Για επικοινωνία, στείλτε, τα άρθρα, τις σκέψεις , τα σχόλια και τις απόψεις σας στο e-mail tritеknoiefimerida@gmail.com

Τρίτη 5 Μαΐου 2015

ΕΚΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΙΚΑ

Στο Α' Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού εκδικάστηκε προσφυγή συνταξιούχων κατά των μνημονιακών περικοπών - Τυχόν απόφαση δημιουργεί δεδικασμένο για όλες τις βαθμίδες των δικαστηρίων

ekdikastike-prosfugi-kata-twn-perikopwn-stis-suntakseis-tou-ika

Οι συντάξεις του ΙΚΑ έχουν περικοπεί από 20% ως 40% και οι επικουρικές κατά 15%, κάτι που είναι αντίθετο στο Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, υποστήριξαν σήμερα ενώπιον της αυξημένης επταμελούς σύνθεσης του Α' τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας οι συνταξιούχοι που έχουν προσφύγει κατά των μνημονιακών νόμων που προβλέπουν περικοπές σε κύριες και επικουρικές συμβάσεις.
Η υπόθεση εισήχθη στο Ανώτατο Ακυρωτικό με πρωτοβουλία του προέδρου του
Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Ακυρωτικό δικαστήριο με πρωτοβουλία του προέδρου του, Σωτήρη Ρίζου και εξαιτίας εκατοντάδων ανάλογων προσφυγών που εκκρεμούσαν στα διοικητικά δικαστήρια. Ο κ. Ρίζος επικαλούμενος τη σοβαρότητα του θέματος και επειδή αφορά χιλιάδες συνταξιούχους εισήγαγε τις αγωγές στο ΣτΕ για άμεση εκδίκαση. Βέβαια, αυτό θα έχει ως συνέπεια οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου να αποτελέσουν δεδικασμένο για τα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία που ήδη με διάφορες άλλες αποφάσεις έχουν ταχθεί κατά μνημονιακών νόμων σε αντίθεση με το ΣτΕ.


Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες περικοπές λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο ποσό της κύριας σύνταξης μετά την παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Επισημαίνουν ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι μειώσεις που επιβλήθηκαν δεν είναι πρόσφορες και αναγκαίες για την επίτευξη του επιδιωκόμενου δημοσίου συμφέροντος, ενώ παράλληλα παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή  του κράτους δικαίου, όπως και η αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης. Αναφέρεται ακόμα ότι οι μειώσεις είναι αντίθετες στη συνταγματική αρχή ότι το κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων και στην ΕΣΔΑ η οποία προστατεύει την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται οι αποδοχές των εργαζομένων και οι συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου