεωργία και την αξιοποίηση του γεωργικού περιβάλλοντος γενικότερα.

Το τμήμα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου είναι μοναδικό στον ελληνικό χώρο και έχει να επιδείξει πολυετή προσφορά στην ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, καθώς αποτελεί τον κύριο εκφραστή των εγγειοβελτιωτικών έργων στη γεωργία της χώρας μας από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, με την ανάπτυξη μεθόδων και εργαλείων για την αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων με ιδιαίτερη έμφαση στο έδαφος (γονιμότητα, αντιμετώπιση ερημοποίησης των γεωργικών γαιών), τη διαχείριση των υδατικών πόρων, τις γεωργικές κατασκευές (θερμοκήπια, στάβλοι) κ.λπ.

5.
Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών): Ο απόφοιτος του τμήματος λογίζεται ως οικονομολόγος - manager - marketeer. Το τμήμα αποσκοπεί στην κατάρτιση στελεχών που θα είναι σε θέση να συνδυάσουν γόνιμα την αξιοποίηση των ποσοτικών μεθόδων, την Πληροφορική και τις επικοινωνίες στη λήψη αποφάσεων, στη χάραξη επιχειρηματικής στρατηγικής και στην αναδιοργάνωση επιχειρήσεων. Οι σπουδές στο τμήμα έχουν διεθνή διάσταση καθώς διδάσκουν αρκετοί επισκέπτες καθηγητές από το εξωτερικό, ενώ υπάρχουν συνεργασίες με πανεπιστήμια πρώτης γραμμής σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, αλλά και στην έρευνα. Το τμήμα διαθέτει μεταξύ άλλων άρτια εξοπλισμένα ερευνητικά εργαστήρια και εκπαιδευτικά εργαστήρια.

6. Ψηφιακών Συστημάτων (Πανεπιστήμιο Πειραιώς): Ο απόφοιτος του τμήματος λογίζεται ως πληροφορικός. Το τμήμα δίνει έμφαση στις σύγχρονες ενσύρματες και ασύρματες ευρυζωνικές τεχνολογίες για το Διαδίκτυο και άλλες τηλεπικοινωνιακές υποδομές και διαδικτυακές υπηρεσίες, όπως e-learning, e-health, e-business και e-goverment. To τμήμα διαθέτει δύο κατευθύνσεις σπουδών: Συστημάτων Επικοινωνιών και Δικτύων (ΣΕΔ) και Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών (ΗΥ) με έμφαση σε Διαδικτυακές Υπηρεσίες, όπως η-Μάθηση (e-learning), η-Υγεία (e-health), η-Επιχειρηματικό-τητα (e-business) και η-Διακυβέρνη-ση (e-goverment). Το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων προσφέρει τετραετές Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών, το οποίο αντιστοιχεί σε 240 πιστωτικές μονάδες του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων (ECTS) και απονέμει, με την επιτυχή ολοκλήρωσή του, πτυχίο στα Ψηφιακά Συστήματα.

7. Μηχανικών Οικονομίας & Διοίκησης (Πανεπιστήμιο Αιγαίου): Ο απόφοιτος του τμήματος λογίζεται ως οικονομολόγος Διοίκησης. Το τμήμα έρχεται να καλύψει τις ανάγκες της νέας οικονομίας με σύγχρονες ειδικότητες μηχανικών, εξειδικευμένους στη Χρηματοοικονομική Μηχανική και στη Μηχανική της Διοίκησης. Είναι πολυτεχνικό τμήμα, οι απόφοιτοι είναι διπλωματούχοι μηχανικοί, και η διάρκεια των σπουδών είναι πενταετής.

Το τμήμα έρχεται να καλύψει τις ανάγκες της Νέας Οικονομίας με σύγχρονες ειδικότητες μηχανικών ικανών να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της Νέας Εποχής καθώς και στην έρευνα και προαγωγή της τεχνογνωσίας στους τομείς της:

Χρηματοοικονομικής Μηχανικής (Financial Engineering)

Μηχανικής της Διοίκησης (Management Engineering)

Οι προαναφερόμενοι τομείς αποτελούν χώρους στους οποίους διεισδύουν όλο και περισσότεροι «νέου τύπου» μηχανικοί.

Το Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης προσβλέπει στο να καλύψει αυτό το κενό της αγοράς εργασίας με στελέχη με πολύπλευρη εκπαίδευση, ικανά να ανταποκριθούν άμεσα όχι μόνο στις τεχνικές, αλλά και στις αυξημένες οικονομικές και διοικητικές απαιτήσεις του επαγγέλματος.

8. Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Αιγαίου (Πανεπιστήμιο Αιγαίου): Ο απόφοιτος του τμήματος λογίζεται ως πληροφορικός - σχεδιαστής προϊόντων πολιτισμού και επικοινωνίας με χρήση νέων τεχνολογιών.

Το τμήμα συνθέτει την Πληροφορική, τις νέες τεχνολογίες και τα πολυμέσα με την εφαρμογή τους στον πολιτισμό.

Οι πτυχιούχοι έχουν ως κύρια επαγγελματική ενασχόληση τη σχεδίαση και την ανάπτυξη λογισμικού, εφαρμογών πολυμέσων και ψηφιακών οπτικοακουστικών προϊόντων, για την παραγωγή, προβολή, διαχείριση και εκπαιδευτική αξιοποίηση της πολιτιστικής πληροφορίας.

Ειδικότερα, οι πτυχιούχοι του τμήματος μπορούν να απασχοληθούν, είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία, με άλλους επιστήμονες και τεχνικούς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για την εφαρμογή των τεχνολογιών της Πληροφορικής σε σύγχρονα γνωστικά πεδία, όπως αυτά που ορίζουν η μουσειολογία, η εκπαιδευτική τεχνολογία, οι ψηφιακές οπτικοακουστικές τέχνες και η πολιτιστική αναπαράσταση με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

9. Διοίκησης Συστημάτων Εφοδιασμού (ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας & Κεντρικής Μακεδονίας): Ο απόφοιτος των τμημάτων λογίζεται ως στέλεχος Logistics. Η Διοίκηση Logistics ορίζεται ως η διαδικασία του σχεδιασμού, υλοποίησης και ελέγχου της αποτελεσματικής ροής και αποθήκευσης προϊόντων - υπηρεσιών από την αρχική παραγγελία μέχρι την τελική παράδοση. Γενικά τα τμήματα αυτά ασχολούνται με το αντικείμενο των Logistics, όπως είναι πιο γνωστός ο χώρος της Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας, ο οποίος και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς κλάδους αλλά και από τους βασικότερους ανταγωνιστικούς παράγοντες στην επιχειρηματικότητα.

Η Διοίκηση Logistics ασκεί τεράστια επίδραση στην ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία.

Αποτελεί έναν από τους κυριότερους οικονομικούς (και όχι μόνο) παράγοντες που επηρεάζουν το σύνολο των συναλλαγών κάθε αγοράς, απασχολεί σημαντικό αριθμό εργαζομένων και επηρεάζει άμεσα και έμμεσα το κόστος λειτουργιών κάθε επιχειρηματικής πρωτοβουλίας.

10. Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης (Πολυτεχνείο Ξάνθης και Κρήτης): Ο απόφοιτος των τμημάτων λογίζεται ως μηχανολόγος μηχανικός. Τα τμήματα καλλιεργούν στους φοιτητές δεξιότητες αναγκαίες για τον δυναμικό σχεδιασμό συστημάτων παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών με σκοπό την αποτελεσματική εφαρμογή συστηματικών τρόπων βελτίωσης της παραγωγικότητας.

Οι διπλωματούχοι μπορούν να απασχολούνται ως σύμβουλοι επιχειρήσεων για θέματα επενδύσεων εισαγωγής νέων τεχνολογιών, διασφάλισης ποιότητας (ISO), εργονομικού σχεδιασμού και ασφάλειας της εργασίας, καθώς και διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος, σε τμήματα έρευνας και ανάπτυξης προγραμματισμού και σχεδιασμού επιχειρήσεων του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα.
Έχουν επίσης τα εφόδια ως στελέχη ή ελεύθεροι επαγγελματίες αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες να προετοιμάσουν και να προχωρήσουν στην επιστημονική λήψη αποφάσεων ύστερα από εκτίμηση της υπάρχουσας κατάστασης (στατιστική θεώρηση) και πρόβλεψη των μελλοντικών εξελίξεων (δυναμική θεώρηση).

ΚΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

·         Αρμόδιος φορέας: ΤΑΜΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ & ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
·         Κωδικός υπηρεσίας: 1523
·         Χρόνος διεκπεραίωσης: Η κάρτα θα αποστέλλεται σε 10-15 ημέρες μετά την υποβολή της αίτησης.
·         Κόστος: Μηδέν
·         Ιστοσελίδα: http://www.ermis.gov.gr
·         Νομικό πλαίσιο: ΦΕΚ B 2401/2008 τροποποιήθηκε η υπ’ αριθμ. ΔΙΑΔΠ/Ε/22240/19.11.2003 (ΦΕΚ 1705/τ.Β΄/19.10.2003) αρ. πρωτ. 8371/23-11-2009
Κάρτα πολιτισμού: Τί χρειάζεσαι για να βλέπεις παραστάσεις και να μπαίνεις σε μουσεία δωρεάν!
Περιγραφή
Σύμφωνα με το ΦΕΚ B 2401/2008 τροποποιήθηκε η υπ’ αριθμ. ΔΙΑΔΠ/Ε/22240/19.11.2003 (ΦΕΚ 1705/τ.Β΄/19.10.2003) κοινή υπουργική απόφαση ως προς τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έκδοση της Κάρτας Πολιτισμού. Βάσει της υπ' αριθμ. πρωτ. 8371/23-11-2009 απόφασης του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού Α.Ε. παρατείνεται η λειτουργία της υπηρεσίας «Κάρτα Πολιτισμού» και της ισχύος των εκδοθέντων «Καρτών Πολιτισμού», έως 31 Δεκεμβρίου 2010, με τους ίδιους όρους που ίσχυαν έως σήμερα. Για πληροφορίες σχετικά με τις παροχές της κάρτας πολιτισμού μπορείτε να καλέσετε τη δωρεάν τηλεφωνική γραμμή : 800-1-100-100.


Η «Κάρτα Πολιτισμού» δίνει στον κάτοχο της το δικαίωμα:
Ελεύθερης εισόδου:
·         Στα μουσεία του Υπουργείου Πολιτισμού και
·         Τους Αρχαιολογικούς χώρους όλης της χώρας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Ελεύθερης εισόδου σε θεατρικές παραστάσεις:
·         Του Εθνικού Θεάτρου κάθε Τρίτη, και Πέμπτη, για περιορισμένο αριθμό θέσεων, καθώς και στις παιδικές παραστάσεις για τα παιδιά- κατόχους της Κάρτας.
·         Του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο (στην απογευματινή παράσταση), και στις παιδικές παραστάσεις (Κυριακή πρωί) και
·         Των δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων σε όλη την Ελλάδα.
Ελεύθερης εισόδου στις συναυλίες- παραστάσεις:
·         Της «Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών».
·         Της «Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης».
·         Της «Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής».
·         Της «Ορχήστρας των Χρωμάτων».
·         Της «Εθνικής Λυρικής Σκηνής» για όλες τις ημέρες της εβδομάδας εκτός Σαββάτου, στο θέατρο «Ακροπόλ Νέα Σκηνή» και μόνον για τις παραστάσεις οπερέτας.
·         Της «Όπερας Θεσσαλονίκης» για μια καθορισμένη ημέρα της εβδομάδας για κάθε παραγωγή και
·         Του «Διεθνούς Καλλιτεχνικού Κέντρου Athenaeum».
Ελεύθερης εισόδου σε ορισμένες μουσικές εκδηλώσεις:
·         Του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
·         Του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Ελεύθερης εισόδου κάθε Δευτέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες:
·         Του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (ΟΛΥΜΠΙΟΝ 1 και 2) και
·         Του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Εισόδου με μειωμένο εισιτήριο στις Κινηματογραφικές Αίθουσες:
·         Του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη (5 αντί 7).
·         Του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη (5 αντί 7).
·         Του Δικτύου Δημοτικών Κινηματογράφων του Υπουργείου Πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα.
·         Της Πανελλήνιες Ομοσπονδίας Αιθουσαρχών- Κινηματογραφιστών σε όλη την Ελλάδα (5 αντί 7) και
·         Των συγκροτημάτων ODEON, STER CENTURY και VILLAGE CINEMAS στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, από τη Δευτέρα έως και την Πέμπτη (5 αντί 7).
Έκπτωση στην αγορά βιβλίων:
50% σε βιβλία στοκ και 10% σε σχολικά βιβλία από τα καταστήματα των μελών του Συλλόγου Βιβλιοπωλών Βορείου Ελλάδος.
Τί χρειάζεσαι για να την αποκτήσεις:
01. Βεβαίωση σπουδών (Για τα τέκνα των τρίτεκνων οικογενειών που σπουδάζουν (18-24 ετών) απαιτείται βεβαίωση σπουδών)
02. Ανανεωμένη Κάρτα μέλους των Κ.Α.Π.Η. ή βεβαίωση ενεργού και τακτοποιημένου οικονομικά μέλους Κ.Α.Π.Η. (ή φωτοτυπία της κάρτας μέλους στη Λέσχη ΦΙΛΙΑΣ ανανεωμένη ή Βεβαίωση από το(ν)/τη(ν) Σωματείο/Σύλλογο/Λέσχη «ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» ή «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» της Αναγέννησης Σερρών ή «Η ΜΕΡΙΜΝΑ» του Δ. Μεσσήνης, ή «ΛΕΣΧΗ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ του ΔΗΜΟΥ ΑΥΛΩΝΑ», αντίστοιχα)
03. Θεωρημένο πάσο πολύτεκνων (Ελλείψει του πάσου προσκομίζεται βεβαίωση από τον Σύλλογο Πολύτεκνων ή Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης από τον Δήμο)
04. Βεβαίωση του φορέα (για ειδικές κοινωνικές ομάδες)
05. Πρόσφατη φωτογραφία του αιτούντα 06. Πιστοποιητικό παλιννόστησης (για παλιννοστούντες)/ Εναλλακτικά προσκομίζεται βεβαίωση αρμόδιας αρχής για την παραχώρηση της Ελληνικής Ιθαγένειας. Στην κατηγορία αυτή ως δικαιούχοι θεωρούνται 1) οι Βορειοηπειρώτες με Αλβανική υπηκοότητα, ελληνικής εθνικής καταγωγής, 2)Όλοι οι παλιννοστούντες ομογενείς ανεξαρτήτως ηλικίας, 3) Οι παλιννοστήσαντες Έλληνες από την Ελληνική Ομογένεια.
06. Βεβαίωση του συλλόγου στον οποίο ανήκει ο αιτών (για ειδικές κοινωνικές ομάδες)
07. Βεβαίωση του Συλλόγου στον οποίο ανήκει ο αιτών (για αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης)
08. Φωτοτυπία της κάρτας ανεργίας ανανεωμένη για ένα έτος συνεχώς (για μακροχρόνιους άνεργους ΟΑΕΔ)
09. Βεβαίωση αναπηρίας (κάρτα του Υπουργείου Υγείας ή Ιατρική Γνωμάτευση δημοσίου Φορέα όπου θα αναγράφεται με σαφήνεια η αναπηρία και το ποσοστό πάνω από 67%)/Για Α.Μ.Ε.Α.
10. Απόφαση επιμέλειας τέκνων (Για την περίπτωση διαζυγίου)/(Για διαζευγμένους, χήρες και χήρους)
11. Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας/ Για τα μέλη των Κ.Α.Π.Η.,των «Λεσχών Φιλίας» του Δήμου Αθηναίων, του φιλανθρωπικού Σωματείου «Κορινθιακή Αλληλεγγύη» και των συζύγων μελών Κ.Α.Π.Η το όριο ηλικίας είναι το 58ο έτος. Κατ’ εξαίρεση οι σύζυγοι των μελών των Κ.Α.Π.Η., μπορούν να εντάσσονται και σε μικρότερη ηλικία, με την προϋπόθεση ότι είναι και αυτοί μέλη των Κ.Α.Π.Η.  Προαπαιτούμενη υπηρεσία: Έκδοση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας
12. Αίτηση για χορήγηση κάρτας πολιτισμού/ Η αίτηση μπορεί να παραλαμβάνεται από τα ΚΕΠ και να αποστέλλεται στην παραπάνω διεύθυνση. Η Κάρτα θα αποστέλλεται όμως στον ενδιαφερόμενο απ΄ ευθείας από τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, χωρίς περαιτέρω μεσολάβηση των ΚΕΠ, σε 10-15 μέρες το πολύ/(Απαραίτητο έγγραφο)
13. Πιστοποιητικό ή ταυτότητα που αποδεικνύει την Ελληνική Εθνική καταγωγή/ Για Παλιννοστούντες
Αυτεπάγγελτα δικαιολογητικά:  
01. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για Mονογονεϊκές οικογένειες, (Διαζευγμένοι, χήρες και χήροι)/ Αναζητείται υπηρεσιακά: Χορήγηση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης
02. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (Για γονείς και παιδιά τρίτεκνων οικογενειών έως 18 ή εάν σπουδάζουν μέχρι 24 και εάν έχουν αναπηρία ανεξαρτήτως ηλικίας)/ Αναζητείται υπηρεσιακά: Χορήγηση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης
03. Αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης θανάτου για Mονογονεϊκές οικογένειες, (Διαζευγμένοι, χήρες και χήροι) 
Αναζητείται υπηρεσιακά: Χορήγηση αντιγράφου ληξιαρχικής πράξης θανάτου (Ειδικό Ληξιαρχείο)
Διαδικασία:   Ο Πολίτης προσέρχεται στο ΚΕΠ της επιλογής του για να αιτηθεί τη χορήγηση κάρτας πολιτισμού, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Βήµα 1 : Ο υπάλληλος ΚΕΠ παραλαμβάνει και ελέγχει τα δικαιολογητικά που προσκόμισε ο πολίτης. Εάν κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί πως απουσιάζει κάποιο ή είναι ελλιπές , ο υπάλληλος ΚΕΠ ενημερώνει τον πολίτη και δεν προβαίνει στην υποβολή της αίτησης.
Βήµα 2 : Ο υπάλληλος ΚΕΠ συμπληρώνει την ηλεκτρονική αίτηση και δημιουργεί νέο φάκελο στο Πληροφοριακό Σύστημα των ΚΕΠ. Ο πολίτης παραλαμβάνει την βεβαίωση υποβολής αιτήματος στην οποία αναγράφεται ο αριθμός φακέλου του αιτήματος.
Βήµα 3 : O υπάλληλος ΚΕΠ αποστέλλει στον αρμόδιο Φορέα τον φάκελο της υπόθεσης (ο οποίος περιέχει την αίτηση και τα δικαιολογητικά) με έναν από τους αποδεκτούς τρόπους (fax, courier, ταχυδρομείο). Ο Πολίτης παραλαμβάνει ταχυδρομικά την κάρτα από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, χωρίς περαιτέρω μεσολάβηση των ΚΕΠ, σε 10-15 μέρες το πολύ.

Σημειώσεις και επεξηγήσεις
1) Τα δικαιολογητικά για την έκδοση της Κάρτας Πολιτισμού θα αποστέλλονται την εξής διεύθυνση: Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 57, ΤΚ: 105 64, ΑΘήνα.
2) Η Κάρτα Πολιτισμού δεν ανανεώνεται πλέον αυτόματα. Μετά τη λήξη της γίνεται, εκ νέου, αίτηση από τον πολίτη στα ΚΕΠ με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και εκδίδεται καινούργια κάρτα με ισχύ 3 ετών.